• Pregleda: 4636

Sinagoga u starom sjaju već na leto

Sinagoga u starom sjaju već na leto

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji severna fasade subotičke Sinagoge biće završeni do 1. juna, što znači da će ovaj objekat spolja izgledati kao nekad kada je izgrađen, izjavio je za TV Suboticu gradonačelnik Jene Maglai. Ono što nakon toga sledi, jeste obnova unutrašnjosti, međutim, kada će to biti, zavisi od Vlade republike Mađarske, koja finasira ovu fazu radova sa 1,6 miliona evra, dodaje Maglai.

Jedan od secesijskih dragulja i prepoznatljiv simbol Subotice – Sinagoga, zasijaće starim sjajem već u junu kada se očekuje završetak severne fasade. Radove je finansirao Grad u iznosu od oko 12 miliona dinara i to je bila obaveza Subotice, kao i izrada projektne dokumentacije za adaptaciju unutrašnjosti.

Restauracija i obnova unutrašnjosti Sinagoge biće veoma zahtevna i složena, a  firma koja će izvoditi ovaj posao, biće odabrana u postupku javne nabavke. Pored unutrašnjosti, urediće se i dvorišni prostor, kao i ograda.

Do prošle godine Sinagogom su upravljali Grad i Jevrejska opština, a kada se pojavila mađarska Vlada kao finansijer, uslov je bio da se upravljanje kulturnim sadržajima poveri Mađarskom nacionalnom savetu na period od najmanje 99 godina. Formirana je i Fondacija Sinagoga u kojoj ravnopravno odlučuju predstavnici Jevrejske opštine, Grad i Mađarski nacionalni savet.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
Salamander Odgovori
Pa ako uređivanje enterijera potraje vremenski kao uređivanje eksterijera biće ponovo potrebni radovi jer će do tada sve da propadne i nikada Sinagoga neće biti gotova kao celina.
iveriklada Odgovori
"Sinagoga ostaje imovina Subotičana", reče Maglai ( piše u "povezanim vestima" )... A sada u vašem tekstu stoji da je uslov Mađarske vlade bio da se upravljanje kulturnim sadržajima u Sinagogi poveri Madjarskom nacionalnom savetu. Da li to znači da "nemađari" nisu građani Subotice, jer ne mogu uticati na to šta će se događati u Sinagogi ili nas je gospodin gradonačelnik SLAGAO ? Da li to znači da Mađarska vlada nije dala donaciju, već je zakupila Sinagogu na 99 godina ? Da li je moguće da na ovakve stvari niko ne reaguje ? Šta ćemo sa novcem koji je ranije izdvajan za Sinagogu ? Zar ostali građani Subotice i Vojvodine i Srbije nisu stekli nikakva prava, već samo Mađarski nacionalni savet, kome je Mađarska vlada kupila Sinagogu ? Ne mogu da verujem u ovo "ćutanje"... Krivi smo mi što smo ćutali...
Piroskaneni Odgovori
@iveriklada - a Vi bi najviše voleli da je Sinagoga ostala u takvom stanju u kakvom je bila još od drugog svetskog rata proteklih 70 godina u vlasti "nemađara" pa bi vam najviše odgovaralo da se i dalje sama od sebe rušila i da je na kraju nestala, jel da ? To je i bila vaša namera "nemađara" da ćutite i da čekate da ona nestane i to se i videlo po tome kako ste se brinuli o njoj !
stormwatch Odgovori
Lepo, a recite vi nama kada ce biti uredjena Sinagoga iznutra i da li ce se gospon Ljubisa Ristic veliki julovac ikada izvinuti Jevrejima Subotice jer mu je glumac pishao u sred predstave i tako oskrnavio sveti sakralni objekat. Gde je uopste Ljubisa Ristic i da li ce uopste neko pokrenuti to veoma bitno pitanje. Hvala na odgovorima koje znam da necu dobiti, ali malo razmisljanja o kulturi i toleranciji ne bi bilo na odmet.
Ante Odgovori
steta sto posao nije dobila firma koja je radila fasadu do apoteke, jako je lepo uradjeno a ovo je jako neravno bilo sto je ova forma uradila sto i sad radi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.