Komentara: 6
Pregleda: 3435

Regionalna deponija rešava velike probleme

09.11.2015. u 16:09h
Izvor: Subotica.com
U ataru između Bikova i Oroma nedavno je počela izgradnja Regionalne deponije, koja bi, prema planovima, trebalo da bude završena u januaru 2017. godine. Izgradnjom regionalnog centra  biće rešeni veliki problemi u upravljanju otpadom za Suboticu i još pet opština.
Regionalna deponija rešava velike probleme

Novac za izgradnju Regionalne deponije najvećim delom obezbeđen je putem IPA fondova - oko 19,5 miliona evra, podržala ga je Vlada Srbije i Ministarstvo životne sredine, koje je obezbedilo 3,2 miliona evra, dok su lokalne samourpave Subotice, Sente, Kanjiže, Čoke, Novog Kneževca, Bačke Topole i Malog Iđoša obezbedile po 700.000 evra.

Regionalni sistem za upravljanje otpadom činiće sanitarna deponija, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, sabirni centri i transfer stanice. Biće izgrađeno tri transfer stanice u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topolu, svaka opština imati i reciklažno dvorište, odnosno sabirni centar za otpad, dok će grad Subotica imati tri sabirna centra.

Regionalna deponija rešava velike probleme

Pored sanitarne deponije biće izgrađen sistem za preradu sekundarnih sirovina, gde će se odlagati otpad po vrstama i svojstvima, koji će se pripremiti za reciklažu. Na ovaj način biće izdvojen samo onaj otpad koji ne može dalje da se prerađuje.

- Ovo je deveti regionalni centar u našoj zemlji a planiramo da do 2028. godine izgradimo 26 – istakla je Stana Božović, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede. - Centar se gradi u skladu sa regulativama EU i upravljenjem otpadom, a značajan je za više od 260 hiljada stanovnika ove regije. Trenutno se kod nas reciklira samo pet odsto otpada, a plan je da to bude 50 odsto, odnosno da se što više reciklira a što manje nosi na deponiju.

Regionalna deponija rešava velike probleme

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, izgradnja regionalne deponije od velikog je značaja za grad, koji će morati da napravi reorganizaciju rada pojedinih javnih preduzeća.

- Moraćemo da prilagodimo naše sisteme upravljanja otpadom sa zahtevima Regionalne deponije i verujem da ćemo u tome biti primer i drugim lokalnim samoupravama – dodao je Maglai.

Do kraja godine treba da bude potpisan ugovor sa izvođačima radova za izgradnju transfer stanica, a uskoro se očekuje i raspisivanje javne nabavke za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici Predstavljanje koncepta razvoja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3435

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.