• Pregleda: 10460

Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Posle više od četiri decenije propadanja, subotička Sinagoga, biser graditeljstva i evropske kulturne baštine, spolja je u potpunosti obnovljena. U toku su radovi na obnovi enterijera za šta su sredstva obezbeđena.
Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Zajedničkim ulaganjem grada Subotice, pokrajine i Republike u prethodne četiri godine, fasada subotičke sinagoge je zasijala autentičnim sjajem. Za kompletnu obnovu unutrašnjosti Vlada Mađarske je obezbedila milion i 600 hiljada evra.

Glavni koordinator građevinskih radova Branislav Ćopić kaže da se radi potpuna rekonstrukacija, od podova, stolarije, vitraža i da se u potpunosti obnavlja sve što može da se očuva.

- Radiće se i u Subotici i u Mađarskoj i angažovana je velika ekipa ljudi - kaže Ćopić.

Od 1974. godine subotička sinagoga je spomenik kulture od izuzetnog značaja u Republici Srbiji. Završetkom radova na unutrašnjem uređenju, sinagoga će osim verske funkcije, dobiti i novu upotrebnu vrednost.

- Imaćemo izložbeni prostor koji će prikazuje istoriju Jevreja Subotice, imaće turističku funkciju zato što je jedan od ređih secesijskih objekata u ovom delu Evrope i na kraju služiće u kulturne svrhe - kaže predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.

Subotička sinagoga je druga po veličini u Evropi, posle budimpeštanske.

Delo je mađarskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba koji su je osmislili u stilu mađarske varijante secesije. Obnova ovog monumentalnog zdanja treba da bude završena do kraja 2017. godine, na 115. godišnjicu od izgradnje.

Izvor: RTS

povezane teme

10
X Odgovori
Bice u rekornom roku i zavrsen do 6056. i renoviranje kostati 65 miliardi EUR.
Cobra
Koliko god da kosta nece ici od tvojih para.
X
Cobra tu si u pravu ali od tog 65 milijardi ce 64.9 ce otici negde drugde a ne na renoviranje. Inace posto teoretski madjari ulazu a ja i tamo placam porez znaci da su u pitanju i moje pare.
nyugdíjas
vitrazi se ne rekostruisu negro restaurisu ovi nemaju pojma sta rade
Boban Odgovori
bilo bi lepo da je sve ovako ali ja sam radio ovde na objektu i imam iskustva puno kao majstor i ne zna se ko pije ko placa koordinacije nema nikakve a i projekti su losi da ne moze losiji. sreca pa je nas sef bio iskusan a placa se par nadzora a niko niste ne zna i ne radi
drapo Odgovori
@ X
Ne seri,majke ti, imaš li ti neki normalni komentar ??? I kod bolnice si srao !!!
xdfsf
jesam jer je ista situacija. imam 40 godina i od mog rodjenja ili mozda i pre sinagogu popravljaju. Egipcani za to vreme pre nase ere su izgradili barem dve piramide. Ista je situacija sa pozoristem, sa porusenim bioskopom pored Otvorenog univerziteta, nezavrsenom bazenom....ne znam ko se.e, ja ili lokalni politicari.
losmi Odgovori
pranje para
dule Odgovori
@x
Dečko 'ajde oladi!!!! Da li ima neka vest koju si pozitivno komwntarisao. Pošto si obveznik poreza i u Mađarskoj kritikuj malo Orbana na njihovim sajtovima.
Rev.Boris Jovanovich Odgovori
To je Divno Videti Sinagogu pokraj koje smo odrasli u Starom svetlu sa obnovom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.