Komentara: 4
Pregleda: 3262

Najučestaliji razlog pozivanja hitne pomoći hronične bolesti i promene krvnog pritiska

20.04.2024. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Službi za hitnu medicinsku pomoć najviše se javljaju pacijenti sa hroničnim oboljenjima, i tegobama koja traju duži vremenski period. Najučestaliji pozivi su zbor promene krvnog pritiska, dok je broj poziva zbog respiratornih tegoba u padu.
Najučestaliji razlog pozivanja hitne pomoći hronične bolesti i promene krvnog pritiska

Iza nas je period velikih temperaturnih promena, a neposredno pred samu promenu, broj intervencija je bio pojačan. Ipak, od srede se situacija stabilizovala, te je sada broj izlazaka na teren sveden u očekivani. 

- Neposredno pred najavu zahlađenja imali smo i po 40 interevencija, sa kolapsima, gotovo svakodnevno smo išli na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i u subotičku Opštu bolnicu. Ovih nekoliko dana, otkad traje zahlađenje, od srede, situacija je stabilnija. Javljaju se uglavnom pacijenti sa hroničnim bolestima, koji imaju tegobe a sada im se stanje pogoršalo, to su pacijenti sa kardiološkim problemima, plućnim, metaboličkim, neurorloškim problemima, šarolika klinička slika pacijenata. Juče smo imali i tešku saobraćajnu nesrećuu Čantaviru. Prijavljen je izlazak više ekipa na teren oko 15 časova, imali smo tri teže povređena pacijenta koji su prebačeni u Opštu bolnicu. Prosečan broj izlazaka za jedan dan je sada 30, što je broj koji i inače imamo - kaže Mihaela Budimski Soldat iz Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Najučestaliji razlog pozivanja hitne pomoći hronične bolesti i promene krvnog pritiskaIako je sa zahlađenjem došao i stabilniji period kada se radi o broju intervencija, Služba za hitnu medicinsku pomoć i dalje ima pune ruke posla. 

 - Rekla bih, po broju poziva i simptomima da Subotičanima prija zahlađenje. To ne znači da nema poziva, ali sada nema veliki broj urgentnih terena. Česti su pozivi zbog promene krvnog pritiska, što je najučestaliji razlog poziva. Respiratorne tegobe polako jenjavaju, pretežno su to kardiovaskularne tegobe - objašnjava ona. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 5 dana
Komentara: 4
Pregleda: 3262
Povezane teme

hitna pomoć

mihaela budimski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.