Komentara: 14
Pregleda: 3748
Foto

Mađarski kulturni centar na Paliću postaje dom MKUD „Palić“

10.02.2022. u 16:06h
Izvor: Subotica.com
Mađarski kulturni centar na Paliću, deo prekograničnog projekta „Raznobojna saradnja“, postaće dom Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Palić“ ali i svih drugih stanovnika ovog dela grada.
Mađarski kulturni centar na Paliću postaje dom MKUD „Palić“

Zgrada Mađarskog kulturnog centra na Paliću izgrađena je u okviru IPA projekta „Colourful Cooperation“ prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, i ona je ugovorom o zakupu poslovnog prostora od strane grada Subotice data u zakup na period od 10 godina Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“.

Projekat je vredan 3.17 miliona evra, od toga je 85 odsto sredstava obezbedila EU a ostalo Morohalom i Subotica, i u okviru njega je pre dve godine izgrađen Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morohalomu.

- Ideja o ovom objektu je nastala davno, još 2008. godine, a ovaj dugačak period protekao je uz puno aktivnosti vezanih za kupovinu zemljišta, izrade dokumentacije i stvaranje pretpostavke za finansiranje ove izgradnje. Ovaj velelepni objekat je koštao  961.000 evra finansiranih od strane EU, odnosno 170.000 evra što je obezbedio Grad Subotica – objasnio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. – Ovaj prostor je izvanredan za kulturne sadržaje na Paliću,  ne samo za KUD već ima zadatak da upotpuni kompletnu paletu ponude tursitičke destinacije.Mađarski kulturni centar na Paliću postaje dom MKUD „Palić“Simbolična predaja ugovora o zakupuobjekta predstavlja završetak jednog značajnog projekta.

- Na osnovu projektne dokumentacije, namena ovog objekta je da opslužava Mađare sa Palića i njihove kulturne potrebe, kao  što „Kolo“ u Morohalomu opslužuje srpsku kulturu. Ali to naravno ne znači isključivosti i ne znači da ne mogu svi stanovnici da ga koriste – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, zahvalivši se Timei Horvat, koja je rukovodila projektom, i koalicionim partnerima i gradonačelniku koji je „imao sluha za argumente“. – Siguran sam da će se KUD ophoditi prema objektu kao dobar domaćin. U njemu će biti mnogo velikih manifestacija, koje neće imati samo lokalni, već i gradski i regionalni značaj i u sferi turizma i kulture.

Mađarski kulturni centar na Paliću postaje dom MKUD „Palić“Po rečima Ane Čisar Molnar, predsednice KUD „Palić“, članovi posle mnogo godina dobijaju svoj dom.

- Više od  decenije smo mnogo radili na tome da pokrenemo amaterski kulturni život na Paliću, pošto  je ranije sve bilo u gradu. Sada već imamo grupe raznih sekcija, koje će sve probe i nastupe imati  u ovoj zgradi. Takođe, sada imamo mogućnosti i za ostale programe, pored naših tradicionalnih manifestacija – najavljuje Ana Čisar Molnar. – Naša želja je da sve generacije u ovoj zgradi pronađu nešto za sebe, da im ponudimo različit program i da im stvarno svima služimo kao dom.

Mađarski kulturni centar na Paliću postaje dom MKUD „Palić“

Izvor: Subotica.com
Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću Predaja zgrade Mađarskog kulturnog centra na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 3748
Povezane teme

ištvan pastor

mađarska nacionalna zajednica

mađarski kulturni centar palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.