Komentara: 0
Pregleda: 3571

Regionalna deponija između naselja Orb i Bikovo

10.05.2010. u 16:34h
Izvor: Večernje novosti
Regionalna deponija između naselja Orb i Bikovo

Činjenica da se u Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Senti, Kanjiži i Čoki godišnje skladišti više od 80.000 tona otpada i da se on na dosadašnjim deponijama može odlagati još najviše dve godine, više je nego dovoljna da se ovih šest opština na severu Srbije ozbiljno pozabave pitanjem odlaganja smeća.

Rezultat zajedničkog rada je preduzeće "Regionalna deponija", koje je u ponedeljak u Subotici predstavilo generalni projekat sa studijom izvodljivosti buduće zajedničke deponije.

Iako je bilo nekoliko predloga za lokaciju na kojoj će biti izgrađeno regionalno smetlište, za najpogodnije mesto komisija je izabrala parcelu od 34 hektara na Bikovačkom putu, dva kilometra udaljenu od subotičkog naselja Orom, jer pored toga što je pristupačan, teren ima i najpogodniju infrastrukturu. Deponija će se graditi po fazama, a prva etapa koja bi trebalo da počne za godinu i po, koštaćeoko 17 miliona evra, dok će za ceo objekat biti izdvojeno oko 30 miliona evra

- Generalni projekat je prošao reviziju i sledeći korak je upoznavanje meštana Bikova sa funkcijom deponije - objasnila je Andrea Kikić, direktorka preduzeća "Regionalna deponija".

- Potom će se predlog naći pred odbornicima subotičkog gradskog parlamenta i kada ga oni usvoje, počećemo sa izradom plana detaljne regulacije i tehničke dokumentacije.

Regionalni sistem za upravljanje otpadom činiće sanitarna deponija, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, sabirni centri i transfer-stanice. Svaka opština će imati jednu transfer-stanicu i sabirni centar, dok će grad Subotica imati tri sabirna centra. Pored sanitarne deponije, biće izgrađen sistem za preradu sekundarnih sirovina, gde će se odlagati otpad po vrstama i svojstvima, koji će se pripremiti za reciklažu. Na ovaj način biće izdvojen samo onaj otpad koji ne može dalje da se prerađuje.- Za razliku od dosadašnjih deponija, u telo sanitarne deponije odlagaće se samo otpad koji ne može da se reciklira ili kompostira - predočila je Andrea Kikić. - Zbog toga deponija neće biti izvor neprijatnog mirisa, jer će se većinski deo organskog otpada kompostirati, a ostatak koji se odlaže u telo deponije, prekrivaće se inertnim materijalom svakih 24 sata.

Telo sanitarne deponije imaće i nepropusnu podlogu, koja će sprečiti prodor voda u zemlju, već će se one prikupljati, prerađivati i koristiti za regulaciju vlage u deponiji. Svaka deponija će takođe imati i svoj prečistač otpadnih voda, te neće biti zagađenja okolnih vodovoda.

Cena prikupljanja otpada u regiji trenutno košta u proseku 80 centi, a po rečima Andree Kikić, neće se menjati, ali će joj se dodati naknada za odlaganje otpada.
- Iako će na prvi pogled to biti novi izdatak za naše sugrađane, s vremenom će se pokazati da je ova investicija znatno isplativija od dosadašnjeg načina odlaganja smeća - zaključila je Andrea Kikić.


VERUŠIĆ PRE TRI GODINE

O IZGRADNJI regionalne deponije govorilo se još pre tri godine, kada je njeno lociranje na Verušiću izazvalo veliko negodovanje meštana, koje je na kraju preraslo u političko sporenje. Naselje Orom ima mnogo manje stanovnika, kojima je projekat već predstavljen. Takođe, na ovoj lokaciji, kako se čulo, nema opasnosti od zagađenja rečice Čik.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3571

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.