Komentara: 0
Pregleda: 841

Izložba i razgovor o kući Ferenca Rajhla, u petak u Savremenoj galeriji

25.04.2024. u 12:43h
Izvor: Subotica.com
Izložba i razgovor o kući Ferenca Rajhla, u petak u Savremenoj galeriji

U petak (26. aprila) u Savremenoj galeriji, od 19h, biće upriličen razgovor pod nazivom "U kući Ferenca Rajhla" tokom kog će gošća Ivana Ivković govoriti o razmatranju kompleksnog odnosa ovog secesijskog zdanja i savremene vizuelne umetnosti.

Njena izložba Amuse me, održana u martu 2018. godine, bavila se prostorom Palate Rajhl kao poljem sagledavanja mogućih istorija, ličnih i kolektivnih, koje su se u njemu odvijale. Ta izložba veoma brzo je stekla naklonost publike, ali i kritike jer je te iste godine dospela u najuži izbor za „Politikinu“ nagradu - podsećaju iz Savremene galerije.

Istovremeno, biće otvorena izložba "No place like home". Slika doma u kolekciji Savremene galerije Subotica.

Kroz istraživanje prikaza doma u kolekciji Savremene galerije Subotica izložba upoznaje publiku sa umetničkim radovima u različitim medijima, nastajalim od ’60. godina prošlog veka do danas, i podstiče ispitivanje percepcije doma i njegovih različitih funkcija. Uz već prikazivane radove Pala Petrika, Delije Prvački, Mihaila Vasiljevića, biti predstavljena i retko izlagana dela, poput radova Julije Kiš, Radenka Miševića, Salima Obralića i Karela Zelenka - najavljuju iz ove ustanove kulture.

Razgovor sa slikarkom Ivanom Ivković i izložba No Place Like Home sagledavaju odnos između jednog reprezentativnog zdanja, Palate Rajhl, izgrađenog u sasvim drugačijem vremenu i za potpuno drugačiju funkciju porodičnog doma, i njegove naknadno stečene funkcije javnog prostora za kolekcionisanje, izlaganje i komunikaciju savremene umetnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 841
Povezane teme

savremena galerija subotica

razgovor sa umetnicima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.