• Pregleda: 4202

Mađarska vlada obezbedila 500 miliona forinti za Sinagogu

Mađarska vlada  za uređenje subotičke sinagoge izdvojila je 500 miliona forinti, što će biti dovoljno za uređenje enterijera. Prošle godine, opredeljeno je 100 miliona forinti, a pre tri dana prilikom posete Jevrejskoj opštini, državni sekretar iz Mađarske vlade rekao je da je odobreno dodatnih 400 miliona forinti. U toku su radovi na južnoj fasadi Sinagoge, ka Apoteci.
Mađarska vlada obezbedila 500 miliona forinti za Sinagogu

Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine u stilu secesije, sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture. Sveobuhvatna rekonstrukcija Sinagoge počela je 2004. godine.

Prvi veći radovi na rekonstrukciji objekta započeti su pre 30 godina kada se zarotirala velika kupola. U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kažu da radovi teku predviđenom dinamikom.  Kada se završe radovi na Južnoj strani objekta, počeće na severnoj strani koja gleda ka Muzeju.

Do 2016.godine Sinagogi bi se mogla vratiti u osnovna funkcija. Kada objekat bude kompletno završen imaće pored verske, kulturno -edukativnu ulogu. Kao i  do sada turistiće moći da je obilaze.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

17
Deks Odgovori
Dobro je će se urediti sinagoga i tako biti reprezentativan objekat u gradu. Međutim dok se sa jedne strane stara zdanja obnavljaju istovremeno prema objektima i mestima od javnog značaja koje koristi svakodnevno veliki broj subotičana grad se odnosi nedomaćinski. Najbolji primer su autobuska stajališta za gradski i prigradski prevoz na teritoriji opštine Subotica. Sve češće nailazimo na pojavu da su ona sa neposrednom okolinom prljava i zapuštena sa puno smeća koje niko mesecima i godinama ne čisti. Često na njima postoji i neka korpa za otpatke koja je pretrpana smećem i koju niko ne čisti. Žalosno je što čelnici grada dopuštaju da ovakve slike postoje u Subotici kako zbog nas koji ovde živimo tako i stranaca koji doću u posetu našem gradu.
pajo Odgovori
Netreba da finansiraju drugi! Vratite im forinte! Ako mi nemozemo netreba drugi da nam finansiraju!
kris Odgovori
@pajo

Zasto "drugi" ? Popravku finansiraju isto oni, koji su finansirali i izgradnju! Kradja nije ni legalna niti legitimna stvar. Treba sinagogu (i ostale VREDNE objekte) ocuvati za neka bolja vremena!
ka Odgovori
Dok mi ratujema, pardon nije bilo rata. Drugi idu napred, uz pomoć Unije ili članice Unije. Trebalo bi da vratimo i 9.2 miliardi EUR-a, dobijeno nepovratno iz Unije. Svakog dana kroz IPA program stižu novci za razne namene. Nažalost Unija treba da izdigne na neki nivo članice, da bi se na skoro na istoj visini razvoja razgovaralo, o daljnjim ulaganjima, do postizanja razvoja, da ne bi se reklo da primamo sirotinju.
Ba Odgovori
@pajo (pre 1 sat i 17 minuta)

Ja bi sve te "forinte" ulozio u tvoje opismenjavanje !
zsofi Odgovori
isplatilo se dodvoravanje SVM-u i ekipi
stormwatch Odgovori
@pajo

Pajche, prodji malo gradom. Sve po cemu je Subotica poznata izgradili su bas ti "drugi". Oni nisu u Subotici "drugi" neg' svoji na svom.
??? Odgovori
@Pajo ,,delimicno si u pravu ,ali osecaj krivice , je veliki ,,, na neki nacin svako zeli da se iskupi za svoje grehe i to je ok.Mada tesko se gresi mogu izbrisati.(mozda ublaziti . ali izbrisati!!?)
Lex Télor Odgovori
A bitno je da gradske vlasti se hvale kako oni renoviraju. To je nasa drzava sa pravim lesinarskim politicarima.
adam.west Odgovori
E Srbijo Srbijo. Tako ti i treba, Madjarska ce da nam pomaze... Ko god da finansira, nisam jevrej niti me ta vere preterano interesuje ali da je zgrada fantasticna, lepa i zaista jedan biser naseg grada to je cinjenica! Jedva cekam da bude kompletno renoviran!
goran Odgovori
Subotica je zaista jedan mali jedinstveni grad koja ima fantasticne objekte,,, i naravno da se oni trebaju ocuvati,,, nije bitno ko daje novac da bi se sacuvalo nesto zaista vredno, u ranijim komentarima sam vise puta spominjao,, da smo ionako crna tacka za beograd, da smo cekali da nas oni finansiraju,,, nikada nebi bila zavrsena.
Atila Odgovori
Joj, sta je tu baceno novca, koga interesuje sinagoga?!
ffilozoff Odgovori
BEOGRAD,nikad nije,a ni nece davati novce SUBOTICI,a hvala i ne treba!! Podrzavam sve sto se radi i obnavlja,pa i ovo!!
fsb Odgovori
hvala
pitbull Odgovori
Sramota velika rukovodilaca Subotice i sve politicare!
karlo Odgovori
Možda bi Beograd bio zainteresovan recimo da restaurira "Beograđanku" ...
nezaposlen Odgovori
Dokle više para za sinagogu, ovo je bunar bez dna, ovde neko mnogo kraducka ali za sebe, [*...*]
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.