• Pregleda: 3994

Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge

Počeli su radovi na severoistočnom delu fasade Sinagoge. Reč je o građevinskim radovima koji se obavljaju u okviru prekograničnog projekta "Dragulji na prekretnici stoleća - tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" u vrednosti od 293.000 evra, od kojih grad dobija 146.000, a učestvuje sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od više od 25.000 evra.
Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge

Izvođač radova je firma “Ekspes servis”, a vitraže će da obnove radnici firme “Stanišić” iz Sombora. Početak radova je obišao gradonačelnik sa predstavnicima lokalne samouprave.

Subotička Sinagoga uskoro bi trebalo da dobije severoistočnu fasadu, za čiju će rekonstrukciju iz budžeta koji će pripasti Subotici, biti izdvojeno oko 100 000 evra. Međutim, plan je da se kroz budžet Grada Subotice, Svetski memorijski fond, kao i budžet Vojvodine rekonstruiše i da se zapadnoj fasadi objekta vrati  sjaj koji je nekada imao. Grad je izdvojio 7 miliona dinara, Svetski memorijski fond obezbedio je 70.000 dolara, a pokrajinski sekreterijat 1,8 miliona dinara za radove na zapadnoj fasadi objekta. Uskoro će biti raspisan  i javni poziv za izbor izvođača radova.

Sinagoga je sagrađena 1902.godine i restaruacija ovog objekta  koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine trebalo bi da bude završena do 2014.godine. Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija, ukrasi od vitraža, dok  četiri manje kupole simbolišu četiri strane sveta i oslonjena je na  centralnu velika kupola, koja simbolizuje univerzum.

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Sinagoge traju više 30 godina. Objekat je izgrađen 1902.godine i  1974. proglašena za spomenik kulture.Gradili su je Marcel Komor i Jakab Deže. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko  pola miliona evra, a objekat se nalazi pod video nadzorom zbog čestih krađa.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

5
SRBENDA IZ B.TOPOLE Odgovori
Mnogo srece u obnavljannju vaseg svetog hrama .. nasoj braci( Mojsijevske vere) zeli vam vas brat po Mukama. Nadajmo se svi dobronamerni, (jedni prema drugima) da ce se Jevrejska zajednica u Subotici obnoviti( hvala bogu i umnoziti) na radost svih nas koji zajedno zivimo pod kapom nebeskom. ..... SHALOM.
ANTIPROTIVNA Odgovori
BRONHI za Ivaniševića.
@ ANTIPROTIVNA Odgovori
Ivanišević, Dulić,Pejčićka,Trklja,Guslov,Vučinić,Ušumović, dišu kao ribe u vodi,za razliku od nas građana mi smo ribe na užarenom asvaltu.
Ova Sinagoga koliko je do sada para potrošeno treba da joj je fasada od 24 karatnog zlata,dokle će te zamajavat građane Subotice.
Bona fide Odgovori
Dali je moguce da niko ne daje bolju ponudu od "Ekspres servisa".
SAČUVAJ ME BOŽE BAJIĆA Odgovori
Pazi da se ne prisećam tvojih ranijih komentara ja bih ti sigurno poverovao kako si ovo iz srca napisao. Da ti kojim slučajem živiš u mukama kako si to naveo ne bi imao gde ni kad svoj komentar ovog članka da pošalješ....itd. Žive ljudi u mukama a ja sam siguran da ti pojma nemaš šta je muka! Mnoge sam imao prilike da čujem, upoznam i da vidim tako da se neću nikada usuditi u svome životu išta sa reči "muka" da ocenim.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.