• Pregleda: 13859

Izgradnja Regionalne deponije najveća investicija u regionu

Na potezu između Bikova i Oroma trenutno se nalazi jedno od najvećih gradilišta u celoj zemlji. Izgradnja Regionalne deponije počela je sredinom prošle godine, a prema planovima, najsavremeniji sistem za upravljanje otpadom biće gotov tokom 2017. godine.
Izgradnja Regionalne deponije najveća investicija u regionu

Regionalni sistem za upravljanje otpadom za Grad Suboticu i opštine Bačku Topolu, Mali Iđoš, Sentu, Kanjižu, Adu i Novi Kneževac nastao je kao odgovor na sve veće količine generisanog otpada i potrebe za usklađivanjem sa nacionalnim i evropskim standardima. Činjenica da u regiji severne Bačke i Banata živi oko 260 hiljada stanovnika, a da svako domaćinstvo godišnje proizvede oko hiljadu kilograma otpada, koji se skladišti na gradskim i divljim deponijama, bila je dovoljna da se još pre deset godina Subotica i šest okolnih opština uhvate u koštac sa ovim problemom. 

Posle niza dogovora, 2008. godine osnovano je preduzeće „Regionalna deponija“ i počela je realizacija projekta, koji je u skladu sa standardima Evropske Unije i Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom 2010 - 2019 Republike Srbije.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra. Finansijska podrška EU, putem IPA fondova, u iznosu od 20.15 miliona evra (83%) usmerena je na izgradnju infrastrukture i jačanje kapaciteta regionalnog preduzeća i lokalnih javnih komunalnih preduzeća. Vlada Republike Srbije, putem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, učestvuje u izgradnji komponenti Regionalne deponije sa 3.2 miliona evra (13%), koji će se koristiti za nabavku vozila za prikupljanje otpada, kontejnera i kanti. Ukupno milion evra (4%) biće izdvojeno iz budžeta Grada Subotice i šest opština, koje treba da izgrade reciklažna dvorišta i priključke na komunalnu infrastrukturu.

- Radovi na izgradnji Regionalne deponije su započeti sredinom prošle godine i u toku je izgradnja dve kasete tela deponije, linija za separaciju otpada koji će služiti za izdvajanje svih korisnih komponenti otpada, kako bise odlagalo samo ono što ne može više da se iskoristi. Reciklažni otpad, plastika, papir ili metal, koji se izdvoji, će se balirati i privremeno skladištiti i kada se sakupi veća količina ona će se plasirati na tržište – objašnjava Andrea Kikić, direktorka preduzeća „Regionalna deponija“. - Što se tiče prerade otpada, vršiće se tretman biorazgradivog otpada putem kompostiranja, tako što će se u posebnim tunelim kompostirati čist zeleni otpad, a u posebnim biorazgradivi otpad. Kompost koji se dobija iz čisto zelenog otpada moći će da se koristi za poboljšanje kvaliteta zemlje, dok onaj koji se dobija iz mešanog koristiće se za pokrivanje tela deponije.

Pored ovih, u toku je i izgradnja i hale za privremeno odlaganje otpada, upravne zgrade, laguma kojima će se izvoditi voda iz tela deponije, prečištači za fekalnu i sanitarnu vodu...

- Paralelno sa ovim radovima, u toku su i radovi na lokacijama u ostalih šest opština. Pretovarne ili „transfer“ stanice se grade u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži i oni će služiti za pretovar iz autosmećara u velike rolo kontejnere, kojima će se dovoziti otpad iz drugih opština – dodaje direktorka. - U svakoj opštini se gradi i reciklažno dvorište ili „sabirni“ centar, gde će građani moći da odlože kabasti otpad i sve ono što ne sme i ne može da se baci na standardan način, u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži biće pored „transfer“ stanica, dok će u ostale tri opštine biti na posebnim lokacijama.

Kompleks Regionalne deponije grade italijanska firma “Ibi”, šabački “Set” i novosadski “Instel inženjering”.

Po rečima direktorke, dosta vremena je prošlo od početka realizacije investicije, ali se često zaboravlja šta je sve prethodilo samom projektu - od dogovora opština, izbora lokacije, promene namene zemljišta, dobijanja nephodnih dozvola, izrade generalnog i idejnog projekta, koji su morali proći državnu revizuju do glavnog projekta i izrade tehničke, obezbeđivanja finansijskih sredstava i izbora izvođača radova.

- Iza nas je veoma kompleksan posao, možda se moglo sve i ranije završiti da smo još 2012. godine imali dovoljno sredstava. Ali sada je sve to iza nas. Rok za završetak izgradnje je početak 2017. godine, ali su izvođači radova, zbog izvesnih poteškoća, podneli zahtev komisiji EU za produžetak roka realizacije, tako da će on najverovatnije biti malo pomeren. Ali u svakom slučaju, pošto opremanje ide paralelno sa izgradnjom, kraj radova će sigurno biti tokom iduće godine – najavljuje direktorka. - To je samo jedan deo posla, jer nas i javna preduzeća koja se bave ovom delatnošću očekuje još dosta izazova, tu je i edukacija građana, poduzanje ekološke svesti...

Takođe tu je i saniranje gradskih i uklanjanje oko stotinu divljih deponija u regionu, što će koštati koliko i sama izgradnja Reoginalne deponije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
bulldog Odgovori
Skoro 10 godina postoji ovo preduzetye i dotična prima direktorsku platu, a tek sad se gradi deponija?
ffwf Odgovori
ceo svet se bavi reciklazom tj. sa tri r (recycle,reuse i reduce) a mi pravimo jos deponija...retardirana drzava
forest gamp Odgovori
Jel neko pazi ili kontrolise kakva se armatura ugradjuje ?? da ne bude kao prilikom precistaca koja je finansirala EU.i gde je doslo do "GRESKE". A vec i ovako neznamo gde cemo od smrada .
A PALIC cveta li cveta od HIGH THECK- a.
forest gamp Odgovori
Drugim recima -IMA LI NAM KRAJA ???
city woman Odgovori
Bojim se da je ovaj projekat posle toliko godina, prevaziđen.
inspektor Odgovori
sve ovo podizu na najkvalitetnijem zemljistu.crnoj zemlji prve kategorije.
Sting Odgovori
Umesto da reciklirate ili instalirate plazma generatore vi pravite mega deponije...
[*...*]
Pajo Odgovori
Forest@
Gresis precistac smo finansirali mi potrosaci vode! I dalje ga finansiramo!
Oko sokolovo Odgovori
Narodu očigledno još uvek nije jasno da je Srbija (sa Vojvodinom) određena da bude smetlište Evrope. Počelo je sa polovnim vozilima, otpadnom belom tehnikom, računarima, televizorima, garderobom, hranom, lekovima... dobili smo i azilante a sada i deponiju na, baš kako komentator sa nickom inspektor reče, najkvalitetnijoj zemlji. Nema teorija zavere, postoje samo zaverenički planovi potpunog uništenja Srbije na kojoj će završiti sav otpad koji Evropi smeta. Sve to sprovode političari - poltroni, dupeglavci, gmizavci, puzavci, beskičmenjaci...
forest gamp Odgovori
@PAJO
Unija je dala dva miliona eura da bi se tu neko zaje... sa nama.
Hawkeye Odgovori
Buraz, lupas za medalju... Da nema te polovne bele tehnike i vozila sa zapada 90% stanovnistva bi krpilo stare obodin frizidere i vozilo bi juga novije (98-99god) proizvodnje. Lajes sokole na pogresno drvo. Treba da pitas sto su zarade 200-250€ sto se isti politicari smenjuju na glavnim pozicijama vec dve i po decenije i sl. Ili mozda zelis da ti deponija dodje do parka na Prozivci. Nemoj da lajes samo da bi se osetilo tvoje prisustvo, zalaj neku pametnu.
Hawkeye Odgovori
@inspektor
Molim vas da mi pokazete gde to u blizini pomenutih naselja ima crne zemlje II ili III kategorije?
Pera Odgovori
Jako sporo i zaostalo.
Gde je reciklaza.
Sta je sa reketima za taksu ekologije?
Nema kontejnera dovoljno u gradu.
Vazno da su se svi nacickali u javnim preduzecima i trose nase pare.
arsen Odgovori
,, Najveća investicija " Bojim se sa ovim pokvarenim bagerom neće je nikada završiti . Pouka Obilaznive ili Y krak koji se ( gradi ) ili ( kradi ) već 35 godina koliko ja pamtim a možda i duže .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.