• Pregleda: 3092

Regionalna deponija još uvek čeka na radnu dozvolu

Za predstavnike nevladinih organizacija, koje su potpisnice Memoranduma o saradnji, danas je organizovan prvi obilazak Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Prilikom obilaska, razgovaralo se o budućoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine.
Regionalna deponija još uvek čeka na radnu dozvolu

Zaposleni Regionalne deponije odgovarali su na pitanja predstavnika 15 nevladinih organizacija, sa kojima su sredinom prošle godine potpisali Memorandum o saradnji. Uoči početka rada centra za upravljanje otpadom, u  kojem bi nevladine organizacije trebalo da imaju značajnu ulogu, imali su priliku da se upoznaju sa načinom rada, linijom za separaciju, kao i tehnologijom za prečišćavanje voda.

- Zbog kašnjenja izgradnje Regionalne deponije još nismo imali konkretne zajedničke aktivnosti.  Sada se približava pokretanje regionalnog sistema i uloga organizacija civilnog društva je ogromna, pošto Regionalna deponija nije jedini akter u ovom sistemu već i institucije, javno komunalna preduzeća, operateri, kao i građani. Svi ćemo morati da se uključimo u regionalni sistem da bi to imalo smisla i da bi funcionisao kako treba - rekla je Čila Goli, direktorka Regionalne deponije.

Predstavnica CEKOR-a, Bjanka Čuturilo, kaže da će regionalni sistem upravljanja otpadom doneti dobrobit za životnu sredinu i građane, te da je upravo uloga organizacija civilnog društva da utiču na podizanje svesti građana o važnosti selektovanja otpada.

- Imamo zahteve od Evropske unije da smanjimo procent otpada, a sada imamo mogućnost saradnje sa Regionalnom deponijom, koja prvenstveno treba da se zasniva na pružanje informacija prema građanima šta bi trebalo da se odvaja, a šta ne i kako da ovaj proces uđe u tok života, kako bi svi zajedno mogli da smanjimo tokove otpada-naglasila je  Čuturilo.

Iako je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom završena i postrojenje spremno za probni rad, u šta su se danas mogli uveriti predstavnici nevladinog sektora, još uvek nije poznat datum kada će sistem početi sa radom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Ekonomist Odgovori
Nedavno sam prolazio tuda i sažeto rečeno sramota je kako izgleda, Gledajući spolja čitav sistem, čovek ima utisak da se radi o nekom zapuštenom i propalom pogonu sa dvorištem, kao da je divlja deponija.
Gospodo ako niste sposobni pokrenuti sistem što ste ga pravili? Evo ja se javljam ovako javno da ću za tri meseca pokrenuti, a za mesec dana predati u redovan rad nekome koga vi odaberete. Polazim od tvrdnje da je pogon spreman za rad i da ima sve tehničke i ostale preduslove za rad. Jedini moj uslov je: Ja biram saradnike i radnike po javnom konkursu i određujem sistem organizacije poslovanja. Neću trpeti nikakve pritiske i za rad ču odgovarati jedino stručnoj komisiji iz oblasti zaštite okoline i prerade otpada. Ona će biti formirana od priznatih stručnjaka, a ne sa raznih sega mega fakulteta, kumova i rođaka. Nisam doktor nauka, ali verujem da posedujem dovoljna znaja i iskustva da uradim posao kako treba.
zoli
mi se mucili godinama sa kreditima,sa evropljanima,izbori,stalno nam neko smetao,sad skoro zavrsili,sad kad mozemo najvise para da uzmemo vi biste nam uzeli?e ne moze,nismo se za ovo borili
Miki Odgovori
Zamolite labana da vam preko stranke pokrene posao vrli brzo krecete tako.
Milan024 Odgovori
Deponija kreće, 2023 -e !
DUX
Mogli su malo prašinu da obrišu kada su već bili tamo .
Sasa Odgovori
Ovo je jos jedan dokaz da smo kao drustvo i ljudi ...govna....sve je premno za rad ali zbog sitnih politckih poena se jos ceka. Daj bre postvaite svoje ljude samo nek pocne s radom
dragan Odgovori
smesni ste.kako da pokrenu kad cena odnosenja smeca stoji po starom.prvo treba da dignu cenu za 50-70%,pa ce imat para da pokrenu novo smetliste.zasto?da ne misli neko da ce se zatvorit deponija u subotici i u okolnim mestima,to su sve opstinske firme iz kojih izvlace pare.od kredita su digli ogradu i zidove,a ko ce da plati kilometre do nove deponije?ko ce da plate nove kamione,radnike,menadzere,verovatno vi koji ste ostali u ovoj bajnoj zemlji
DUX Odgovori
oko 14 godina ...čekamo i dalje ...
Peric Odgovori
NIsmo u stanju da sortiramo otpad kod kuce zato cemo u smecu, prljavom zemljistu i vodi da zavrsimo. Neka sve je to nebitno bicemo bogati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.