Komentara: 1
Pregleda: 5584

Prokišnjava subotička sinagoga

26.10.2011. u 15:03h
Izvor: Magyar Szó
Prokišnjava subotička sinagoga

Subotička sinagoga je tokom proteklog vikenda bila ponovo otvorena za posetioce. Manifestacijom „Praznik sinagoge 2011.“ slavilo se 109-godišnje zdanje sinagoge i oni koji su gadosanjali. Tokom večeri više puta se sručila kiša. Oko devet uveče, tokom provale oblaka, posetioci su mogli da se uvere da sinagoga prokišnjava, i pored toga što su njena krovna konstrukcija i kupola zamenjene. Te večeri se u zdanje moglo ući na glavni ulaz. Najvišeje vode bilo upravo tu, u predvorju se voda kroz krov slivala duž zidova.

Novinar „Mađar so“-a je uzalud pokušavao da dobije komentar nadležnih u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, i direktor Geza Vaš i saradnik Gabor Demeter su na službenom putu u inostranstvu. Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić dao je obećanje u telefonskom razgovoru da će se oglasiti, čim se detaljno upozna sa situacijom.

Predsednik subotičke Jevrejske opštine Tamaš Halbror rekao je da je zgrada sinagoge 40 godina u vlasništvu grada, te da u Jevrejskoj opštini stoga malo toga mogu da kažu o stanju zgrade, izvođenju radova na obnovi i o finansijama. – Svakako bi trebalo postići makar da radovi na obnovi zdanja budu obimniji nego što je njeno propadanje – prokomentarisao je Halbror.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5584

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.