Komentara: 8
Pregleda: 2222

Bogat program tokom "Nedelje pravoslavlja" (22-28. april)

18.04.2024. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Kulturno-duhovna manifestacija "Nedelja pravoslavlja" u organizaciji SKC "Sveti Sava" biće održana od 22. do 28. aprila. Tokom sedam dana, biće predstavljeno sedam različitih programa na kojima će gostovati brojni akademici, umetnici i duhovnici.
Bogat program tokom "Nedelje pravoslavlja" (22-28. april)

Na svečanom otvaranju, u ponedeljak, 22. aprila, posetioci će imati priliku da uživaju u pojanju Mešovitog hora Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", pozdravnim besedama i otvaranju samostalne izložbe slikara Milinka Ristovića "Suština postojanja našeg".

O izložbi slika i stvaralačkom opusu Ristovića govoriće David Kecman. Ristović je do sada imao 43 samostalne izložbe i preko 100 kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Učestvovao na više međunarodnih i domaćih likovnih kolonija.

Utorak, 23. april je dan rezervisan za knjigu, te će tog dana biti organizovano predstavljanje knjige "Poetički izazovi i drugi ogledi" dr Marka Nedića. Gosti književne večeri biće Mileta Aćimović Nedić, pesnik i književni kritičar, prof dr Petar Pjanović, istoričar kulture i Sanja Perić, književnik, kao i sam aurto, Marko Nedić.

Za književni rad, za prozu, Nedeić je dobio Nagradu lista Mladost i nagradu časopisa Književnost, a za kritiku i esejistiku nagrade “Isidora Sekulić“ i “Milan Bogdanović“.

U sredu, 24. aprila biće održana tribina posvećena jubileju „Dva veka Letopisa Matice srpske“. Letopis Matice srpske je književni časopis koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine.

 - Deluje neobično i čudesno podatak da je takvu tekovinu stvorila upravo srpska kultura, tako često izložena prekidima razvojnih kontinuiteta. Pokrenut u Novom Sadu pod nazivom Serbska letopis, a štampan u Budimu, ovaj časopis je, po zamisli njegovog pokretača Georgija Magaraševića, postao centralno mesto na kojem su izlagani rezultati srpskog književnog i naučnog stvaralaštva. Uz to, Letopis se sistematski bavio saznanjima koja u središte pažnje stavljaju jezik, književnost, istoriju, religiju, folklor i kulturu ne samo srpskog naroda nego i celog
slovenskog sveta
- ističu organizatori.

Gosti večeri će biti dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i Selimir Radulović glavni urednik Letopisa Matice srpske.

Duhovna tribina biće održana u četvrtak, 25. aprila, a na njoj će biti predsatvljene tri knjige: "Priče iz nezaborava 1", "Priče iz nezaborava" i "Susreti sa starcima", autroa Episkopa Hvostanskog Alekseja, koji će biti gost tribine. 

U petak, 26. aprila, održaće se književno veče na kome će bioti predstavljenja knjiga "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala, dobitnika nagrade „dr Špiro Matijević“ za za najbolju knjigu u 2023. godini, nagrade Matice srpske „ Beskrajni plavi krug“ za 2023. godinu , nagrade „Borisav Stanković“ 2023.godine za celokupan književni opus.

O knjizi „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala, jednom od najprevođenijih savremenih pera srpske književnosti, profesoru i doktoru istorijskih nauka, koji je i upravnik Narodne biblioteke Srbije, na književnoj tribini govoriće Nenad Šaponja, Selimir Radulović i dr Vladimir Pištalo.

Predstava "Crveno i zlatno" biće odigrana u subotu, 27. aprila na Velikoj sceni subotičkog Narodnog pozorišta. U predstavi igraju Jelica Kovačević, kao Jefimija, i Dragana Vujuć, kao Milica. 

"Crveno i zlatno" je priča o onima koji su preživeli Kosovsku bitku, o onima koji su živeli i morali da se bore za svoju zemlju , priča o Milici i Jefimiji , njihovom žrtvovanju za svoju zemlju i za svoj narod, ali i univerzalna priča o bezuslovnoj ljubavi i žrtvi, koja ipak postaje moguća kroz stradalništvo. Tekst Božidar Knežević, režija Ivica Vidanović, kostim Verica Rakočević, kompozicija
Ninoslav Ademović, scenografija Zoran Čalija.

Karte za predstavu su u prodaji na biletarnici Narodnog pozorišta od 7. aprila po ceni od 800 dinara , a za đake , studente i penzionere 500 dinara.

Poslednjeg dana u okviru ovogodišnje "Nedelje pravoslavlja", u nedelju, 28. aprila biće održano književno veče - veče sa Matijom, na kome će gost biti akademik Matija Bećković.

Svi najavljeni programi počinju u 19.00 časova . Izložbu će psetioci moći da pogledaju od 22. aprila 25. maja svakim radnim danom od 10.00 do 14.00 časova. Sve programe zaintersovani će moći da pogledaju na kanalu Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 5 dana
Komentara: 8
Pregleda: 2222
Povezane teme

skc sveti sava

nedelja pravoslavlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.