Komentara: 7
Pregleda: 3239

Radovi na rekonstrukciji Sinagoge

25.05.2012. u 17:20h
Izvor: RTV Yueco
Počeli su radovi na subotičkoj Sinagogi. Radnici “Ekspres servisa” obavljaju radove kod glavnog ulaza objekta i reč je o hitnim i neophodnim merama. U ovu svrhu iz gradskog budžeta je izdvojeno četiri miliona dinara, posredstvom SOS Fondacije. Da bi se završili svi neophodni radovi potrebno je još tri miliona evra.
Radovi na rekonstrukciji Sinagoge

Nakon pauze više od godinu dana nastavljeni su radovi na Sinagogi. Radovi su bili neophodni, jer je na jugozapadnom delu objekta, kod glavnog ulaza počela da propada fasada i taj deo objekta je pretio da se uruši. U toku su radovi na zameni celokupne krovne konstrukcije iznad glavnog ulaza, kao i iznad dva ugao polulučna dela ženskog ulaza iznad koga su polukupole.

Pored toga, rade se i zidarski radovi, a nakon toga će uslediti zamena limarije. Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Sinagoge traju oko 30 godina. Glavni problem što jedna od najlepših građevina koju su osmislili arhitekti Marcel Komor i Deže Jakab nije obnovljena, zbog nedostataka novca. Bez obzira, što su skele na objektu, mnogi turisti dolaze da pogledaju jevrejski hram. Sinagogu su danas posetili učenici trećeg razreda Politehničke škole, kako bi se upoznali sa istorijom I arhitektonskim vrednostima ovog objekta.

Za završetak spoljnih radova nedostaje oko 600.000 evra, a onda bi trebalo da uslede radovi na enterijeru. Objekat je pod nadzorom i ugrađen je alarm zbog čestih krađa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3239

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.