• Pregleda: 4054

Regionalna deponija - EU finansira, Novi Sad odlučuje, Subotica trpi

Subotičani će na svojoj teritoriji dobiti regionalnu deponiju, ali neće imati priliku da učestvuju u javnoj raspravi o projektu te deponije, to jest o Studiji uticaja na životnu sredinu projekta Regionalna deponija, jer u nadležnom sekretarijatu iz Novog Sada tvrde da to nije moguće zbog organizacionih i tehničkih uslova. Zato će se o pomenutoj temi pričati u - Novom Sadu.
Regionalna deponija - EU finansira, Novi Sad odlučuje, Subotica trpi

Pre nego što je subotička javnost dobila definitivnu potvrdu da će se rasprava o ovome održati u Novom Sadu, reagovao je subotički Centar za ekologiju i održivi razvoj - CEKOR, koji je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine zatražio da se ona ipak održi u Subotici. U svom pismu Sekretarijatu podsetili su da je reč o projektu od velikog značaja za kvalitet života građane koji žive na lokaciji gde se planira izgradnja deponije, i da shodno praksi u EU (koja inače finansira projekat) i odredbama Arhuske konvencije treba omogućiti građanima da kažu šta misle.

„Zainteresovani organi, organizacije i građani će tako biti u mogućnosti da više saznaju o projektu i javno iznesu svoje eventualne primedbe i komentare na licu mesta. Cilj javne rasprave upravo jeste da se što široj javnosti predstave potencijalne koristi projekta, kao i uticaji na životnu sredinu i javno iznesu podnete pismene primedbe o proceni uticaja na životnu sredinu. U tom smislu je veoma važno da vreme i mesto održavanja javne rasprave bude prilagođeno žiteljima koji su direktno pogođeni projektom, te apelujemo da se izađe u susret našem zahtevu i održi javna rasprava u svečanoj Sali Gradske kuće u Subotici“, stoji u pismu predsednice CEKOR-a Nataše Đereg, poslatom pre desetak dana.

Narečeni Sekretarijat, međutim, smatra da je Novi Sad ipak prikladnije mesto za raspravu o kvalitetu života Subotičana, i izrazio nadu da će, „s obzirom na malu udaljenost Subotice i Novog Sada, svi zainteresovani doći i učestvovati u javnoj raspravi“. A ni standard nije tako loš da se ne bi moglo putovati...

Izvor: Kurir

povezane teme

7
Milan Odgovori
Dole novosadizacija!
... Odgovori
...igra nase lokalne samouprave...
Najboju i najcenjeniju zemlju crnicu ce zatrovati zauvek,pored silnog peska veljavca u kojem neraste nista...
To mora biti tako jer o takvim stvarima odlucuju mamini i tatini foteljasi koji nemaju veze sa vezom.Zato smo i dogurali dovde,jer niko pameti nema nizasta.
Vecina koji su strucni i skolovani su vec davno negde napolju.
snekica Odgovori
Bravo i bravo. Konacno je neko primetio sta se u Subotici radi tj sta se ne radi....I neka se u Novom Sadu odlucuje i treba tako. Neko trazi javnu raspravu u svecanoj sali Gradske kuce..Zaboravite gospodo. Nema raspraave.Ko nas je pitao za Palic, za pozoriste, za preskupe fontane.za korzo, ....za sve ostale projekte...Pogledajte sta ste uradili od Subotice..Ispravno..U Novi Sad.
N Odgovori
Dobro je! Napredujemo.Do sada se sve odlučivalo u Beogradu,sada u Novom Sadu.Valjda će se kroz sto godina odlučivati u Subotici,ako je uopšte bude.
Alex Odgovori
Uvek taj Novi Sad mora da se pita za sve !
mesab Odgovori
Ko će bolje znati kako ja treba da uredim svoju kuću od komšije udaljenog od moje kući tričavih 100 km. Ajte molim vas pa to je tako logično i očigledno da su komentari potpuno nepotrebni!!!
abc Odgovori
Nek grade u Novom Sadu, ako su tako pametni, sta je dobro za Suboticu, jos ce bolje znati, sta je dobro za Novi Sad.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.