Uslovi korišćenja

Dobrodošli na portal subotica.com (u daljem tekstu: SUBOTICA.com), registrovano Internet glasilo preduzeća SUCOM media Subotica (u daljem tekstu: SUCOM media). SUCOM media vam omogućava korišćenje usluga i sadržaja svog portala pod uslovima koji se navode u nastavku.

Svakim pristupom portalu SUBOTICA.com smatra se da je korisnik upoznat sa svim pravilima i eventualnim rizicima koji nastaju iz korišćenja ovih veb strana, kao i da ih u celosti prihvata.

Korišćenje sadržaja portala u informativne svrhe je u celosti besplatno.

TEME:

 1. Autorska prava
 2. Foto materijal drugih autora
 3. Pravo na izmene sadržaja i usluga
 4. Linkovi na druge veb stranice
 5. Oglašavanje
 6. Komentarisanje sadržaja
 7. Zaštita privatnosti i tajnost podataka
 8. Registracija na sajtu i korisnički nalozi
 9. Vesti
 10. Zviždaljka (nekadašnja "Pištaljka")
 11. Dešavanja
 12. Fotografije
 13. Oglasi za posao - za tražioce posla
 14. Oglasi za posao - za poslodavce
 15. Oglasi vozila
 16. Nova godina
 17. Kamere
 18. Društvene mreže
 19. RSS
 20. Izmene i dopune pravilnika i uslova korišćenja

1) AUTORSKA PRAVA

SUCOM media je vlasnik autorskih prava na sopstveni sadržaj (tekstualne, grafičke i audio materijale, baze podataka i programerski kod) koji su prezentovani u elektronskom izdanju na veb stranici Subotica.com, ukoliko nije drugačije naznačeno.

Prenošenje tekstova ili delova tekstova, dozvoljeno je samo u obimu od maksimalno 600 slovnih znakova i to ISKLJUČIVO SA POČETKA TEKSTA -  osim u slučaju kad je sa uredništvom SUBOTICA.com postignut dogovor o drugačijim uslovima.

Prilikom ovakvog prenošenja obavezno je navođenje izvora (izvor: "Subotica.com") ispod naslova, i stavljanje jasno uočljivog linka sa usmerenjem na originalni tekst. Isto važi i za fotografije koje na sebi imaju zalepljen logotip Portala. Nije dozvoljeno isecanje ili bilo kakvo uklanjanje logotipa. Ukoliko želite da koristite fotografiju sa logotipom nije neophodno da naznačite izvor.

U slučaju prenošenja teksta ili informacija iz teksta, kao i fotografije suprotno navedenim pravilima, SUCOM media zadržava pravo da protiv prekršioca pokrene postupak radi zaštite autorskih i drugih srodnih prava u cilju nadoknade štete.

Preuzeti sadržaji koji se nalaze na SUBOTICA.com su postavljeni u najboljoj nameri i u skladu sa pravilima deljenja sadražaja sa naznačenim izvorom, odnosno vlasnikom autorskog prava nad preuzetim sadržajem.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na SUBOTICA.com povređuje Vaše lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, možete zahtevati uklanjanje, objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

2) FOTO MATERIJAL DRUGIH AUTORA

Zbog nemogućnosti provere autentičnosti autora fotografije, SUBOTICA.com ni SUCOM media ne mogu da odgovaraju za verodostojnost fotografije trećih autora kao ni zbog eventualnog bilo kakvog kršenja autorskih prava na fotografije. Sva odgovornost za fotografije pripada isključivo autorima fotografije ili onima koji su je poslali. Mi fotografije postavljamo sa dobrom namerom i sa pretpostavkom da su oni koji fotografije šalju i stvarni autori.

U slučaju da primetite fotografiju za koju znate da je zaštićena autorskim pravom ili da je autor fotografije pogrešno potpisan, molimo vas da nam se javite na adresu redakcija@subotica.com kako bi preduzeli neophodne korake u ispravljanju greške.

SUBOTICA.com ne postaje vlasnik objavljenih fotografija, ali zadržava pravo korišćenja fotografija na portalu.

3) PRAVO NA NAKNADNU IZMENU SADRŽAJA

SUBOTICA.com zadržava pravo promene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kog objavljenog sadržaja bez prethodne najave i obrazloženja.

4)LINKOVI NA DRUGE VEB STRANICE

SUBOTICA.com ne snosi odgovornost za sadržinu veb stranica izvan svog portala.

5) OGLAŠAVANJE

SUBOTICA.com nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na SUBOTICA.com kao ni za bilo kakvu štetu nastalu reklamiranjem na SUBOTICA.com. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na i izvan SUBOTICA.com isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te SUBOTICA.com nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

6) KOMENTARISANJE SADRŽAJA

Komentari koji su u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju, odnosno koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova.

Strogo je zabranjeno sledeće:

 • objavljivanje komentara koji krše postojeće srpske i/ili međunarodne zakone (uvredljive, vulgarane, preteće, rasističke ili šovinističke poruke, kao i poruka koje su štetne na bilo koji drugi način)
 • objavljivanje, slanje i razmena podatka za koje posetilac zna ili pretpostavlja da su lažni, a čije bi korišćenje moglo da nanese štetu drugim korisnicima
 • lažno predstavljanje

Komentari u kojima nam skrećete pažnju na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima neće biti objavljeni, već ćemo ih odmah analizirati i reagovati ukoliko bude bilo potrebe.

U skladu sa pravilima komentarisao ja, redakcija Portala zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni i nema obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih punim imenom imenovanih osoba.

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, svakako nisu stavovi redakcije Portala.

Deo komentara označen sa [*...*] je zamaskirani sadržaj koji je urednik procenio da nije u skladu sa uređivačkom politikom, ali je u manjem delu u odnosu na ostatak komentara koji ispunjava kriterijume za objavljivanje.

7) ZAŠTITA PRIVATNOSTI I TAJNOST PODATAKA

SUBOTICA.com poštuje privatnost svojih korisnika i posetilaca, s tim da SUBOTICA.com može koristiti podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala (isključivo podaci o računaru i podaci o Internet provajderu) ili podatke obezbeđene od strane posetilaca ili korisnika kako bi imao informacije o korisnicima koji ga koriste, te na taj način poboljšao portal i njegove sadržaje dodatno usmerio i prilagodio publici koja ga posećuje. Na osnovu ovih podataka SUBOTICA.com dolazi do saznanja koji su sadržaji najpopularniji među kojom publikom. Podaci o korisnicima mogu uključivati i informacije koje se mogu individualno identifikovati u odnosu na određeno lice (IP adresa), kao i zbirne informacije o korisnicima.

SUBOTICA.com se obavezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja pravila SUBOTICA.com ili nezakonitih aktivnosti korisnika. SUBOTICA.com ima obavezu saradnje sa državnim organima kao što su sudstvo i policija, te na njihov pismeni zahtev može da dostavi određene podatke o korisnicima sajta.

8) REGISTACIJA NA SAJTU I KORISNIČKI NALOZI

Registrovanjem na SUBOTICA.com korisnik je obavezan da prođe postupak registracije, unese istinite podatke, te odabere podatke za logovanje (e-mail i šifru).

SUBOTICA.com  zadržava pravo da ukinu ili da uskrati mogućnost korišćenja korisničkog naloga i/ili jedne ili više usluga za koje je korisnik registrovan, bez prethodne najave ili/i objašnjenja.

ODELJCI NA PORTALU SUBOTICA.COM

9) VESTI

Odeljak „Vesti“ je skup informacija od javnog značaja vezane na direktan način teritorijalno za Grad Suboticu. Informacije koje se plasiraju su procena redakcijskog tima i nisu podložne uticaju spoljašnjih faktora. U ovom informativnom delu nalaze se informacije koje su obrađene i plasirane od strane SUBOTICA.com, odnosno prenešene u saradnji sa nekim od javnih glasila (medija), a iste su potpisane u gornjem desnom uglu. Informacije koje su dostavljene ovom portalu su informacije od javnog značaja, nisu autorsko delo i kao takve smatraju se sadržajem za koji nije potrebno da se navodi izvor. Sve informacije koje se nalaze u ovom odeljku su prošle uređivački kolegijum i smatraju se informacijama koje zadovoljavaju plasiranje u javnost. Svake slovne ili pravopisne greške produkt su nenamerne aktivnosti i bili bismo Vam zahvalni da nam na iste ukažete.

10) ZVIŽDALJKA

Odeljak „Zviždaljka“ je segment sajta na kojem omogućavamo sugrađanima da se obrate javnosti i nadležnim organima i institucijama sa komunalnim problemima na teritoriji Grada Subotice. Na samom odeljku i formularu definisane su kategorije i oblasti u okviru kojih je moguće postaviti zviždaljku, odnosno predmet. Odobravaće se isključivo zviždaljke koje možemo iskomunicirati sa Gradskom upravom, pripadajućim sekretarijatima i javnim preduzećima. Teme koje se tiču privatnih problema ili investicija ne možemo da preuzmemo.

Postavljanje novih zviždaljki je u potpunosti besplatno, može da postavi neograničen broj predmeta u neograničenom vremenskom periodu, ali kao i drugi sadržaj koji postavljaju korisnici i ovaj je uslovljen pravilima.

Iako je pravilo da korisnici odeljka mogu anonimno da postave zviždaljku (njihovi kontakt podaci neće biti vidljivi drugim korisnicima sajta), SUBOTICA.com obavezuje korisnika da u formularu navede svoje ime i kontakt podatke, koji će isključivo ostati u posedu SUBOTICA.com radi eventualnog dodatnog kontakta oko pojašnjenja ili dopune informacije. Korisnici koji budu dali lažne podatke rizikuju da im zviždaljka ne bude odobrena.

SUBOTICA.com zadržava pravo da zviždaljke koje nisu u skladu sa opštim pravilima objavljivanja u okviru ovog odeljka ne objavi, kao ni da o tome obaveštava autora.

11) DEŠAVANJA

SUBOTICA.com u najboljoj nameri omogućava organizatorima dešavanja na teritoriji grada Subotice i neposredne okoline da besplatno oglase organizaciju dešavanja javnog karaktera. Najave koje su isključivo komercijalnog karaktera, promovišu neku delatnost, aktivnost, proizvod ili uslugu neće biti uzimane u obzir.

Dešavanja postavljaju isključivo sami organizatori. Najave dešavanja koje su prezentovane na portalu su prošle uredničku kontrolu.

Dešavanja se postavljaju kroz namenski formular koji se nalazi na odeljku „Dešavanja“. Organizator dešavanja, ili lice koje želi da informiše javnost o nekom dešavanju, može da postavi neograničen broj najava u neograničenom vremenskom periodu. Informacije o dešavanju moraju da budu jasno i dovoljno precizno opisane (ko, kada, gde, cena ulaza, promo poruke...) kako bi korisnik informacije bio kvalitetno informisan o istoj. Korišćenje specijalnih karaktera, odnosno „crtanje“ u najavi je strogo zabranjeno i takve najave dešavanja mogu da budu odbijena. Za potrebe ilustrovanja preporučuje se prilaganje relevantne grafičke ilustracije, čime će se podići atraktivnost iste.

Dešavanja koja nisu u skladu sa gore navedenim uslovima korišćenja neće biti odobrena, a SUBOTICA.com nema obavezu da o tome obaveštava autore.

Ukoliko smatrate da neko dešavanje nije istinito, i/ili da treba da bude uklonjeno sa portala možete nam to, uz obrazloženje, javiti preko jednog od načina komunikacije navednih na kontakt stranici.

12) FOTOGRAFIJE

SUBOTICA.com ima organizovan broj profesionalnih fotografa koji prate određena dešavanja po raznim temama, u skladu sa uređivačkom politikom portala. Sve fotografije koje imaju nalepljeni logotip SUBOTICA.com su vlasništvo portala. Uz svaki fotoalbum naznačeno je ko je fotograf konkretnog dešavanja. SUBOTICA.com u odeljku fotografija može da postavi i fotografije drugih autora koji nisu direktno povezani sa portalom, ali njiihovo ime će tada biti jasno naznačeno.

Ukoliko smatrate da neka fotografija treba da bude uklonjena sa portala možete nam to, uz obrazloženje, javiti preko jednog od načina komunikacije navednih na kontakt stranici.

13) OGLASI ZA POSAO – za tražioce posla

Odeljak oglasa za posao realizuje se u saradnji sa portalom za zapošljavanje – poslovi.infostud.com. U bazi oglasa nalaze se oglasi koji su preuzeti delomično ili u celosti sa navedenog portalom, odnosno oglasi koje su objavili poslodavci preko SUBOTICA.com.

Ukoliko smatrate da neki oglas sadrži neprimerene detalje ili greške možete nam to sugerisati preko jednog od načina komunikacije navednih na kontakt stranici i informaciju ćemo preneti našem partneru.

14) OGLASI ZA POSAO – za poslodavce

Postavljanje oglasa za posao je komercijalna usluga koju SUCOM media naplaćuje po unapred definisanom cenovniku, u skladu sa brojem radnih pozicija odnosno periodom oglašavanja. Više informacija oko cena možete pogledati na samom formularu.

15) OGLASI VOZILA

Odeljak vozila realizuje se u saradnji sa oglasnikom za kupovinu i prodaju vozila, mašina i delova – portalom polovniautomobili.com. U bazi oglasa nalaze se isključivo oglasi koji su u celosti preuzeti sa navedenog portala, pod čime se podrazumeva i tekst (informacije o oglasu) i fotografije.

Postavljanje oglasa za kupoprodaju vozila, mašina i delova obavlja se isključivo preko partnerskog sajta. Ukoliko  partner oglas odobri, a lokacijski se nalazi na teritoriji Severnobačkog okruga, taj oglas će se u isto vreme pored partnerskog portala pojaviti i na SUBOTICA.com.

Ukoliko smatrate da neki oglas sadrži neprimerene detalje ili greške možete nam to sugerisati preko jednog od načina komunikacije navednih na kontakt stranici i informaciju ćemo preneti našem partneru.

16) NOVA GODINA

Odeljak „Nova godina“ je sezonski odeljak koji se aktivira sredinom novembra, najkasnije 1. decembra, a cilj mu je da na jednom mestu objedini što veći broj organizvanih dočeka Nove godine u Subotici i neposrednoj okolini. Iako je pregled ponuda besplatan za sve posetioce, oglašavanje ponude je komercijalna usluga i o tome se više možete upoznati na samom odeljku.

17) KAMERE

SUCOM media je postavio 4 kamere na više lokacija u Subotici i na Paliću. Kamere su postavljene na javnim lokacijama uz prikladne dozvole nadležnih organa i vlasnika objekata. Kamere su informativnog karaktera, i ne snimaju video materijal ili na bilo koji nači vode evidenciju dešavanja u njenom videokrugu. Pregled video sadržaja koji se distribuira preko SUBOTICA.com je besplatan za sve korisnike interneta i dostupan je 24 časa dnevno. Prikazivanje video signala na drugom izvoru (televizija, internet sajt ili drugo) zahteva pismeno odobrenje SUCOM media.

18) DRUŠTVENE MREŽE

SUCOM media paraleno sa portalom koristi i društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Instagram. Ovi kanali komunikacije su alternativan način plasiranja sadržaja Subotica.com, kao i dvosmerne komunikacije sa pratiocima. Sadržaj koji generišu korisnici tih mreža nisu predmet kontrole ili moderacije urednika Subotica.com

19) RSS

Korišćenje RSS-a omogućeno je svim zainteresovanim licima. Za sada je moguće preuzimanje poslednjih vesti putem linka subotica.com/rss/vesti/najnovije

20) IZMENE I DOPUNE PRAVILNIKA I USLOVA KORIŠĆENJA

SUBOTICA.com može u svako doba izmeniti dopuniti Pravila i uslove korišćenja.

Ovaj pravilnik važi od 1. novembra 2016. godine
Poslednja izmena je bila 1. novembra 2016. godine.