Komentara: 8
Pregleda: 5272
Foto

Počela izgradnja Regionalne deponije

23.11.2015. u 13:09h
Izvor: Subotica.com
Uručivanjem građevinske dozvole danas je simbolično počela izgradnja Regionalne deponije kod Subotice, sistema za upravljanje otpadom za sedam opština severa Bačke i Banata, najveće investicije Evropske unije u Srbiji, vredne 24 miliona evra.
Počela izgradnja Regionalne deponije

Svečanosti su prisustvovali Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede, Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i gradonačelnik Subotice, Jene Maglai.

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede

- Ovo je izuzetno važan projekat za više od 260.000 stanovnika na severu Vojvodine a naš cilj je da obezbedimo sistem upravljanja otpadom u skladu sa domaćim regulativama i najvišim evropskim standardima i tako zaštitimo životnu sredinu - naglasila je ministarka Bogosavljević Bošković. - Najveći deo sredstava, oko 20 miliona evra obezbeđen je iz bespovratnih sredstava EU, republika je obezbedila 3.2 milioan evra, a grad Subotica i šest opština regiona ukupno milion evra.

Regionalna deponija gradi se između sela Bikovo i Orom, a njome će biti rešeno pitanje otpada u Subotici, Senti, Kanjiži, Novom Kneževcu, Čoki, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu. Prema planu, rok za završetak radova je januar 2017. godine.

Po rečima Majkla Devenporta realizacijom ovog projekta sav otpad, koji se sada odlaže na nelegalnim deponijama, biće prerađivan, a građani će tako imati čistiji vazduh, poljoprivredno zemljište i podzemne vode.

Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji

- Ovo je jedan od najvećih projekata koje EU finansira u Srbiji i on predstavlja deo napora u usklađivanju Srbije sa evropskim standardima - istakao je Devenport. - Zaštita životne sredine je jedno od najranijih pregovaračkih poglavlja i podrazumeva ne samo usvajanje zakona već i njihovu primenu kroz zatvaranje deponija i reciklažu otpada. Srbiji će biti potrebno oko milijardu evra kako bi sprovela direktive EU o zaštiti životne sredine, ona naravno to neće moći sama da finansira već će za to moći da povuče sredstva iz evropskih fondova.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da će nova deponija biti od višestruke koristi za građane, ali i veliki izazov za sve.

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice

- Posle mnogo godina počinje se rešavanje pitanje upravljanja otpadom i predstoji nam mnogo posla na reorganizaciji komunalnog sistema upravljanja otpadom, a istovremeno pred građanima veliki izazov u promeni navika – dodao je Maglai. - Ubeđen sam da će ovaj projekta biti uspešno realizovan i biti primer dobre prakse za ostale opštine u Srbiji.

Regionalni sistem za upravljanje otpadom činiće sanitarna deponija, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, sabirni centri i transfer stanice. Biće izgrađeno tri transfer stanice u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topolu, svaka opština imati i reciklažno dvorište, odnosno sabirni centar za otpad, dok će grad Subotica imati tri sabirna centra.

Prostor na kome će funkcionisati Regionalna deponija

Pored sanitarne deponije biće izgrađen sistem za preradu sekundarnih sirovina, gde će se odlagati otpad po vrstama i svojstvima, koji će se pripremiti za reciklažu. Na ovaj način biće izdvojen samo onaj otpad koji ne može dalje da se prerađuje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 5272
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
jene maglai regionalna deponija Majkl Devenport andrea kikić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.