• Pregleda: 3967

Očekuje se skori početak izgradnje Regionalne deponije

Zvaničnih potvrda da će sa prvim prolećnim danima početi zemljani radovi za sada nema i one se očekuju od Delegacije evropske komisije u Srbiji. Posao će raditi konzorcijum firmi.
Očekuje se skori početak izgradnje Regionalne deponije

Jedna od najvećih, ako ne i najveća investicija te vrste ne samo u Subotici nego i u Srbiji, izgradnja Regionalne deponije smeća između Bikova i Oroma, trebalo bi uskoro da počne, a do tada, s obzirom na pravila Evropske unije koja je preko IPA fondova obezbedila nepovratno 17 miliona evra, za sve informacije je zadužena Delegacija evropske komisije u Srbiji. Ono što se moglo saznati iz kancelarije „tim lidera“ u Subotici, Portugalca Pedra Loura, jeste da će u februaru ispred ove Delegacije biti imenovana osoba za komunikaciju sa javnošću i obaveštavanje o svemu što je vezano za početak i tok realizacije ovog velikog projekta.

Da podsetimo, grad Subotica i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007. godine potpisali sporazumom o saradnji i dogovorili se da se formira Regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, a kasnije im se pridružio i Novi Kneževac.  Ministarstvo životne sredine je obezbedilo 3,2 miliona evra koji će biti upotrebljeni za izgradnju četiri transfer stanice, a članovi Društva će obezbediti 700.000 evra. Reginalna deponija Subotica trebalo bi da počne sa radom 2017. godine.

U međuvremenu, bio je raspisan međunarodni tender za izvođača radova. "Imamo informaciju da se privodi kraju izbor izvođača radova koji će imati na raspolaganju 27 meseci za izgradnju regionalne deponije i za izgradnju svih pratećih objekata kao što je linija za separaciju otpada, kompostilište, upravna zgrada i drugi objekti koji će biti u sastavu kompleksa Regionalne deponije", izjavila je krajem septembra prošle godine Andrea Kikić, direktorka "Regionalne deponije Subotica". Nezvanično, izbor je pao na tri firme, jednu italijansku i dve domaće, koje će raditi u konzorcijumu i pripreme za početak radova se privode kraju. Gradnja prve faze objekta staje 14.891.167,66 evra. Realizaciju će voditi Evropska delegacija koja raspisuje međunarodne tendere, definiše pravila i vrši izbor izvođača radova. Sredstva EU se direktno uplaćuju na račun izvođača.

Predsednik Skupštine Mesne zajednice Bikovo Ivan Zadro kaže da su stanovnici naselja bili protiv gradnje deponije, ali „zbog viših interesa to je odlučio Beograd umesto njih”. Obećano je da će meštani biti zaposleni u preduzeću i da će se izgraditi kanalizaciona mreža. Predviđena lokacija Regionalne deponije Subotica se naslanja na lokalni put IV reda, Subotica-Bikovo-Orom, na 19, 7 kilometara od Subotice, u jugoistočnom pravcu, sa njegove desne strane. Najbliža naselja su Gabrić i Orom, koji se nalaze na dva kilometra od lokacije.  Površina predviđena za izgradnju regionalne deponije iznosi 46 ha i obuhvata parcelu br. 2635 k.o. Bikovo.

U Subotici na Gradsku deponiju svake godine dospe oko 80.000 tona smeća i njeni kapaciteti su pri kraju. Postoji i veliki problem sa divljim deponijama smeća, a sve to treba da se reši sa selekcijom i reciklažom na budućoj Regionalnoj deponiji.  "Otvaranjem regionalnih deponija i odlaganjem komunalnog otpada stvaraju se uslovi da štitimo životnu sredinu, ali i da podignemo nivo svesti građana koliko otpad može da bude i resurs i da donese finansijske koristi svakoj opštini", kaže Svetlana Marušić iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, 2017. ili početak 2018. godine biće vreme kada će Ragionalna deponija smeća konačno početi da funkcioniše.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

11
ante Odgovori
koliko ce tu para da pokradu politicari
luka Odgovori
kako li je samo lepo biti direktor vec godinama necega sto ce mozda biti u funkciji u narednih 5 do 10 godina. Suboticke ovce i dalje bleje li bleje i uredno stoje u redu za klanje
more dokle bre Odgovori
izgradnja te deponije se najavljuje već nebrojeno mnogo puta i nikada se ništa ne dešava osim što ogromne količine novca obezbeđenih iz raznih izvora nestaju ....

http://www.subotica.com/vesti/regionalna-deponija-do-2012.-godine-id7581.html#.VMcsjyzT9qA

http://www.subotica.com/vesti/izgradnja-deponije-krece-dogodine-id11720.html#.VMctXizT9qA

a izgradnja deponije se i na dalje samo najavljuje pa se postavlja pitanje a šta radi svih ovih godina mlađana direktorica osim što dobija masnu platu nakon što je za prvi posao posle izlaska iz školskih klupa odmah dobila direktorsku funkciju u toj fantomskoj firmi "regionalna deponija" ? [*...*]
još jedno pitanje je A KO JE TAJ KO KORISTI presu za baloniranje koja je još 2009 godine za 5 miliona dinara kupljena za ovu fantomski firmu "regionala deponija" ako ta firma još ni sada ne radi ?
jako je poučno pogledati na njihovom sajtu koje su zapravo njihove stvarne aktivnosti sa kojima se oni bave: http://www.deponija.rs/?cat=8
Žolt Odgovori
Sigurno ima 5 godina ili i više kako uvek oko nove godine slušam direktorku Kikić Anreu šta će se uraditi u vezi ove teme. Naime za ovo vreme, očigledni ništa konkretno nije rađeno a direktorka dobila ko zna kakvu platu...stvarno smo ludi
tetka Odgovori
Veoma lepa urban BAJKA!!!!!!! I ona se kao i sve bajke godinama prenosi sa kolena na koleno.

Možda sam glupa pa ne shvatam suštinu ali ne vidim gde je interes Subotice da na svojoj teritoriji izgradi REGIONALNU deponiju - mislim što se plodnih oranica i ekoloških aspekata tiče. Na tom području je već nekada bila izgrađen jedan veliki zagađivač /Azotara koja više kao takva ne postoji/ a sada dovlačimo i druge. Ali bože moj INTERES je INTERES!!!!!!
Sluga sive ekonomije Odgovori
Sve su blize dani kad cemo ziveti od djubreta. Zasad se samo navikavamo.
Plodna ravnica Odgovori
Najplodnija zemlja u Evropi je idaelano mesto da se odlažu otpatci. Nije bilo dovoljno, da se ogromna njiva uništi za Azotaru, sada treba uništiti još jednu njivu za odlaganje otrova. Zar u Vojvodini nema neplodnih površina da se uoptebe za ovakvu namenu?

Kojim putem i kako će se dovoziti otpatci?

Veoma vešto je nacrtan izgled odlagališta - sve je u lepoj zelenoj boji.
Alo bre Odgovori
@more dokle bre
ako si im rekao !

Kviz pitanje za građane - koja li je to politička stranka koja se finansira od para namenjenih gradnji regionalne deponije a koja nikako da se izgradi a pare netragom nestaju, a ?

Mali putokaz - direktorka je ćerka istaknutog člana dotične stranke a koji je bivši direktor Parkinga iako ima samo trogodišnju zanatsku školu za bravara ...
aaa Odgovori
isto tako se ocekivalo bazen u dodovoj,pozoriste,aqua park na palicu...sad covek prosto ne zna da li da ode na bazen ili da poseti aqua park ili da se opusti u novom pozoristu :)
biba Odgovori
1. sva strateška dokumenta ukazuju na potrebu i korist recikliranja otpada. To je budućnost u kojoj leži mnogo para.
2. istina, da se se već godinama finansira menadžent nečega što je se namerno sporo razvija. Svi naši pokušaji da ukažemo na takvu politiku "zaštićenih" direktorica koje su iz školske klupe zazele rukovodeće mesto su unapred osudjeni na propast. Politika je ječa od struke. Isto kao i u BIS-u?
Ljubiša Slavković Odgovori
Ovo zastarelo usvojeno rešenje, septička jama na 46 ha upss "regionalna deponija"( zemljište koje se može iskoristiti u bolje svrhe) , koje ne spada u održivi rezvoj i ima vek trajanja i koja će, zbog održavanja, izvlačiti, kasnije kada bude popunjen kapacitet, dodatnu naknadu/naplatu od građana je za svaku pohvalu iz razloga što u potpunosti je u skladu sa direktivom 2008/98/EC.
2013. 02E Technologies( http://www.o2e-group.com ) je odradila/dala ( doc. upucena direktorici i institucijama R.Srbije ) potpuno besplatno trajno samoodrživo rešavanje otpada na površini od 7ha, 100% RECIKLAŽA, 100% KONVERZIJA OTPADA, 100% NOVI PROIZVODI: sekundarne sirovine, gorivo, compost, organsko đubrivo, organska hrana,bez ekonomskog rizika ( ROI 22% ), bez emisije štetnih materija i gasova, stvaranja otpada ( deponija ), kao i bez dodatne naplate cene obrade po toni otpada, poštujući zakonodavstvo države, pokrajine i EU direktive, kao i najstrožije normative u zaštiti životne sredine ( OSHA i EPA ).
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.