Komentara: 2
Pregleda: 2519
Foto

Počela Nedelja pravoslavlja

23.04.2024. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Izložbom slika „Suština postojanja našeg“ Milinka Ristovića u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ počela je Nedelja pravoslavlja.
Počela Nedelja pravoslavlja

Sedmodnevnu manifestaciju, koja se tradicionalno već više od tri decenije organizuje u susret Vaskrsu, otvorio je sveštenik Veljko Vasiljev.

- Umetnost kada postane agresivna, postane i destruktivna, a to je ono što vodi u propast. Umetnost uvek treba da bude na blagom povetarcu. Radujem se što se u vom prostoru decenijama neguju duhovne vrednosti i lepote, kroz razne vrste umetnosti – poručio je otac Veljko.

Počela Nedelja pravoslavlja

Izložbu „Suština postojanja našeg“ otvorio je književnik David Kecman Dako, ističući da ne postoji grad u Srbiji koji na lepši i svečaniji način dočekuje najveći hrišćanski praznik.

- Slike Milinka Ristovća na sebi svojstven način donose stare teme, ali su istovremeno i molitva za opstanak, za život. Kad pogledamo ove slike vidimo ono što je spona sa njegovim praiskonskom spoznajom života i smrti, od Svetog Nikole stići ćemo do Hilandara, kralja Milutina i hramova na našem Kosovu i Metohiji – istakao je Kecman prilikom otvaranja izložbe.
Počela Nedelja pravoslavlja

Po rečima umetnika, likovnog pedagoga Milinka Ristovića, dela su nastala posle posete Hilandaru koja mu je promenila život.

- Pre šest godina bio sam na desetodnevnoj likovnoj koloniji u Hilandaru i moj život je posle toga postao potpuno drugačiji, o čemu i ove slike govore. Duhovnost, pravoslavlje, naše svetinje, bogomolje, iskazane, iskreno, ne znam kako. To je prosto izlazilo iz mene. Duša se otvarala prema tome, taj osećaj što sam doživljavao i preživljavao preneo sam na slike – kaže autor izložbe.

Počela Nedelja pravoslavlja

U ime Grada Subotice prisutne je pozdravio Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu.

- U duhovnoj i bratskoj sabornosti već decenijama učestvujemo u delima ovih velikih umetnika, a najvažnije, u bratskim i čovekoljubivim tendencijama koje ova manifestacija i njeni organizatori donose – poručio je Samardžić.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 nedelje i 5 dana
Komentara: 2
Pregleda: 2519
Povezane teme

nedelja pravoslavlja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.