• Pregleda: 2683

Upravljanje otpadom glavni ekološki problem

U prostorijama Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica organizovan je okrugli sto na temu „Rešavanje problema otpada preko regionalnih deponija: regionalni i lokalni planovi upravljanja otpadom“. Jedna od prioritenih oblasti u Srbiji, a i u procesu pridruživanja EU, jeste rešavanje problema otpada. Postojeće deponije su neuređena smetlišta i zagađuju životnu sredinu, a jedno od rešenja jeste izgradnja regionalnih deponija.
Upravljanje otpadom glavni ekološki problem

Subotička  Regionalna deponija, ako sve bude teklo po planu biće izgrađena 2017.godine.  U toku je međunarodni tender za izbor izvođača radova na izgradnji regionalne deponije, koja će se graditi na potezu između Bikova i Oroma, ali nadležno preduzeće nema podatke o tome kada će da počnu radovi, jer  novac za Regionalnu deponiju je  obezbeđen  preko IPA fonda u vrednosti od oko 17 miliona evra. Ministarstvo životne sredine je obezbedilo 3,2 miliona evra koji će se iskoristiti za izgradnju četiri transfer stanice, a članovi Društva su obezbedili 700.000 evra. Regionalna deponija trebalo bi da počne  sa radom 2017. godine.

Lokalna samouprava je usvojila Plan upravljanja otpadom . U protekle tri godine dosta je urađeno na poboljšanju upravljanja otpadom, tvrde u lokalnoj samoupravi. Izgradnjom Regionalne deponije, gradska deponija Aleksandrovačka bara trebalo bi da bude transfer stanica.

Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema zaštite životne sredine. Imamo jednu sanitarnu deponiju u privatnom vlasništvu i tri sanitarne deponije koje su u izgradnji u Vojvodini. Regionalna deponija Subotica koja okuplja sedam opština oko sebe ima lokacijsku  dozvolu i uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji.

Grad Subotica i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007.godine potpisali Sporazumom o saradnji opština i dogovorili se da se formira regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, a kasnije im se pridružio   i Novi Kneževac. Skup se održava zahvaljujući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, OEBS, a u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Regionalnog Arhus centra Subotica u cilju bolje primene Arhuske konvencije“ podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

5
mz/x Odgovori
Neka se malo ubrzaju radovi inace ce se ostati bez sirovine. Kinezi kupuju sve sto se moze
reciklirati , a nas organski otpad se zavrsava delom u Palicu a delom u Bio proizvodnji.
city woman Odgovori
Sta reci, mi ni otpad nemamo gde odloziti kako treba. Sedma godina kako se najavljuje desetogodisnja izgradnja regionalne deponije.Samo se tapka u mestu.
pista Odgovori
Sedam godina jedna dama sedi sama nad projektom regionalne deponije, tata otiso u penziju, ona i dalje sedi sama i broji novce koje dobija kao platu, a deponije ni u tragovima.
Treba znati obezbediti svojoj deci sto lepsu buducnost !
cryff Odgovori
samo se prica,i nista vise.....deponija na 4oo metara od Prozivke!
Uvek u pravu Odgovori
Ima ih još koji dobijaju platu i to ne malu na račun regionalne deponije od koje još nema ni traga.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.