• Pregleda: 5788

Uskoro probni rad Regionalne deponije, kao i prijem novih radnika

Na osnovu ugovora između Delegacije Evropske unije i izvođača radova, završetak izradnje Regionalne deponije predviđen je za 20. decembar, kada bi trebalo da počne probni rad. U okviru sistema vršiće se prevoženje, skladištenje, tretman, ponovna upotreba i odlaganje otpada, a prema rečima direktorke Čile Goli, očekuje se oko 80 hiljada tona otpada godišnje iz ovog regiona, u kojem živi oko 260 hiljada stanovnika.
Uskoro probni rad Regionalne deponije, kao i prijem novih radnika

Nakon završetka radova na izgradnji Regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac, te potvrde nadzornog organa i inspekcije, organizovaće se tehnički prijem, koji će sprovesti profesori Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, a potom će započeti i dugoočekivani probni rad Regionalne deponije.

- Tokom probnog perioda, ceo sistem će biti u funkciji. Sistem je veoma kompleksan i sastoji se od Regionalnog centra za upravljanje otpadom, centralnog objekta koji se nalazi u Bikovu, tri Transfer stanice u Senti, Bačkoj Topoli i Kanjiži, kao i tri Reciklažna dvorišta u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu. Nadležna preduzeća za sakupljanje otpada, predavaće otpad na Transfer stanicama, gde se otpad pretovara, ili direktno Regionalnom centaru za sakupljanje otpada. Sa Transfer stanica, naši kamioni će prevoziti otpad do Regionalnog centra za upravljanje otpadom, gde će se otpad razvrstavati pomoću postrojenja za separaciju na tri frakcije, odnosno na otpad koji predstavlja sekundarnu sirovinu, biorazgradiv otpad i otpad koji će se kompostirati kako bi se dobila prekrivka za telo deponije, i otpad koji ne može da se iskoristi i koji će biti odložen na telo deponije - kaže Čila Goli, direktorka Regionalne deponije.

Regionalni centar za sakupljanje otpada je ključno postrojenje, ne samo zbog toga što se unutar njega razvrsava i odlaže otpad, već i zbog toga što je opremljen sistemima koji će omogućiti da se otpad odlaže na bezbedan način, kako ne bi došlo do zagađenja zemljišta, podzemnih voda i vazduha.

- Telo deponije je izolovano nepropusnom podlogom, koja će sprečiti kontaminaciju zemljišta i podzemnih voda. Procedne vode će se prikupljati putem drenažnog sistema, nakon čega će se recirkuliti, kako bi se ponovo koristile za regulaciju vlage same deponije, dok će se eventualni višak vode prerađivati putem reversne osmoze. Telo deponije sadrži i sistem za sakupljanje deponijskih gasova koji se mogu iskoristiti za dobijanje energije, s ciljem da se spreči negativan uticaj njihove emisije na životnu sredinu - objasnila je direktorka Regionalne deponije.

Posebna pažnja biće usmerena i na edukaciju građana, kako bi se ukazalo na značaj i potrebu za ovakvim uređenim sistemom upravljanja otpadom, čije funkcionisanje zavisi od svakog pojedinca. 

Osim finansijske, dobili smo i tehničku podršku od Evropske zajednice, te imamo grupu konsultanata koji nam pomažu oko organizacije edukativnih aktivnosti. U protekla dva meseca smo, putem programa Javnog rada, organizovali edukacije za decu u vrtićima i školama, a od početka sledeće godine u saradnji sa nevladinim organizacijama imaćemo priliku da ozbiljnije započnemo ove aktivnosti - naglasila je Goli.

Kako je Skupština grada na poslednjoj sednici usvojila Odluku, prema kojoj će u Regionalnoj deponiji biti zaposleno još 60 ljudi, direktorka kaže da se trenutno radi na izradi Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, nakon čega će biti objavljen spisak radnih mesta koja su na raspolaganju, kao i koje kvalifikacije su potrebne.

- Pošto je mehanizacija s kojom će se raditi veoma sofisticirana, biće nam potrebna radna snaga sa određenim kvalifikacijama, ali i nekvalifikovana radna snaga zbog linije za separaciju. Uskoro ćemo objaviti spisak radnih mesta s opisom posla, na osnovu kojeg će zainteresovana lica moći da pošalju svoju biografiju, te ćemo pripremiti i bazu podataka, kako bismo bili spremni za angažovanje radne snage, kada se ukaže potreba za zapošljavanjem - istakla je direktorka.

Regionalna deponija treba da dobije dozvolu za probni rad od nadležnog organa Pokrajine, u trajanju do godinu dana, nakon čega bi preduzeće trebalo da obezbedi upotrebnu dozvolu za rad. Ceo projekat vredan je ukupno miliona evra, od čega je oko 20 miliona evra obezbeđeno iz IPA fonda Evropske unije, nešto više od 3 miliona evra dalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok su je svih sedam osnivača društva izdvojilo milion evra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Овца за шишање Odgovori
А, шта са овим нашим владајућим отпадом, није ни за рециклажу!
Realan Odgovori
Umesto primene novih ideja i razvoja nauke, privrede i ekonomije Srbija je đubrište. Alal vera gospodo "stručnjaci" sa diplomama "doktora", "magistara", "mastera" i ostalih lažnjaka. Se*em vam se u usta lažljiva.
goran
Kod tebe je ipak u pitanju vrlo, vrlo ozbiljna dijagnoza. Mislim da je krajnje vreme da se obratiš stručnjacima za pomoć.
City woman Odgovori
Odlične vesti, a kako i kada će se sanirati dosadašnja gradska deponija?
Petar Lakovic Odgovori
Лепо и корисно за регион. А сад да се нашалимо црњаком,након две године рада откривена тзв "Рециклажна мафија", коју чине руководећа структура овог предузећа( читај партијска војска) и скупљачи секундарних сировина( лица ангажована на уговор о делу,која су ухваћена у вршењу кривичних дела и против истих је поднета кривична пријава). Да,да синдикат Депоније захтева платне разреде за скупљале..... Надам се да неће бити овако,него као у Јапану( Тесна кожа),Јапанци прерађују отпад и користе га као храну
Mikica Odgovori
Kako da se tamo zaposlim?Imam 53 godine,i bez posla sam
TT Odgovori
Samo ne znam kojim putevima ce te dopremati toliki otpad do deponije a koliko vidim spojlnja i unutarsnja instalacija osvetljenja jos nije gotova, sa pojedinih masina farba vec otpada
Miki Odgovori
Kojih 260 hiljada ljudi zivi ovde polovina je otisla gospodo.
Julija Odgovori
Proširite bikovački put krajnje je vreme!
Mali tigar Odgovori
Ajd da vidimo i to cudo mada dok nenapravite prvo normalno put dotle bolje da i ne krecete sa proizvodjnom druga stvar to ce da bude opsti haos i od toga ce samo ovi drugi da profitiraju niko drugi toje cisto blacenje para na tako nesto em sto ste stavili na tako mesto jos ste toliko opstina povezali ma ima da nam ide sjajno
Crnjak Odgovori
OBRATITE PAŽNJU - " .... radnih mesta koja su na raspolaganju" a to znači da su sva rukovodeća i bolje plaćena radna mesta već unapred raspodeljena interno po međupartijskom dogovoru i ona su pripala zaslužnim partijskim članovima a za sitnu raju su na raspolaganju fizikalna radna mesta gde treba rintati za sitne parice a i za ta radna mesta je veliki znak pitanja da li će biti javno objavljen konkurs ili će se zapošljavati po burazerskoj specifikaciji !?
kojot Odgovori
Где се треба пријвити за посао?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.