• Pregleda: 4384

Kasni izgradnja deponije u Subotici

Kasne radovi na izgradnji Regionalne deponije Subotica pa će, umesto početkom, po svemu sudeći, biti završeni tek polovinom ove godine.
Kasni izgradnja deponije u Subotici

Rok za završetak izgradnje objekata na Regionalnoj deponiji Subotica, koja se gradi između naselja Bikovo i Orom, prema prvobitnim planovima, bio je 28. januar 2017. godine.

To je utvrđeno ugovorom koji je potpisan između Delegacije EU u Srbiji, kao ovlašćenog predstavnika finansijera, i izvođača radova, koga čini konzorcijum sastavljen od tri firme, jedne iz Italije i dve iz Srbije.

- Delegacija EU smatra da su izvođači radova imali opravdane razloge za kašnjenje pa neće morati da plaćaju penale već će dobiti produženje roka za realizaciju ugovorenih radova. Stručna procena je da će radovi biti završeni u aprilu ili maju 2017. godine. Nakon toga treba da se obezbede potrebne dozvole za probni rad, što traje oko dva meseca, što znači da ćemo, po svemu sudeći, u junu ili julu moći da otpočnemo sa probnim radom - kaže Andrea Kikić, direktorka Regionalne deponije Subotica.

Izgradnja Regionalne deponije Subotica koštaće 24 miliona evra, od kojih je 20 miliona evra nepovratnih sredstava obezbeđeno iz IPA fondova, gradovi i opštine severne Bačke i Potisja učestvuju sa milion evra, a država, preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, obezbeđuje sredstva za nabavku autosmećara, autopodizača, kontejnera i kanti za javna preduzeća iz regiona.

U toku je izgradnja tri pretovarne stanice, sedam centara za prikupljanje otpada kao i niza objekata na Regionalnoj deponiji koja će se prostirati na šest hektara zemljišta.

- Radovi na izgradnji Regionalne deponije su započeti sredinom 2015. godine, a sada je stepen realizacije ugovora na oko 70 odsto. Početkom 2016. su započeti radovi na izgradnji ostalih objekata kao što su pretovarne stanice i centri za prikupljanje otpada, za koje se očekuje da će biti završeni u februaru ove godine - kaže Andrea Kikić.

Na području regiona godišnje nastane oko 80.000 tona otpada. Izgradnjom Regionalne, biće omogućeno zatvaranje i saniranje postojećih deponija te zaustavljeno zagađenje zemljišta i podzemnih voda, a jedna od prednosti je i razvoj reciklažne industrije koja treba da postane veoma značajna u Srbiji.

Izvor: RTV

povezane teme

5
Bajnat Odgovori
znaci nikada!Ova komedija traje vec predugo,i potrebna je neka ekoloska katastrofa,ili zaraza sirih razmera,da bi se u narednom milenijumu uradilo nesto.Vec ste dosadni sa ovim vasim objavama,koji ne sluze nizasta.A ,o saniranju postojeceg bolje da i ne pricamo.Blizu su izbori,pa je sada vreme za bombasticne naslove.Samo,sto u ovo vise niko ne veruje,kao sto ni oni koji objavljuju ovo.
Sting Odgovori
Pa kasni vec 20 godina a plate dobijaju svi i to ne male...
Stojko Odgovori
Kikity Andrea je tek 10 godina direktor tog preduzetya, a vi već hoćete rezultate...
suboticanin Odgovori
bitno da postoji direktorica nepostojece deponije.Uzgred bolje da i nepocne da radi deponija jer ce nam zagaditi plodne oranice djubretom.
adadsddsd Odgovori
deponija?! da bas bitna stvar u 21.veku,ceo svet radi na 3R (recycle,reuse,reduce) samo mi pravimo deponije,zaostala marva.tako nam i treba kad je i marva na vlasti vec godinama.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.