Komentara: 9
Pregleda: 5940

Počela izgradnja Regionalne deponije kod Bikova

24.08.2015. u 15:27h
Izvor: Subotičke novine
Devenport u septembru otvara radove, za koje je najveći deo sredstava obezbeđen iz IPA fondova Evropske unije, a krenuli su poslednjih dana jula, pripremom i uređenjem zemljišta za izgradnju objekata. Koliko će savremeni sistem sakupljanja, selekcije i reciklaže otpada, promeniti navike građana, ali i obaveze?
Počela izgradnja Regionalne deponije kod Bikova

Dugo čekana izgradnja Regionalne deponije između Bikova i Oroma konačno je počela bez velikih najava, a zvanično otvaranje radova, kako saznajemo, zakazano je za septembar, kojem će prisustvovati i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Do tada, na terenu su već radnici „Instalinženjeringa“ iz Novog Sada, jednog od izvođača koji je dobio posao na tenderu, i podizvođača, „Hidrozavoda DTD“ takođe iz Novog Sada, čije je angažovanje odobrila Delegacija Evropske unije.

Za sada se uklanja sloj humusa i priprema izgradnja pristupnih saobraćajnica, buši bunar koji će služiti za potrebe deponije, a biće postavljena i privremena trafo stanica. Zemljani radovi počeli su i na šest hektara površine, gde će se nalaziti telo deponije.

Pored „Instal inženjeringa“, nosioci ovog velikog posla biće još jedna domaća firma, „Set“ iz Šapca, i firma „Ibi“ iz Italije. Čitav posao treba da bude okončan do 28. januara 2017. godine, kaže Andrea Kikić, direktorica preduzeća „Regionala deponija“ d.o.o. Subotica, sa kojom smo razgovarali na gradilištu.

Počela izgradnja Regionalne deponije kod Bikova

„Ugovor o izgradnji kompleksa Regionalne deponije, potpisan je između Delegacije Evropske unije, kao predstavnika IPA fonda u Srbiji i konzorcijuma izvođača, a reč je o prvoj fazi ove investicije, za koju je iz evropskih fondova obezbeđeno bespovratno oko 15 miliona evra. Ta faza obuhvata izgradnju dve kasete tela deponije, svaka površine šest hektara, sortirnice, koja će služiti za izdvajanje korisnih komponenata iz otpada, kompostilišta za zeleni i biološki otpad, prečistač ocedne vode, cevovod za odvod prečišćene vode u kanal Čik-Krivaja, udaljen nekih hiljadu metara, kao i upravnu zgradu i nabavku neophodne opreme. U planu je da se oformi i reciklažno dvorište, prostor gde će građani moći sami da donesu određene vrste kabastog otpada, kao što su građevinski šut, zeleni otpad, nameštaj, bela tehnika i slično, ali njegova izgradnja predviđena je u drugoj fazi, za koju još nisu obezbeđena sredstva. Njih će biti u svakoj opštini po jedno, a u Subotici dva – na staroj deponiji u Šandorskoj bari i na Regionalnoj deponiji, ali već sa realizacijom prve faze, objektima i opremi koja će se nabaviti, mi ćemo dobiti održiv sistem za upravljanje otpadom“, kaže Andrea Kikić.

Počela izgradnja Regionalne deponije kod Bikova

Selekcijom otpada, koja će se obavljati na samoj deponiji, njen vek trajanja biće produžen najmanje za deset godina, a upotrebljivi elementi iz njegovog sastava plasiraće se na tržište. Do dana koji je rok za završetak Regionalne deponije, izvođači radova treba da isporuče i svu potrebnu mehanizaciju kao što su utovarivači, kompaktori, viljuškari i slično, a opštine da organizuju sistem prikupljanja otpada na svojim teritorijama. Tada će početi probni rad deponije, koji će trajati godinu dana.

Zatvoriće se Gradska deponija

Regionalna deponija služiće za potrebe šest opština severne Bačke – Kanjiže, Sente, Bačke Topole, Čoke, Novog Kneževca, Malog Iđoša i Subotice, odakle će, po procenama, godišnje stizati oko 80.000 tona raznovrsnog otpada. Sada je njegova količina realno manja, jer u susednim opštinama nije organizovano sakupljanje otpada iz svih mesnih zajednica. 

„Naš će zadatak biti da radimo sa javnim preduzećima da se ta usluga proširi da bi u toku probnog rada mogli da zadovoljimo tu količinu kako je projektom Regionalne deponije predviđeno.  Računica je urađena na osnovu analiza buduće količine otpada, uzimajući u obzir kako tendenciju opadanja broja stanovnika ali istovremeno i povećavanja količine otpada, prema iskustvu iz ranijih godina u zemljama u tranziciji iz okruženja. Postoji takva projekcija za narednih deset do petnaest godina i prema njoj je definisan kapacitet linije za separaciju i kompostilišta“.

Koliki deo od ovih 80.000 tona će biti upotrebljiv za reciklažu, a koliko će biti otpada koji neće moći da se dalje koristi?

„To će zavisiti najviše od primarne selekcije, znači one koja će se obavljati na mestu nastanka otpada – u domaćinstvima, ali mi računamo da će kompostilište moći godišnje da prihvati 20.000 tona, dok će na linije za separaciju ići i do 70.000 tona. Ove brojke ne mogu se sabirati jer će određena količina otpada sa separacije takođe ići u kompostilište“, objašnjava Andrea Kikić.

Ono što je za Subotičane od velikog značaja, jeste da će sa početkom rada Regionalne deponije prestati odlaganje smeća na sadašnju deponiju, u stvari smetlište, u Aleksandrovačkoj bari.

Ali, njeno zatvaranje i rekultivacija neće ići tako brzo.

„Ona je predviđena u drugoj fazi, zajedno sa uklanjanjem divljih deponija. Ovim delom investicije već se bavimo i imamo detaljne podatke o trenutnoj situaciji i proračune.  Aplicirali smo i na sredstva tako što smo popunili upitnik Kancelarije za evropske integracije putem kojeg država Srbija traži novac za velike infrastrukturne projekte.  U svakom slučaju, prvo moramo da otvorimo Regionalnu deponiju, jer će se tek tada steći uslovi za izradu tehničke dokumentacije po kojoj će se vršiti sanacija postojećih gradskih deponija, pa i ove naše. Ta faza poslova stajaće veoma mnogo i zahtevaće čak i više sredstava nego što je sada potrebno za izgradnju savremenog sistema upravljanja otpadom“, kaže Andrea Kikić.

NOVA RADNA MESTA - Koliko će biti novih radnih mesta na Regionalnoj deponiji, znaće se do kraja septembra, ili početkom oktobra, kada bude završen plan sistematizacije, nakon čega će se tražiti saglasnost nadležne republičke institucije za prijem novozaposlenih.

- „Oni treba da budu primljeni u radni odnos krajem 2016. godine, jer za vreme probnog rada već moraju da budu zaposleni i obučeni za rad. U pitanju će biti prilično veliki broj vozača kamiona za daljinski transport, zatim vozača koji će unutar Regionalne deponije da rade na viljuškarima, utovarivačima i kompaktoru, ljudi koji će biti angažovani na separaciji otpada, osoblje laboratorije i nešto malo administrativnih radnika“, kaže direktorica „Regionalne deponije“ d.o.o. Andrea Kikić.

Šta će građani plaćati?

Uporedo sa početkom radova na izgradnji Regionalne deponije, priprema se i nov tarifni sistem, po kojem građani, osim usluge odnošenja smeća, koju sada plaćaju „Čistoći i zelenilu“, ubuduće treba da snose i troškove odlaganja i dalje obrade otpada.  U isto vreme, prihvatanjem da sami selektiraju svoje kućno smeće, trebalo bi da budu stimulisani kroz nižu cenu.

Počela izgradnja Regionalne deponije kod Bikova

„Smatram da treba da se nađe pravedan način za utvrđivanje cene prikupljanja i odlaganja otpada i da se uvede određena stimulacija za primarnu separaciju otpada. Ono što je u planu, jeste da ćemo za domaćinstva obezbediti dve posude – jednu za mešani otpad, a drugu za selektirani.  Ili će za prvo vreme građani otpad u domaćinstvima sortirati u džakove, dok će na određenim lokacijama biti postavljeni kontejneri od 1100 litara. U svakom slučaju, uvešće se primarna separacija plastike svih vrsta, papira, metala i aluminijuma, i oni će se naći u jednoj kanti, ili jednom džaku iz jednostavnog razloga što bi za njihovo odvoženje po vrstama morali slati posebno vozilo, a to bi bilo jako skupo. Jeftinije je da dođu zajedno na separaciju na Regionalnu deponiju. Što se tiče stakla, ono se neće sakupljati na ovaj način, jer ga nema toliko i nema ga u konstantno velikim količinama, nego će se odlagati u posebne kontejnere i na određenim mestima“, kaže Andrea Kikić.

Da li će građani biti spremni da na ovaj način učestvuju u selekciji otpada, pokazaće vreme, a uspeh primarnog razvrstavanja po domaćinstvima zavisiće i od načina na koji će biti motivisani da to rade. Ne treba izgubiti iz vida ni one koji od prikupljanja plastike i metala iz kućnog otpada i sada žive i da će oni nastojati da budu brži od vozila javnog komunalnog preduzeća. Početak rada Regionalne deponije biće prilika da se određene navike menjaju, a za to je predviđen niz edukativnih aktivnosti koje će se do tada organizovati.

TRANSFER STANICE - Zbog udaljenosti od regionalne deponije, predviđena je i izgradnja transfer stanica – po jedna u Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti. Javna nabavka je objavljena tokom jula a otvaranje ponuda će biti 25.  septembra. Tender obuhvata i nabavku kamiona za daljinski transport sa potrebnim brojem rolokontejnera.

- „U toku je priprema i javne nabavke vozila za prikupljanje otpada i posuda za smeće, a ovaj deo će se finansirati od strane Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Sa pripremom dokumentacije i traženjem lokacija za reciklažna dvorišta, kao i obezbeđivanjem sredstava, počećemo da se bavimo u 2016.  godini“, kaže Andrea Kikić.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5940

Povezane vesti

"Regionalna deponija" zapošljava još 60 ljudi
Datum početka rada Regionalne deponije još uvek nepoznat
Regionalna deponija kroz nekoliko nedelja počinje sa radom
Regionalna deponija na 2 km od prvih naselja / 19,7 km od Subotice
Za dve godine selektivno skupljanje otpada
Gradnja Regionalne deponije počinje u junu
Negodovanje Bikovčana zbog izgradnje Regionalne deponije
Očekuje se skori početak izgradnje Regionalne deponije
Traži se izvođač radova za Regionalnu deponiju
Upravljanje otpadom glavni ekološki problem
Pokrajina podržava Regionalnu deponiju sa 19 miliona dinara
Regionalna deponija biće izgrađena do 2017. godine
Obezbeđen novac za izgradnju Regionalne deponije
Radovi na regionalnoj deponiji počinju naredne godine
Izgradnja deponije kreće dogodine
Pomoć izgradnji Regionalne deponije iz IPA fonda
Nezainteresovanost građana za buduću regionalnu deponiju
Poziv Gradske uprave Subotica za uvid u projekat izgradnje regionalne deponije
Regionalna deponija - EU finansira, Novi Sad odlučuje, Subotica trpi
Regionalna deponija između Bikova i Oroma
Regionalna deponija do 2012. godine?
Regionalna deponija u Subotici gradiće se po uzoru na Segedinsku
Vlada Srbije odredila lokaciju Regionalne deponije
Regionalna deponija između naselja Orb i Bikovo
Regionalna deponija uskoro?
Izrada generalnog plana za regionalnu deponiju
Za deponiju u Subotici uskoro i lokacija
Gde će biti regionalna deponija?
Problem lokacija regionalne deponije
Usvojen plan za regionalnu deponiju
Povezane teme

regionalna deponija

odlaganje otpada

odlaganje smeća

gradska deponija Subotica

deponija

andrea kikić

gradska deponija

bikovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.