• Pregleda: 6817

PGS: Finansiranje sportskih klubova po političkoj podobnosti / Simović: Sve je rađeno po pravilniku

Saopštenje Pokreta građanske Subotice povodom raspodele budžeta za sportske kolektive i organizacije, kao i odgovor gradskog sekretarijata za sport na isto, prenosimo u celosti.
PGS: Finansiranje sportskih klubova po političkoj podobnosti / Simović: Sve je rađeno po pravilniku

Na 79. sednici Gradskog veća, koja je održana u ponedeljak, 29. januara 2018. godine, doneta su pojedinačna rešenja o odobravanju, odnosno odbijanju sufinansiranja sportskih klubova sa teritorije grada Subotica.

Posmatrajući listu klubova i sportskih organizacija kojima su odobreni programi i listu klubova kojima nisu odobreni programi, može se zaključiti, sa gorkim ukusom u ustima, da je sufinansiranje sportskih klubova sa teritorije Subotice omeđeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije. Podobnima sledi novac, a nepodobnima – ništa.

Kriterijumi sufinansiranja, na osnovu kojih je Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija rangirala sportske kolektive u Subotici, predstavljaju samo dimnu zavesu za samovolju u sufinansiranju klubova i sportskih organizacija u Subotici.

Postavljanje prećutnog kriterijuma na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije je nehumano i duboko uvredljivo za sve sportske radnike i apsolutno neprihvatljivo za naš grad.

Iz gradskog budžeta, koji pune svi građani Subotice, najveće izdvajanje, u konkurenciji klubova, imaće muški fudbalski klub SPARTAK, koji dobija pet miliona dinara. Opšte je poznata činjenica da je fudbalski klub SPARTAK „privatni klub“ koji ostvaruje značajne prihode od transfera igraca i od sponzora.

Fudbalski klub BAČKA 1901 Subotica dobija devetsto hiljada dinara. Poznato je da su u ovom klubu u zadnje vreme ceste promene rukovodstva, a kao razlog se navode značajni konstantni prihodi kluba.

Spisak onih koji su odbijeni za sufinansiranje je podugačak. Među odbijenima je i karate klub ENPI Subotica. Postavljamo pitanje ZAŠTO? Ovaj klub je u zadnjem periodu jedan od najtrofejnijih klubova u Subotici.

Klubovima kojima nije odobren program je i mačevalački klub SPARTAK Subotica, kao i konjički klub FAVORY, klubovi koji nose duh i tradiciju našega grada i na koji su Subotičani izuzetno ponosni.

Pokret gradjanske Subotice – PGS, smatra da je neprihvatljiv ovakav način sufinansiranja klubova i sportskih organizacija, da odražava nepravednost i nehumanost i stvara nejednakost medju gradjanima koji se bave sportom.

Zahtevamo da se odluka komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Grada Subotice još jedanput preispita i da se izvrši pravično, fer i pošteno sufinansiranje klubova i sportskih organizacija.

// kraj saopštenja Pokreta građanske Subotice

Reakcija gradskog sekretarijata za omladinu i sport

Na saopštenje iznad reagovao je Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, a njegovo saopštenje takođe prenosimo u celosti:

S obzirom na očigledano nepoznavanje materije kojom se u saopštenju bavi Pokret građanske Subotice izneću par činjenica vezane za nelogičnosti iz saopštenja. Pre svega neophodno je znati da su sredstva sportskim klubovima dodeljena po pravilniku koji je urađen po modelu koji je dalo Ministarstvo omladine i sporta a koji je usaglašen sa zakonom o sportu. Na osnovu pravilnika urađena je kategorizacija klubova a zatim i bodovanje na osnovu predate dokumentacije za sufinansiranje godišnjih programa.

Pošto je u saopštenju navedeno i par primera želim i konkretno da dam odgovore. Što se tiče mačevalačkog kluba važno je znati da oni nisu ni predali dokumentaciju u konkursom predviđenom roku uprkos stalnim pozivima i sugestijama službenika Sportskog saveza Subotice da to učine. Dokumentaciju su predali 3 meseca nakon predviđenog roka. Takođe mačevalački klub “Spartak“ nije još uvek opravdao sredstva koja su dobili prethodne godine a zakon strogo definiše da klubovi koji nisu opravdali sredstva ne mogu dobiti ista prilikom raspodele u narednoj godini.

Što se tiče fudbalskog kluba „Spartak“ želim kao važno da istaknem da u mlađim kategorijama ovog kluba vredno trenira 230 dečaka uzrasta od 6-18 godina. Sa njima radi 15 trenera i oni su učesnici svih zvaničnih takmičenja u oranizaciji Fudbalskog saveza Srbije. Među njima ima i 6 reprezentativaca a klub je prošle godine po prvi put organizovao turnir pod nazivom „Trofej Subotice“ koji je trajao tri dana uz učešeće 72 ekipe odnosno 900 učesnika.

Kada je u pitanju fudbalski klub „Bačka“ sramota je da se s jedne strane dičimo činjenicom da u našem gradu imamo najstariji fudbalski klub u zemlji, a da prilikom raspodele sredstava ignorišemo njegovo postojanje. I ovaj klub bogate tradicije ima svoje mlađe kategorije .

Karate klub „Enpi“ nije član Karate saveza Srbije koji je jedini priznat od strane ministarstva omladine i sporta i Olimpiјskog komiteta Srbije. Zakon o sportu nedozvoljava finansiranje klubova čiji granski savez nije prepoznat od strane ministarstva.

Konjički klub „Favory“ jeste klub koji nosi duh i tradiciju našeg grada i upravo iz tog razloga Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport uz sugestiju grada Subotice pomaže u finansiranju izgradnje novog manježa za čiju izgradnju i grad Subotica ove godine po prvi put izdvaja značajna sredstva.

Da bi se nešto smatralo ne prihvatljivim neophodno je poznavati sve činjenice pre nego što se neko pozove na nepravednost i nehumanost. I iz tog razloga želim da sugerišem da se oblast sporta ne koristi u dnevno političke svrhe.

// kraj saopštenja Nemanje Simovića

 

Milorad Ćopić, KK Enpi - Reakcija na saopštenja

Nakon pominjanja KK "Enpi" u oba saopštenja, u ime kluba kojim predsedava, saopštenjem javnosti se obratio i Milorad Ćopić, a kao i prethodna dva i ovo prenosimo u celosti.

Karate klub “Enpi” je godinama najuspešniji klub u Srbiji, bez obzira o kojoj je karate federaciji reč. U proteklih 20 godina u Suboticu smo doveli preko 40.000 turista organizujući velike karate događaje kao što su “Super Enpi kup”, razni karate seminari i ostale karate manifestacije a samo u zadnje 3 godine organizovali smo u Subotici Prvenstvo Sveta (2015. godine) u okviru Svetske Šotokan karate do organizacije Ujedinjenih nacija sa preko 2000 učesnika i Prvenstvo Evrope u okviru iste organizacije (2017) sa preko 1500 učesnika. Predsednik organizacionog odbora 2015. godine bio je sadašnji gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, a prošle godine član organizacionog odbora je bio i sam gospodin Nemanja Simović.

Zamolio bi gospodina Simovića, ako ima hrabrosti, da objasni po kom osnovu je karate klub “Enpi” do sada dobijao sredstva od Grada, s obzirom da ni tada nije bio u “Karate savezu Srbije” i da ne bude licemeran, već da javno kaže razlog zbog kojeg su ove godine uskraćena sredstva Karate klubu “Enpi”.

Zbog čega Super Enpi koji se održava ove godine 25.03.2018., devetnaesti put za redom, nije više od interesa za grad, kada je sve ove godine bio. Zašto je sada faktura za jedan dan 124.200,00 dinara sa rokom plaćanja – 1 dan. Takođe, zašto je karate klub “Enpi” morao napustiti prostor u zgradi Jadrana u kome se nalazio već 15 godina i u kome su stasavale generacije šampiona koje su se vraćale sa svetskih i evropskih prvenstava, iz svih zemalja sveta (Rusija, SAD, Engleska, Italja, Nemačka....) sa najsjajnijm odličjima.

Zamolio bih gospodina Simovića da konkretno i iskreno odgovori na ova pitanja, ako ima hrabrosti !!!

I zahvaljujem se gospodinu Maglai, što je jedini javno ukazao na nepravilnosti i manipulacije u subotičkom sportu.

Uz saopštenje i prilog:

Bilten – Evropsko prvenstvo u Subotici 2017

// Kraj saopštenja Milorada Ćopića

Izvor: Subotica.com

povezane teme

34
sinisa Odgovori
Bas me briga za karate klub ENPI koji su izvlacili ogroman novac do sada a nista nisu trosili na takmicenja, sve su sponzori pokrivali ali me interesuje zasto onoliki novac za rvacki klub, za muski odbojkaski klub, za privatni fudbalski klub "Spartak" ???
ritam nereda Odgovori
Veliki pravni mag i doajen advokature,gosn Jene je ponovo omanuo. Ako ne pre, onda makar za vreme svog igranja prvog coveka grada, mogao je da spozna kako funkcionise dodela sredstava. Ovo sada su Zakonom dodeljena sredstva,dakle direktna davanja, nema tu simpatija-nesimpatija,uspeh-neuspeh i sl, Zakon je Zakon...svi klubovi u toku godine kroz svoje organizacije i saveze dobijaju odredjene iznose, mimo ovoga oko cega se sad ovaj Pokret uzvrpoljio.Uostalom, neka pita svoju saborku kako to funkcionise, ona je neko vreme harala i manipulisala jednim sportskim klubom,a posto smatra da je to vrlo uspesno radila,sigurno ce podrobnije da podeli svoje znanje sa svojim saborcima. Zaista mi je neshvatljiv ovaj Jeneov Pokret,ja njih zamisljam kao grupicu ljudi koja sedi na nekoj lokaciji i danima samo ceka i peca aktivnosti danasnje vlasti u gradu,a nakon toga, odmah pisu saopstenja,kukaju,dizu prasinu,u 98% slucajeva totalno pravno i logicki neosnovano. Fantastican jedan smisao postojanja PGS-a!
Politikolog
@RITAM NEREDA: I Vama želim da u ovoj godini nađete pošten, smislen i dobro plaćen posao. UOSTALOM, SMATRAM DA LABANA TREBA SMENITI!
Vera Vang Odgovori
Ukoliko gospodin Maglai ne razume da su ovo direktna davanja na osnovu kriterijuma uspostavljenih u Zakonu o sportu, onda on ima, osim mnogih drugih, i problem sa pravom, kao svojom primarnom profesijom.
in aut
Po kom kriterijumu musku odbojkaski klub,muski kosarkaski klub????
Istina Odgovori
Opet nam je pravnik Jencika ormanu u tumačenju nečega što je i sam radio.
Ferko Odgovori
Ovo je klasičan primer ljubomore i zlobe Jencike i njegovih pulena!
djordje Odgovori
Koja razlika izmedju ova dva saopštenja. Jencikino politikanstvo a sa druge strane argumenti.
Beli B Odgovori
Naravno, u pravu si. Zato je tvoj Joža Laslo iz pokreta Maglaji dobio 400.000,00 tvoj vaterpolo klub spartak. Sav tvoj kadar je tamo.
Flavio Odgovori
A i Maglai je poznat kao veliki "ljubitelj i poštovalac" sporta pa ga ova preraspodela tako pogodila... Bitno da je za vreme njegovog mandata sve "cvetalo"...
JosoLane
Pa naravno da ga je pogodilo, sve ga nesto pogadja. Vise se sada javlja nego kada je trebalo.
Aco Odgovori
Ma ovaj Maglai nije baždaren. Bio je najgori gradonačelnik koga je Subotica imala i u ovom a i u prošlom veku. Sad će da deli lekcije i da radi zamenu teza. Sramota... Bljak.
Овца за шишање Odgovori
Padaj silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan.
Bež'te od nas noćne tmine,
Svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabljeno,
‘ajmo natrag dajte nam!
Ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam!
Jatagan
Ti bi vazda neku pravdu uzimao i sprovodio a tragovi ti smrde nečovještvom!!!
Овца за шишање
@JATAGAN,
Vladavina sns-OVACA se zasniva na bahatosti, zastrašivanju i sili. I zato:
"Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom!"
Takođe, doći će dan kada će važiti:
„Zlo činiti od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvoga”.
U tom duhu je i prethodna pesmica. Razumeo si? Naravno da ne!
Šuger
Ovco jedna!!! Zar ne vidiš da si na krivom putu na kome se čistina ne vidi??? Tebi je najveća kazna što si odavno pušten niz vodu i tako zatrovan plutaš bez cilja!
Овца за шишање
ŠUGO, pardon, ŠUGER,
Zar ne vidiš da si na putu Domanović-Vođe koji vodi u provaliju? Tebi je najveća kazna što pratiš taj put do ivice provalije, baš kao zaluđeni narod u "Vođi"!
Zagor Odgovori
Ukoliko kreatori ovog saopstenja uzmu ucesca u sportskim aktivnostima u nekom od finansiranih klubova mozda saopstenje bude kvalitetnije napisano.
Vuk Odgovori
Ponovo Cirkus.
Pa ni Kinez koji stalno objavljuje istinita dokumenta i ugovore o ne namenskom trošenju para grada Subotice što Gospodin Simović prebacuje Gospodinu Arsiću, ne pomaže. Gospodo građani, Troši se nemilice, i niko ne kontroliše. A sa Rvačkim klubom je posebna priča, Simović je tamo u upravnom odboru, zar to nije sukob interesa ? Prebacili su prošle godine preko 10.000.000 miliona dinara, Rvačkom klubu za piće,ićem belo i crno. A kada pogledate da i Dr Stadiona gospodin Tot gradi novu VILU od plate onda vam je sve jasno.
Baš Cirkus.
djordje
Au Vuče ala si se nalupao gluposti i laži. Beži u šumu.....
Robert Kormanj Odgovori
Nesretne botine ce videti koje je znanje siledzije i akademika na celu grada kad bude objasnjavo broj krivicnih prijava zbog grehova iz proslosti.Sve zloupotreba sluzbenog polozaja....Mozda ga Jene bude zastupao.Inace s obzirom na postenje koje ga krasi mislim da ce deo sredstava namenjenih vodenim sportovina iskoristiti za zavrsetak bazena jer dugo arci drzavne resurse......
Milojko Odgovori
Gde je taj Maglai kupio diplomu? Da se baš toliko ne razume u propise...
psiholoskinja Odgovori
Da ponovim komentar od pre neki dan: Ajmo redom pametnjakovici, ako se vec ne razumete u sistem dodele sredstava u LS onda bar mozete da procackate vesti na ovu temu od prosle godine, posto, nesumnjivo, nemate sta drugo da radite osim da pratite Labanov rad i rad SNS na lokalnom nivou... elem listajuci vesti od prosle godine mozete procitati da su klubovi kojima prvom odlukom nisu dodeljena sredstva, JESU dobila novac posebnim programom kasnije. Kasnije DA ali JESU. Sistem funkcionise tako da koliko para ima u kasi toliko ce biti i za sve druge, samo sto ste izgleda zaboravili vreme kada je Maglai sve pare iz kase drzao samo za sebe, pa vam sada ne odgovara Laban koji ce svima dati... eeee
Politikolog
@PSIHOLOSKINJA: Ja Vam i dalje želim da u 2018. godini nađete pošten, smislen i dobro plaćen posao. USOTALOM, SMATRAM DA LABANA TREBA SMENITI!
Član8245 Odgovori
Zašto neko ko nije podoban se bavi ovakvim stvarima? Dokle će se trpati nos gde ne treba?
Racionalna Odgovori
Da se namešta, namešta se, i nekad i sad. Ali neko koji je i sam radio takve stvari nema prava da pametuje, a još manje da se nudi kao alternativa. Sve bi trebalo ispitati, od Jožefa Kase do danas (i poslovne prostore, i bazene, i tendere, i poljoprivredno zemljište, i privatizacije, i kasarne,...). Ali ko da to uradi? Maglai koji je učio uz Kasu i Pastora, promovisao ultra-desničarski Mađarski pokret i doveo naprednjake na vlast, a sad je neka "građanska alternativa"? Jesmo revoltirani, ali nismo skroz odlepili!
Somborac Odgovori
SAD nikad nisu imale ministarstva za kulturu i sport pa ni budžet za to. To su oblasti koje se finansiraju od prodatih ulaznica i reklama pa ko preživi.
in aut
Lupio i ostao ziv!! Jedina zackoljica je sto su tamo sve privatni klubovi.E onda bi vazio tvo komentar.
Nemanja je rekao Odgovori
Maglai saopstava, Nemanja demantuje, Vjekoslav sedi u svom novom kaficu i smislja plan :)

Stvarno je otuzna ova Subotica
in aut
Renovira jedan od dva zakupljena!!Odakle novci??
Koalicija Odgovori
E ovo je Srbija za plakanje.

Copicu, hoces u koaliciju sa Maglaijem? Sramota.

Sve je interes. Goli interes. Svi koji ste u politici ste .... nesto nevidjeno lose.

Copicu, pozdravio te Palma :) hahaha komedija potpuna i nema kraja i nema dalje.
kole Odgovori
naravno da se forsira fudbal kad od transfera najbrze mogu politicari da izvuku crne pare.ali gradjanima treba biti jasno da taj fudbal privuce u grad kriminal,navijacke grupe ,prodaju drogu,reket,cuvanje lokala.primer su veci gradovi novi sad,beograd.to nam treba?
subotičanin Odgovori
Šta hoće ovaj ćopić, dosta je zamajavanja , uostalom neka ga finasira dodik.
Ćolenpi šotokan Odgovori
Pa ovaj Ćopić je neverovatan! Čim mu se zavrne slavina odmah pljuje. Ja ni ne glasam al se sećam da je Ćopiću svaka vlast dobra dok mu se daje a svi znamo koliko mu je i ova pomagala. Tad mu je sve bilo po taman. To samo govori o njemu,al lepo naš narod kaže u jednoj izreci: Hrani kuče da te ugrize!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.