• Pregleda: 2410

Traži se izvođač radova za Regionalnu deponiju

Međunarodni tender za izbor izvođača radova na izgradnji Regionalne deponije Subotica, koja će biti locirana na potezu između Bikova i Oroma je u toku, ali nadležno preduzeće nema podatke o tome kada će početi njena izgradnja jer je novac, u iznosu od 17 miliona evra, obezbeđen preko IPA fondova.
Traži se izvođač radova za Regionalnu deponiju

"Imamo informaciju da se privodi kraju izbor izvođača radova koji će imati na raspolaganju 27 meseci za izgradnju regionalne deponije i za izgradnju svih pratećih objekata kao što je linija za separaciju otpada, kompostilište, upravna zgrada i drugi objekti koji će biti u sastavu kompleksa Regionalne deponije", kaže Andrea Kikić, direktorka "Regionalne deponije Subotica".

Grad Subotica i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007. godine potpisali Sporazumom o saradnji opština i dogovorili se da se formira Regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, a kasnije im se pridružio i Novi Kneževac. Ministarstvo životne sredine je obezbedilo 3,2 miliona evra koji će biti upotrebljeni za izgradnju četiri transfer stanice, a članovi Društva su obezbedili 700.000 evra.

Regionalna deponija Subotica trebalo bi da počne sa radom 2017. godine.

Jedna od prioritenih oblasti u Srbiji, a i u procesu pridruživanja EU, jeste rešavanje problema otpada. Postojeće deponije u 45 gradova i opština u Vojvodini nisu dovoljne za rešavanje problema zagađenja životne sredine pa se pristupa izgradnji regionalnih deponija. U Kikindi radi jedna privatna, a trenutno se u Vojvodini grade još tri sanitarne deponije - u Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Subotici.

"Otvaranjem regionalnih deponija i odlaganjem komunalnog otpada stvaraju se uslovi da štitimo životnu sredinu, ali i da podignemo nivo svesti građana koliko otpad može da bude i resurs i da donese finansijske koristi svakoj opštini", kaže Svetlana Marušić iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Izvor: RTV

povezane teme

6
Always Ultra Odgovori
Koji put vec ??
Pozoriste , Zelena fontana, Y krak , Palicko jezero , Deponija ...
A nismo se makli dalje od prazne visedecenijske price (za koju se inace prima pozamasna plata).
city woman Odgovori
Nije moguce
Titanik Odgovori
Zašto se traži izvođač?
Pa zar to nije bilo obećano ministrovoj porodici?
Gferdi Odgovori
Hitno preispitati poslovanje ovog preduzeca. Direktorica vec deceniju prima platu ni za sta, a silan novac se tamo obrce. Naravno, pod kapom Saveza Vojvodanskih Madjara.
Vesko Odgovori
Bolje nemojte nista raditi, svakako smo postali deponija koja ima najvise posetilaca.
Adam Odgovori
Odmah obustaviti ove gluposti .Onoga ko je inicirao lokaciju izbaciti na ulicu .Pa narode ,zar , na desetinu hektara zemlje prve klase pretvoriti u deponiju , sramota ,isto se radi kao i sa industrijskom zonom M. Bajmok .Zar nema lokacija u Subotici sa zemljom loseg kvaliteta .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.