• Pregleda: 2580

Datum početka rada Regionalne deponije još uvek nepoznat

U organizaciji Regionalnog Arhus centra i Udruženja Terra's na Otvorenom univerzitetu organizovan je okrugli sto sa ciljem da se javnost informiše o stanju u oblasti upravljanja otpadom. Kako je rečeno, datum početka probnog rada Regionalne deponije još uvek nije poznat.
Datum početka rada Regionalne deponije još uvek nepoznat

Iako je izgradnja  Regionalnog sistema upravljanja otpadom, koja je započeta 2015. godine, privedena kraju,  datum kada će Regionalna deponija početi  probno da radi još nije određen.  Za početak  rada, prema rečima direktorke, Čile Goli nedostaje dozvola.

- Čekamo da se skupi sva potrebna dokumentacija za električnu energiju, kad budemo obezbedili električnu energiju za ovako kompleksno postrojenje imaćemo uslove za probni rad od strane izvođača radova i onda i mi treba da ispunimo naše obaveze, odnosno da zaposlimo potrebne operatere na deponiji. Po sistematizaciji, predvideli smo da bude 66 zaposlenih, to uključuje i radna mesta u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, kao i na samoj Regionalnoj deponiji. Tačan datum ne mogu trenutno da potvrdim, jer čekamo da se završi ta dokumentacija i da predamo nadležnim institucijama, kako bi dobili dozvolu za probni rad - rekla je Goli.

Okrugli stolovi  se, prema rečima Snježane Mitrović iz Arhus centra, organizuju dva puta godišnje upravo iz razloga da bi se saznalo  kakvo je stanje u ovoj oblasti s obzirom na činjenicu da je datum početka probnog rada više puta najavljivan prvo kao  20. decembar 2017, zatim mart, pa i april ove  godine.

Među učesnicima okruglog stola bila je i Gordana Perović, koja je ekspert u oblasti upravljanja otpadom. Ona je iznela podatak da u našoj zemlji ima devet regionalnih centara i da su rezultati rada iz godine u godinu  sve bolji, ali da je optimalan broj  manji od broja predviđenog Strategijom upravljanja otpadom iz 2009. godine.

- U Srbiji je zaživelo i sve su bolji rezultati. Normalno, ne ide svaka opština tamo gde treba, odupire se svemu tome jer je mnogo jednostavnije da odlaže na smetlište nego da plaća na regionalnoj deponiji. To neće više moći tako, prošle godine od decembra pa do marta  smo radili jedan program gde je na predlog Ministarstva zaštite životne sredine Vlada donela odluku koje opštine na koje sanitarne deponije moraju da odlažu dok ne izgrade svoje regionalne sisteme - poručila je Perović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
PSIHOLOSKINJA Odgovori
Pocela je sa radom jos u aprilu. Sta vam nije jasno??
avet Odgovori
No, ako je datum početka rada Regionalne deponije još uvek nepoznat, onda je taj početak po meni još uvek daleko, usrećili smo se ponovo.
Jer postoje čak i projekti kojima se znao završetak radova, recimo 2012-a godina, a danas pišemo 2018-u, uskoro 2019-u godinu, a ni dan danas nisu završeni i šta onda očekivati ovde gde ni planski ne umeju dati procenu otvaranja projekta, niti išta smeju obećavati.
Ali, možda grešim, da ne bude to na kraju neko predizborno tempirano otvaranje.
dimo Odgovori
da li moze neko da mi odgovori ko finansira Arhus centar i Udruženja Terra's i koliki jim je budzet?i naravno gosp.Snježane Mitrović koliko je tu dobra
Imre
Poreski obveznici finansiraju, to je bar jasno.
jole
niko to ne zna,ona je fenomen koliko dugo opstaje
Vladimir Odgovori
Pitanje ostaje šta je sa prigradskim naseljima gde nema redovnog odnošenja smeća samo povremene akcije koje malo šta rešavaju. Problemi se samo gomilaju zatrpavaju se livade, šumarci, putevi i kanali, truje se priroda, leševi uginulih životinja nesnosno smrde. Nema ko da preuzme otpad ni kad je sortiran kako treba, nego dođe smećarski kamion i sve potrpa zajedno i odnese..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.