Komentara: 20
Pregleda: 8127

Negodovanje Bikovčana zbog izgradnje Regionalne deponije

04.02.2015. u 16:38h
Izvor: Subotica.com
Početak izgradnje Regionalne deponije planiran je na proleće, a stanovnici Bikova tvrde da grad nije ispunio obećanje da se proširi prilazni put i da se oni priključe na kanalizacionu mrežu.
Negodovanje Bikovčana zbog izgradnje Regionalne deponije

U Mesnoj zajednici kažu da im je pre nekoliko godina na sastanku sa tadašnjim rukovodstvom grada obećano da će projekat biti ekonomski i ekološki opravdan, da će Bikovački put biti proširen i da će radna mesta pripasti meštanima Bikova i Oroma.

- Obećali su da ćemo dobiti mogućnost da se priključimo na  kanalizacionu mrežu, jer je u selu nemamo, a samo čuli da ta mogućnost nije uopšte razmatrana I da je nema u planovima – kaže Nikola Kozić, predsednik Saveta MZ. - Put je u katastrofalnom stanju i ne znam kako misle da će se 40 šlepera i kamiona dnevno mimoilaziti, jer ako prolazi jedan automobil pešak mora da se skloni. Tražili smo da nam bar postave bankine I ivičnjak, ali su nam u Direkciji za izgradnju grada rekli da je put na listi prioriteta, uz opasku ako finansijske prilike dozvole.

Meštanima Bikova od početka realizacije projekta Regionalne deponije nije jasno zbog čega se za izgradnju odabrala plodna zemlja, površine 46 hektara, koja je ranije pripadala “Agrokombinatu” a sada je u državnom vlasništu, umesto neobradivih pašnjaka kod Velebita.

Negodovanje Bikovčana zbog izgradnje Regionalne deponije

Obradiva površina na kojoj treba da bude izgrađena Regionalna deponija

- Dovedeni smo pred svršen čin, odluka je donesena u Beogradu, niko nas ništa nije pitao, samo smo dobili dopis da je izabrana lokacija - kaže Ivan Zadro, predsednik Skupštine MZ. – Najviše strahujemo zbog Bikovačkog puta jer je u jednom delu širok svega 4,20 metra, nema trotoar ni biciklističku stazu, a njime je deo naselja povezan sa ambulantom, školom i njime prolaze pešaci i stari i deca. Opravdano strahujemo za bezbednost ljudi.

Negodovanje Bikovčana zbog izgradnje Regionalne deponije

Put kojim bi trebalo da prolaze šleperi i kamioni

Zvanične potvrde o početku radova na izgradnji Regionalne deponije u ovom trenutku ne može niko da da.  U preduzeću “Regionalna deponija” nam je rečeno da je za sve zadužena Delegacija evropske komisije u Srbiji ispred koje će u toku ovog meseca biti imenovana osobu za odnose sa javnošću.

Regionalna deponija, koja će biti smeštena na četiri kilometra od Bikova I na dva kilometra od Oroma jedan je od najvećih projekata koji se trenutno realizuje u našoj zemlji. Izgradnja će se finansirati iz IPA fondova Evropske unije, sredstvima Ministarstva životne sredine i članica d.o.o., odnosno opština na koje su obuhvaćene ( Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža, Senta i Novi Kneževac)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 8127

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.