• Pregleda: 4012

Brojne nepoznanice u vezi s radom Regionalne deponije

Okrugli sto na temu regionalnog sistema upravljanja otpadom, koji je organizovalo Udruženje TERRA’S, otvorilo je brojna pitanja uoči početka rada jednog ovakvog sistema za subotički region koji će obuhvatati sedam gradova i opština. Iako iz preduzeća Regionalna deponija uveravaju da probni rad počinje 20. decembra, još uvek se ne zna kako će sve tačno u praksi izgledati, kao i koja će biti uloga samih građana.
Brojne nepoznanice u vezi s radom Regionalne deponije

Prednosti regionalnog sistema upravljanja otpadom su brojne, kaže Miloš Katić, konsultant za zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom. Pre svega, gradovi će dobiti efikasniji sistem, uvođenje novih tehnologija, građani jeftinije usluge, ali na duže staze, a životna sredina zaštitu. Međutim, ovakvi sistemi upravljanja otpadom nose i svoje izazove, pre svega na relaciji Grad – javna preduzeća.

Izazovi kod regionalnog sistema upravljanja otpadom su, pre svega, način upravljanja preduzećem, dogovor između opština osnivača kako se upravlja preduzećem, kako se donose odluke i formiraju cene, ko tačno šta radi -  kaže Katić.

Da upravo tu leže izazovi u vezi sa Regionalnim sistemom, potvrđuje i to što su iz JKP "Čistoća i zelenilo" uložili primedbe na Nacrt regionalnog plana za upravljanje otpadom. One se, pre svega, odnose na netačne podatke, kako u vezi sa količinom otpada koji se na godišnjem nivou prikuplja u regionu, tako i na to što je projekat pravljen pre 15 godina i nije mogao da pretpostavi nove tehnologije u preradi otpada.

- Ono glavno što mi vidimo u "Čistoći", jeste da je ovaj Nacrt urađen kabinetski, bez kontakta sa realnim svetom. Mnogo je tu nepoznanica i pretpostavki da bi jedan ovako ozbiljan sistem trebalo da se gradi na tome. Egzaktni podaci koji postoje, nisu u velikoj meri korišćeni i to je glavna primedba na ovaj Nacrt - ističe Veselin Šuković, tehnički direktor JKP "Čistoća i zelenilo".

Primedbe na Nacrt, koji uskoro treba da bude na javnom uvidu, imaće i nevladin sektor. Rukovodilac Arhus centra i TERRA’S–a, Snježana Mitrović kaže da, prema njihovom saznanju, ono što nedostaje jeste socio-ekonomski aspekt i rodna perspektiva, budući da su prema brojnim istraživanjima žene te koje više selektuju otpad u domaćinstvu, odnosno prikupljaju sekundarne sirovine.

- Ima logike da žene budu u ovoj oblasti, jer određeni zakoni u vezi sa rodnom ravnopravnošću predviđaju da 30 odsto žena treba da bude u oblasti upravljanja otpadom i oblasti zaštite životne sredine, bilo da li su u pitanju lokalna samouprava, javna komunalna preduzeća ili bilo koje rukovodeće mesto u izradi različitih planova - napominje Mitrović.

Nepoznanica ostaje i to da li će sami građani razvrstavati otpad u domaćinstvima, koliko će usluga odvoženja smeća koštati, odnosno da li će poskupeti, kao i zbog čega projekat kasni. Jedino što iz Regionalne deponije saznaje TV Subotica, jeste da su radovi između 80 i 90 odsto gotovi, a da prema planu evropske delegacije probni rad treba da počne 20. decembra.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

17
Ime Odgovori
Raspisite konkurs za posao.
Tomica
Zakasnio si druškane. Konkurs je već bio objavljen u Somborskim Novinama i radna mesta su već popunjena.
Ko hoće da se zaposli u Subotici neka čita Somborske Novine, takvu informaciju imaju svi sa partijskim članskim kartama.
jozo bubnjar Odgovori
naravno da ima mnogo nepiznanica, od pranja para, uposljavanje aemije plavo-crveno-zelenih itd itd
konstatacija Odgovori
ko o čemu ... Snježana Mitrović o kućnom đubretu !
jadna Srbija kad joj budućnost leži na deponiji
djordje Odgovori
A ko ce resiti enigmu razloga postojanja Terasa?
kec
@ DJORDJE . Pravo pitanje ! Slusao sam ih jedne prilike o nekim vaznim pitanjima za varos. Upuceni su bili u tu problimatiku ,koliko ja u odrzavanje zasticenih vinograda u Lozani .
Milan Odgovori
Vec ne valja.Cim kazu da ce se boljitak videti tek na duge staze,znaci zamlacivanje naroda.Cim pricaju o ceni,i dal ce poskupeti,znaci hoce.Partijsko uhljebljenje je najveci problem,to skoro da i ne kriju vise.A stvar je jednostavna,ako se pravilno posmatra.Ne postoji vise smece,sve je to sirovina.Koja danas vredi novca.Dajte nam kante u tri boje,svako ce domacinstvo samo sortirati smece.To je ogromna usteda,i moze da nam se smece odnosi besplatno.Mi vama sirovinu,pa jos sortiranu,a vi nama besplatnu uslugu odnosenja.Pa smece se cak izvozi! Japan je najveci uvoznik otpada,ljudi prave ostrva,a vi brinete ko ce gde guzicu da ugura.E nase vodje sa misjom pamecu...tesko si ga nama s vama...
Pajo Odgovori
A sta je sa starom deponijom????Sanacija?????
Burek Odgovori
Snježana Mitrović je očekivala da joj bude ponuđeno mesto direktorke đubrišta a kada je videla da je tu poziciju dobila Čila Goli tj. puj pike nema ništa za nju, onda iz revolta odmah prvog sledećeg radnog dana baca se drvljem i kamenjem na firmu u koju ju je vuklo srce da bude direktorka.
Realan Odgovori
A govorio sam davno da su Srbiji namenili ulogu deponije. Polovna (otpadna) vozila, tehnika, garderoba, hrana, lekovi, uranijum, "stručnjaci", "inteligencija", azilanti, đubre... Svetski i evropski otpad završava u "naprednoj" Srbiji.
Karolj Odgovori
Divno, Snježa opet petlja i brlja. Namirisala lešinu. Trabunja o rodnoj ravnopravnosti i ulozi žena u reciklaži, kakve gluposti. Ovakve skupove bi trebalo ignorisati jer su osmišljeni samo zato da se zadovolji pohlepa samih organiozatora. Već viđeno stotine puta. Kakvi prevaranti, al eto, uspeva. Gradske Vlasti imaju samo štete od ovakvih skupova, neka pogledaju sve od reda negativne komentare. Predugo to traje.
kole Odgovori
gde bi mogao da vidim snimak snjezane na yu eko tv kada je psovala ko kocijas
joso Odgovori
kakvo ste naivni
pa lepo se medju redovima sve jasno vidi
1. Snjeza i ekipa iz SNS su hteli i ovo preduzece da otmu od svm
2. Pastor jos uvek ne da / ima sanse da sacuva jer su osnivaci i opstine gde se SVM pita poput B.Topole M. Idjosa itd...
3. Pokazuje sve pukotine medj koalicijom sns / svm samo ih Orban drzi
4. Sns OPET pokazuje koliko ne postuje partnere ovaj put svm napad na njih je pokazatelj kako stvari tamo stoje ....
sve jasno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Karolj
Tačno sve osim da ih samo Orban drži. Drži ih Vlast, moć i pohlepa, pa onda Orban koji je slično motivisan.
Radmilo todosijevic Odgovori
Otpaci se definisu kao materije koje se nalaze na mestu nepodesnom za njih. Medjutim nedefinisane oblasti magicnom snagom privlace nedefinisane ljude ali su interesii definisani. Danas se i ortganski otpad recikliura. Dobija se gas CH4 i sa malom modifikacijom traktora imamo izvor energije na njivi. Sortiranje otpada vrsi robot cije " ruke" i senzori nepogresivo odvajaju, drvo, plastiku, papir, gvozdje, aliuminijum... A izmuljivanje kanala, reka, to je takav izvor energije, gasa, ulja koje kada se oplemeni vodonikom ima sve karakteristike prirodne nafte. Proces se odvijaja po unapred definisanom softveru. Gradjanima treba plaćati otkup smeća a ne da oni plaćaju iznosenje. I još mnogo toga... Korist je sigurna.
BSHTARTST
Radmila za Gradonacelnika!!!Radmilo volim kada neko zna sta pise!!!!
C Odgovori
Ala se sakupilo (ljud.) otpada na ovoj deponiji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.