Komentara: 12
Pregleda: 6915
Video
Foto

Uskoro probni rad Regionalne deponije, kao i prijem novih radnika

08.12.2017. u 11:56h
Izvor: Subotica.com
Na osnovu ugovora između Delegacije Evropske unije i izvođača radova, završetak izradnje Regionalne deponije predviđen je za 20. decembar, kada bi trebalo da počne probni rad. U okviru sistema vršiće se prevoženje, skladištenje, tretman, ponovna upotreba i odlaganje otpada, a prema rečima direktorke Čile Goli, očekuje se oko 80 hiljada tona otpada godišnje iz ovog regiona, u kojem živi oko 260 hiljada stanovnika.
Uskoro probni rad Regionalne deponije, kao i prijem novih radnika

Nakon završetka radova na izgradnji Regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac, te potvrde nadzornog organa i inspekcije, organizovaće se tehnički prijem, koji će sprovesti profesori Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, a potom će započeti i dugoočekivani probni rad Regionalne deponije.

- Tokom probnog perioda, ceo sistem će biti u funkciji. Sistem je veoma kompleksan i sastoji se od Regionalnog centra za upravljanje otpadom, centralnog objekta koji se nalazi u Bikovu, tri Transfer stanice u Senti, Bačkoj Topoli i Kanjiži, kao i tri Reciklažna dvorišta u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu. Nadležna preduzeća za sakupljanje otpada, predavaće otpad na Transfer stanicama, gde se otpad pretovara, ili direktno Regionalnom centaru za sakupljanje otpada. Sa Transfer stanica, naši kamioni će prevoziti otpad do Regionalnog centra za upravljanje otpadom, gde će se otpad razvrstavati pomoću postrojenja za separaciju na tri frakcije, odnosno na otpad koji predstavlja sekundarnu sirovinu, biorazgradiv otpad i otpad koji će se kompostirati kako bi se dobila prekrivka za telo deponije, i otpad koji ne može da se iskoristi i koji će biti odložen na telo deponije - kaže Čila Goli, direktorka Regionalne deponije.

Uskoro probni rad Regionalne deponije, kao i prijem novih radnika

Regionalni centar za sakupljanje otpada je ključno postrojenje, ne samo zbog toga što se unutar njega razvrsava i odlaže otpad, već i zbog toga što je opremljen sistemima koji će omogućiti da se otpad odlaže na bezbedan način, kako ne bi došlo do zagađenja zemljišta, podzemnih voda i vazduha.

- Telo deponije je izolovano nepropusnom podlogom, koja će sprečiti kontaminaciju zemljišta i podzemnih voda. Procedne vode će se prikupljati putem drenažnog sistema, nakon čega će se recirkuliti, kako bi se ponovo koristile za regulaciju vlage same deponije, dok će se eventualni višak vode prerađivati putem reversne osmoze. Telo deponije sadrži i sistem za sakupljanje deponijskih gasova koji se mogu iskoristiti za dobijanje energije, s ciljem da se spreči negativan uticaj njihove emisije na životnu sredinu - objasnila je direktorka Regionalne deponije.

Posebna pažnja biće usmerena i na edukaciju građana, kako bi se ukazalo na značaj i potrebu za ovakvim uređenim sistemom upravljanja otpadom, čije funkcionisanje zavisi od svakog pojedinca. 

Osim finansijske, dobili smo i tehničku podršku od Evropske zajednice, te imamo grupu konsultanata koji nam pomažu oko organizacije edukativnih aktivnosti. U protekla dva meseca smo, putem programa Javnog rada, organizovali edukacije za decu u vrtićima i školama, a od početka sledeće godine u saradnji sa nevladinim organizacijama imaćemo priliku da ozbiljnije započnemo ove aktivnosti - naglasila je Goli.

Uskoro probni rad Regionalne deponije, kao i prijem novih radnika

Kako je Skupština grada na poslednjoj sednici usvojila Odluku, prema kojoj će u Regionalnoj deponiji biti zaposleno još 60 ljudi, direktorka kaže da se trenutno radi na izradi Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, nakon čega će biti objavljen spisak radnih mesta koja su na raspolaganju, kao i koje kvalifikacije su potrebne.

- Pošto je mehanizacija s kojom će se raditi veoma sofisticirana, biće nam potrebna radna snaga sa određenim kvalifikacijama, ali i nekvalifikovana radna snaga zbog linije za separaciju. Uskoro ćemo objaviti spisak radnih mesta s opisom posla, na osnovu kojeg će zainteresovana lica moći da pošalju svoju biografiju, te ćemo pripremiti i bazu podataka, kako bismo bili spremni za angažovanje radne snage, kada se ukaže potreba za zapošljavanjem - istakla je direktorka.

Regionalna deponija treba da dobije dozvolu za probni rad od nadležnog organa Pokrajine, u trajanju do godinu dana, nakon čega bi preduzeće trebalo da obezbedi upotrebnu dozvolu za rad. Ceo projekat vredan je ukupno miliona evra, od čega je oko 20 miliona evra obezbeđeno iz IPA fonda Evropske unije, nešto više od 3 miliona evra dalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok su je svih sedam osnivača društva izdvojilo milion evra.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji Obilazak radova na Regionalnoj deponiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 6915

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

izgradnja regionalne deponije

čila goli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.