Komentara: 5
Pregleda: 6366

Sinagoga u starom sjaju već na leto

21.03.2016. u 14:00h
Izvor: TV Subotica
Sinagoga u starom sjaju već na leto

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji severna fasade subotičke Sinagoge biće završeni do 1. juna, što znači da će ovaj objekat spolja izgledati kao nekad kada je izgrađen, izjavio je za TV Suboticu gradonačelnik Jene Maglai. Ono što nakon toga sledi, jeste obnova unutrašnjosti, međutim, kada će to biti, zavisi od Vlade republike Mađarske, koja finasira ovu fazu radova sa 1,6 miliona evra, dodaje Maglai.

Jedan od secesijskih dragulja i prepoznatljiv simbol Subotice – Sinagoga, zasijaće starim sjajem već u junu kada se očekuje završetak severne fasade. Radove je finansirao Grad u iznosu od oko 12 miliona dinara i to je bila obaveza Subotice, kao i izrada projektne dokumentacije za adaptaciju unutrašnjosti.

Restauracija i obnova unutrašnjosti Sinagoge biće veoma zahtevna i složena, a  firma koja će izvoditi ovaj posao, biće odabrana u postupku javne nabavke. Pored unutrašnjosti, urediće se i dvorišni prostor, kao i ograda.

Do prošle godine Sinagogom su upravljali Grad i Jevrejska opština, a kada se pojavila mađarska Vlada kao finansijer, uslov je bio da se upravljanje kulturnim sadržajima poveri Mađarskom nacionalnom savetu na period od najmanje 99 godina. Formirana je i Fondacija Sinagoga u kojoj ravnopravno odlučuju predstavnici Jevrejske opštine, Grad i Mađarski nacionalni savet.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 6366

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

jene maglai

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.