Komentara: 11
Pregleda: 5032

Očekuje se skori početak izgradnje Regionalne deponije

27.01.2015. u 02:57h
Izvor: Subotičke novine
Zvaničnih potvrda da će sa prvim prolećnim danima početi zemljani radovi za sada nema i one se očekuju od Delegacije evropske komisije u Srbiji. Posao će raditi konzorcijum firmi.
Očekuje se skori početak izgradnje Regionalne deponije

Jedna od najvećih, ako ne i najveća investicija te vrste ne samo u Subotici nego i u Srbiji, izgradnja Regionalne deponije smeća između Bikova i Oroma, trebalo bi uskoro da počne, a do tada, s obzirom na pravila Evropske unije koja je preko IPA fondova obezbedila nepovratno 17 miliona evra, za sve informacije je zadužena Delegacija evropske komisije u Srbiji. Ono što se moglo saznati iz kancelarije „tim lidera“ u Subotici, Portugalca Pedra Loura, jeste da će u februaru ispred ove Delegacije biti imenovana osoba za komunikaciju sa javnošću i obaveštavanje o svemu što je vezano za početak i tok realizacije ovog velikog projekta.

Da podsetimo, grad Subotica i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007. godine potpisali sporazumom o saradnji i dogovorili se da se formira Regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, a kasnije im se pridružio i Novi Kneževac.  Ministarstvo životne sredine je obezbedilo 3,2 miliona evra koji će biti upotrebljeni za izgradnju četiri transfer stanice, a članovi Društva će obezbediti 700.000 evra. Reginalna deponija Subotica trebalo bi da počne sa radom 2017. godine.

U međuvremenu, bio je raspisan međunarodni tender za izvođača radova. "Imamo informaciju da se privodi kraju izbor izvođača radova koji će imati na raspolaganju 27 meseci za izgradnju regionalne deponije i za izgradnju svih pratećih objekata kao što je linija za separaciju otpada, kompostilište, upravna zgrada i drugi objekti koji će biti u sastavu kompleksa Regionalne deponije", izjavila je krajem septembra prošle godine Andrea Kikić, direktorka "Regionalne deponije Subotica". Nezvanično, izbor je pao na tri firme, jednu italijansku i dve domaće, koje će raditi u konzorcijumu i pripreme za početak radova se privode kraju. Gradnja prve faze objekta staje 14.891.167,66 evra. Realizaciju će voditi Evropska delegacija koja raspisuje međunarodne tendere, definiše pravila i vrši izbor izvođača radova. Sredstva EU se direktno uplaćuju na račun izvođača.

Očekuje se skori početak izgradnje Regionalne deponije

Predsednik Skupštine Mesne zajednice Bikovo Ivan Zadro kaže da su stanovnici naselja bili protiv gradnje deponije, ali „zbog viših interesa to je odlučio Beograd umesto njih”. Obećano je da će meštani biti zaposleni u preduzeću i da će se izgraditi kanalizaciona mreža. Predviđena lokacija Regionalne deponije Subotica se naslanja na lokalni put IV reda, Subotica-Bikovo-Orom, na 19, 7 kilometara od Subotice, u jugoistočnom pravcu, sa njegove desne strane. Najbliža naselja su Gabrić i Orom, koji se nalaze na dva kilometra od lokacije.  Površina predviđena za izgradnju regionalne deponije iznosi 46 ha i obuhvata parcelu br. 2635 k.o. Bikovo.

U Subotici na Gradsku deponiju svake godine dospe oko 80.000 tona smeća i njeni kapaciteti su pri kraju. Postoji i veliki problem sa divljim deponijama smeća, a sve to treba da se reši sa selekcijom i reciklažom na budućoj Regionalnoj deponiji.  "Otvaranjem regionalnih deponija i odlaganjem komunalnog otpada stvaraju se uslovi da štitimo životnu sredinu, ali i da podignemo nivo svesti građana koliko otpad može da bude i resurs i da donese finansijske koristi svakoj opštini", kaže Svetlana Marušić iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, 2017. ili početak 2018. godine biće vreme kada će Ragionalna deponija smeća konačno početi da funkcioniše.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 5032

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

izgradnja regionalne deponije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.