Komentara: 17
Pregleda: 4264

Mađarska vlada obezbedila 500 miliona forinti za Sinagogu

14.01.2015. u 00:00h
Izvor: RTV Yueco
Mađarska vlada  za uređenje subotičke sinagoge izdvojila je 500 miliona forinti, što će biti dovoljno za uređenje enterijera. Prošle godine, opredeljeno je 100 miliona forinti, a pre tri dana prilikom posete Jevrejskoj opštini, državni sekretar iz Mađarske vlade rekao je da je odobreno dodatnih 400 miliona forinti. U toku su radovi na južnoj fasadi Sinagoge, ka Apoteci.
Mađarska vlada obezbedila 500 miliona forinti za Sinagogu

Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine u stilu secesije, sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture. Sveobuhvatna rekonstrukcija Sinagoge počela je 2004. godine.

Prvi veći radovi na rekonstrukciji objekta započeti su pre 30 godina kada se zarotirala velika kupola. U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kažu da radovi teku predviđenom dinamikom.  Kada se završe radovi na Južnoj strani objekta, počeće na severnoj strani koja gleda ka Muzeju.

Do 2016.godine Sinagogi bi se mogla vratiti u osnovna funkcija. Kada objekat bude kompletno završen imaće pored verske, kulturno -edukativnu ulogu. Kao i  do sada turistiće moći da je obilaze.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4264
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
sinagoga subotička sinagoga rekonstrukcija sinagoge robert sabadoš
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.