• Pregleda: 4836

Regionalna deponija biće izgrađena do 2017. godine

U Plavoj sali Gradske kuće potpisani su ugovori o pristupanju novog člana i povećanju osnovnog kapitala novim ulogom Društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom "Regionalna deponija" Subotica. Novac za Regionalne deponije obezbeđen je preko IPA fonda u vrednosti od oko 17 miliona evra.
Regionalna deponija biće izgrađena do 2017. godine

U toku je međunarodni tender za izbor izvođača radova na izgradnji regionalne deponije i koji će biti otvoren do februara naredne godine. Ministarstvo životne sredine je obezbedilo 3,2 miliona evra koji će se iskoristiti za izgradnju četiri transfer stanice, a članovi Društva su obezbedili 700.000 evra. Reginalna deponija trebalo bi da pšočne sa radom 2017. godine.

Grad Subotica i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007.godine potpisali Sporazumom o saradnji opština i dogovorili se da se formira regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, a danas im se pridružio i Novi Kneževac. Od tada, pa do danas su pribavljena i izrađena sva potrebna dokumenta, a obezbeđen je i neophodan novac.

Evropska komisija je izabrala konsultatna koji je zadužen za nadzir gradnje Regionalne deponije i kada prođe žalbeni rok objaviće se ime konsorcijuma. Po svemu sudeći naredne godine će početi prvi građevinski radovi na izgradnji deponije. Rok za završetak radova je dve godine.

Sledeće godine će se raspisati međunarodni tender za izgradnju četiri transfer stanice za sakupljanje i transport otpada. 2015. godine treba da se raspiše i tender za nabavku mobilne opreme. Do 2017. godine biće izgrađena Regionalna deponija i pribavljena sva potrebna oprema.

Regionalna deponija će biti izgrađena na Bikovačkom putu dva kilometra od Oroma. Sa izgradnjom pomenutog objekata treba da se reši problem odlaganja smeća u sedam opština.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

8
gradanin Odgovori
Napokon je vec direktorka nesto uradila. Godinama prima direktorsku platu i ne radi nista (mozda je i bolje da ne radi nista).Pocela je i drugi mandat za OGROMNU platu.
samo unistavajte jer bolje od toga… Odgovori
Zbog cega se DEPONIJA planira na potezu gde je najkvalitetnije poljoprivredno zemljiste umesto na drugom mestu gde je zemlja mnogo losijeg kvaliteta i samim tim mnogo manje pogodna za poljoprivrednu proizvodnju, u okolini subotice ima i takvih delova. Ovako dobijamo situaciju da od tih poljoprivrednih proizvodjaca koji budu proizvodili na prvoklasnom zemljistu ali u neposrednoj blizini DEPONIJE niko nece hteti da otkupljuje njihove poljoprivredne proizvode koji u tom slucaju nece poticati iz zdravog ambijenta. Valjda nam svima zdrav razum nalaze da ta buduca deponija treba da bude pozicionirana na mesto na kojem je poljoprivredna aktivnost minimalna ili jos bolje da uopste nepostoji.
city woman Odgovori
Rokovi se svake godine razvlače. Obećanja ludim radovanja. Šta bi sa Y krakom? Pa da, to nije iz istog fonda. A on se više ni ne spominje. Kamioni jure po gradu uništavaju puteve i rasipaju terete.
earthworker Odgovori
h_d Odgovori
Porazno je imati uvida u svrhu i namenu deponije od decembra 2007-e kada je osnovana, pa do danasnjih dana. Klasican primer bacanje zajednickih para u bunar neostvarenih zelja i udomljavanje ko zna kakvih likova i likinja. Ako je neko zainteresovan u tumacenju podataka iz Bilansa uspeha te kompanije moze se primetiti da je jedini prihod bila subvencija od opstine u visini od 18 meleona dinara, da firma ima 6 zaposlenih, da je na bruto plate otislo 48% likvidnih sredstava, u netto iznosu to bi bilo cca 50.000, da je bilo davanja po drugim ugovorima 1.700.000, da je jednoj osobi isplaceno dodatnih 350.000 na ime naknade za clana upravnog/nadzornog odbora. Da su isplacene naknade za prevoz na radno mesto oko 100.000, dnevnice za sluzbene puteve preko 200.000, naknade troskova na sluzbenom putu u visini od 350.000, pomoc radnicima od 75.000 i ostali poslovni neimenovani rashodi (iz klase 53-55, mozda reprezeMtacija) u visini od preko 7.000.000 dinara?!

Ovo je nevidjena kradja, rasipnistvo i bahatost gledajuci pritom da nista nije prezentovano osim obecanja da ce prikupiti neka sredstva iz IPA fondova. Brate mili, ovo cu poslati ministru Radulovicu da vidi dokle se otislo sa razbacivanjem zajednickih sredstava zarad necijeg [*...*] komforta, sramota!
gradanin Odgovori
@h-d
Svaka vam cast! Napokon jedna osoba u ovom gradu da shvata sustinu price.Nadam se da cete uraditi to sto ste obrcali.
DEJAN Odgovori
deponija se pravi na prvoklasno obradivoj poljoprivrednoj zemlji !!!! S T O P
ante Odgovori
koliko para ce od ovog posla dulicani i ostala politicka [*...*] da pune svoje dzepove
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.