• Pregleda: 2781

Radovi na regionalnoj deponiji počinju naredne godine

Radovi na regionalnoj deponiji počinju naredne godine

Radovi na Regionalnoj deponiji neće početi ni ove godine. U preduzeću Regionalna deponija kažu da su novac za gradnju objekta obezbedili preko IPA fonda u vrednosti od 16,7 miliona evra i očekuje se raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova. Nakon javne rasprave o proceni uticaja na životnu sredinu Regionalne deponije, bilo je nekoliko primedbi od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i grada Subotice. Primedbe su se odnosila ne tretman prerade vode i biljni svet, koji je zaštićen a nalazi se u blizini prostora gde će se graditi regionalna deponija.

Grad Subotica i Opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007.godine potpisali  Sporazumom o saradnji opština i dogovorili se da se formira regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Tada je  osnovana „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica. Od tada, pa do danas uglavnom su pribavljana sva potrebna dokumenta za gradnju objekta, a posao ide sporo zbog administracije. U jesen 2011. godine je izdata  lokacijska dozvola, a „Hidrozavod“ je izradio generalni projekat  sa prethodnom studijom opravdanosti.Na osnovu glavnog projekta će se raspisati međunarodni tender.

U pokrajinskom sekreterijatu za životnu sredinu kažu da se izgradnja devet regionalnih deponija ne odvija istim intezitetom. Radovi na izgradnji regionalne deponije trebalo bi da počnu naredne godine.

Osim nepovratnih sredstava iz IPA fonda u iznosu od 16,7 miliona evra, obezbeđeno je  i 4 miliona evra iz Republičkog fonda za zaštitu životne sredine. Sa ovim novcen zaokružiće se ceo projekat još u prvoj fazi.Procedura pribavljanja dokumentacije, raznih dozvola i saglasnosti je dugotrajna,a nakon završetka "papirologije", sami građevinski radovi će trajati mnogo kraće.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
Pitalica Odgovori
Kakvu ulogu u gradnji regionalne deponije i finansiranju, ali i vlasničkoj strukturi ima bivši ministar Oliver Dulić i da li je razlog što je zapela izgradnja, njegova politička propast?
Vesko Odgovori
Sigurno je imao planove za ovaj poduhvat , ali je sada sve pod znakomk pitanja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.