Komentara: 0
Pregleda: 2352

Regionalna deponija u Subotici gradiće se po uzoru na Segedinsku

15.10.2010. u 15:51h
Izvor: RTV Yueco
Regionalna deponija u Subotici gradiće se po uzoru na Segedinsku

Predstavnici preduzeća “Regionalna deponija” juče su sa građanima Bikova, Oroma i Kanjiže obišli sanitarnu deponiju i reciklažni centar u Segedinu, po čijem uzoru treba da se gradi deponija u Subotici. Savremene metode uvek imaju kao produkt određenu količinu otpada koji se dalje ne može obrađivati niti koristiti u druge svrhe, nego se mora deponovati.  Na sanitarnu deponiju u Segedinu se dovozi sva vrsta otpada, osim opasnog otpada koji prerađuje na drugoj lokaciji. Deponija poseduje deo za kompostiranje, reciklažni centar, cetar za obradu građevinskog šuta i preradu otpadnih voda.

Stanovnici Bikova, Oroma i Kanjiže koji su obišli sanitarnu deponiju u Segedinu su zadovoljni onim što su videli. Smatraju da je na ovaj način uređena deponija prihvatljiva i za Suboticu.

Sanitarna deponija i reciklažni centar se prostiru na 36 hektara, od čega 24 hektara predstavlja telo deponije. Godišnje na deponiju pristigne i preradi se 120.000 tona otpada i isto toliko se obradi u komposteru ili reciklažnom centru. Objekat u kome se donosi otpad za kompostiranje sastoji se iz tri dela: pripreme otpada za kompostiranje, kompostiranja i gotovog proizvoda koji može da se koristi kao dodatak đubrivu.

Otpad koji je namenjen za deponovanje, dovozi se na sanitarnu deponiju i odlaže na mesto pripremljeno za odlaganje. Telo deponije je izdeljeno na kasete i ćelije, čime je omogućeno fazno popunjanje sanitarne deponije. Deponija je izgrađena 1984.godine i procenjuje se da će raditi do 2040.godine. Reciklažni centar je izgrađen 1999.godine i prerađuje se papir, karton, sve vrste pet ambalaže i limenki. Godišnje se preradi oko 9.000 tona otpada koji može da se reciklira.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2352

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.