Komentara: 17
Pregleda: 4890
Foto

Brojne nepoznanice u vezi s radom Regionalne deponije

27.11.2017. u 15:17h
Izvor: TV Subotica
Okrugli sto na temu regionalnog sistema upravljanja otpadom, koji je organizovalo Udruženje TERRA’S, otvorilo je brojna pitanja uoči početka rada jednog ovakvog sistema za subotički region koji će obuhvatati sedam gradova i opština. Iako iz preduzeća Regionalna deponija uveravaju da probni rad počinje 20. decembra, još uvek se ne zna kako će sve tačno u praksi izgledati, kao i koja će biti uloga samih građana.
Brojne nepoznanice u vezi s radom Regionalne deponije

Prednosti regionalnog sistema upravljanja otpadom su brojne, kaže Miloš Katić, konsultant za zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom. Pre svega, gradovi će dobiti efikasniji sistem, uvođenje novih tehnologija, građani jeftinije usluge, ali na duže staze, a životna sredina zaštitu. Međutim, ovakvi sistemi upravljanja otpadom nose i svoje izazove, pre svega na relaciji Grad – javna preduzeća.

Izazovi kod regionalnog sistema upravljanja otpadom su, pre svega, način upravljanja preduzećem, dogovor između opština osnivača kako se upravlja preduzećem, kako se donose odluke i formiraju cene, ko tačno šta radi -  kaže Katić.

Da upravo tu leže izazovi u vezi sa Regionalnim sistemom, potvrđuje i to što su iz JKP "Čistoća i zelenilo" uložili primedbe na Nacrt regionalnog plana za upravljanje otpadom. One se, pre svega, odnose na netačne podatke, kako u vezi sa količinom otpada koji se na godišnjem nivou prikuplja u regionu, tako i na to što je projekat pravljen pre 15 godina i nije mogao da pretpostavi nove tehnologije u preradi otpada.

Brojne nepoznanice u vezi s radom Regionalne deponije

- Ono glavno što mi vidimo u "Čistoći", jeste da je ovaj Nacrt urađen kabinetski, bez kontakta sa realnim svetom. Mnogo je tu nepoznanica i pretpostavki da bi jedan ovako ozbiljan sistem trebalo da se gradi na tome. Egzaktni podaci koji postoje, nisu u velikoj meri korišćeni i to je glavna primedba na ovaj Nacrt - ističe Veselin Šuković, tehnički direktor JKP "Čistoća i zelenilo".

Primedbe na Nacrt, koji uskoro treba da bude na javnom uvidu, imaće i nevladin sektor. Rukovodilac Arhus centra i TERRA’S–a, Snježana Mitrović kaže da, prema njihovom saznanju, ono što nedostaje jeste socio-ekonomski aspekt i rodna perspektiva, budući da su prema brojnim istraživanjima žene te koje više selektuju otpad u domaćinstvu, odnosno prikupljaju sekundarne sirovine.

- Ima logike da žene budu u ovoj oblasti, jer određeni zakoni u vezi sa rodnom ravnopravnošću predviđaju da 30 odsto žena treba da bude u oblasti upravljanja otpadom i oblasti zaštite životne sredine, bilo da li su u pitanju lokalna samouprava, javna komunalna preduzeća ili bilo koje rukovodeće mesto u izradi različitih planova - napominje Mitrović.

Brojne nepoznanice u vezi s radom Regionalne deponije

Nepoznanica ostaje i to da li će sami građani razvrstavati otpad u domaćinstvima, koliko će usluga odvoženja smeća koštati, odnosno da li će poskupeti, kao i zbog čega projekat kasni. Jedino što iz Regionalne deponije saznaje TV Subotica, jeste da su radovi između 80 i 90 odsto gotovi, a da prema planu evropske delegacije probni rad treba da počne 20. decembra.

Izvor: TV Subotica
Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom Okrugli sto na temu upravljanja otpadom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4890

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

izgradnja regionalne deponije

jkp čistoća i zelenilo

terras

arhus centar subotica

deponija

upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.