• Pregleda: 11782

Rekonstrukcija fasade Sinagoge

U okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i Mađarske kroz projekat „Dragulji na prekretnici stoleća – tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije” predviđena je rekonstrukcija severno – istočne fasade Sinagoge u Subotici i obnova krova Grofovske palate u Segedinu.
Rekonstrukcija fasade Sinagoge

Predstavnici Segedina, vodećeg partnera u ovom projektu i Subotice, pratećeg partnera danas su se sastali u Zelenoj sali Gradske kuće na kojem je dogovorena dalja saradnja u vezi ovog projekta.

Ukupna vrednost projekta koji traje 14 meseci je 293 hiljade evra, a za Suboticu su obezbeđena sredstva od 146.446 evra, a grad Subotica, kao prateći partner u projektu sa sopstvenim sredstvima učestvuje sa 25.843 evra, rekla je Marta Dobo, član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju.

- Osim ovog u toku je i projekat „Či” koji je vezan za očuvanje secesije i sa tim projektom će se Subotica predstaviti na Sajmu turizma u Kečkemetu 8.i 9. marta, a 23. marta u Segedinu—navela je Marta Dobo.

Nenad Ivanišević, projekt menadžer je istakao da je ovo samo početak onog što jeste opredeljenje, a to je da Sinagoga, zasija punim sjajem na kulturnom nebu grada Subotice.

Nenad Ivanisevic

- Oko 100.000 evra predviđeno je za konkretne građevinske radove jednog dela fasade koji je projektom predviđen. Ali to nije sav novac, dakle kroz Svetski memorijski fond, budžet grada Subotice i budžet Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine planiramo ove godine da skupimo oko 300.000 evra za renoviranje spoljnog uređenja Sinagoge, a kada to završimo, krenućeno na unutrašnje uređenje Sinagoge —rekao je Ivanišević i najavio za maj ili jun početak radova na subotičkoj Sinagogi.

Sredstva od ovog projekta Segedin će iskoristiti za obnovu krofa Grofovkse palate koja se nalazi u centru Segedina, navela je Agneš Igaz iz Segedina, koji je vodeći partner u ovom projektu.

- Uz Suboticu i Segedin u ovaj projekat uključiće se i Senta, a ova tri grada će pripremiti secesijske detalje iz svojih gradova za brošuru koja će biti urađena, a uz to pripremiće se monografija, internet stranica i aplikacija za mobilni telefon—rekla je Igaz koja se nada da će kao i prethodni zajednički projekti i ovaj biti završen u predviđenom roku.

Izvor: SuMedija

povezane teme

8
mali Odgovori
Mlacenje prazne slame!
h_d Odgovori
Ovaj čovek je bio direktor Gerontološkog, pa je zbog sukoba interesa degradiran na zamenika, pa Jopet drug Generalni, a sada Prodžekt menaĐer.

[*...*]
@hd Odgovori
Zavaravanje naroda...da skrenu misli od katastrofalnom plana generalnog uredjenja grada i rusenja...
Vesko Odgovori
Dajte pozurite, odavno se ovo najavljujete, ,a nikako da vidimo,ozbiljniji pomoak.Kreajnje je vreme da se se za Sinagogu nesto ozbiljnije uradi.
Always Ultra Odgovori
Od 100 svecano obecanih i garantovanih rekonstrukcija - sada 101-a treba da nas uveri da je stvarna i prava...100 zmija nas ujelo...sada verujmo 101-om gusteru ?? Tesko...ja ipak ne verujem !!!
kuda bre Odgovori
Vrlo popularan...Ivanisevic...malo malo pa ga gledamo..sto posto je sledeci gradonacelnik.
Pista Odgovori
Iz godine u godinu, od Ljubise Ristica pa do danas a i pre toga, sinagoga je uvek bila u nekim PLANOVIMA RENOVIRANJA, izdvajanu su ozbiljna sredstva ali sinagoga iz dana u dan iz godine u godinu sve vise i vise propada. Zar opstiski oci, davno predjasnji predjasnji danasnji i buduci, stvarno misle da su gradjani Subotice deca u pelenama, pa se raduju kad im se pelene-stranke promene. Zar nemate ni malo obraza i sluha pa da taj znameniti objekat kulture obnovite i date na upotrebu gradjanima, kulturnim ustanovama i pre svega gradu Subotici. Ocigledno mislite da su GRADJANI SUBOTICE MALOUMNI, GLUPI, NEOBRAZOVANI, DA NE POZNAJU ISTORIJU GRADA I NJENE ISTORIJSKE VREDNOSTI, ...... !
Ima ovde materijala za jos mnogo rasprava, ali je ocigledno da se rasprava ne zeli, sinagoga je smo jedan detalj, .........?
Subotičanka Odgovori
Svaka čast Ivaniševiću,doktorirao je na tome kako izvući na desetine i stotine hiljada evra iz raznih medjunarodnih fondova,kako u Gerontološkom tako i u Jevrejskoj zajednici.Pokrajinski poslanik,član u raznim Upravnim odborima,obišao ceo svet,dobio stan,kola....A u vreme bivšeg direktora "Gerontološkog"bio je tek običan magacioner.Meteorski uspeh u zadnjih 20 godina.Ako bi tako uspešno rukovodio i Gradom kao svojom ličnom karijerom,obavezno treba glasati za njega da bude budući gradonačelnik.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.