Komentara: 10
Pregleda: 11710

Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

13.02.2017. u 15:03h
Izvor: RTS
Posle više od četiri decenije propadanja, subotička Sinagoga, biser graditeljstva i evropske kulturne baštine, spolja je u potpunosti obnovljena. U toku su radovi na obnovi enterijera za šta su sredstva obezbeđena.
Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Zajedničkim ulaganjem grada Subotice, pokrajine i Republike u prethodne četiri godine, fasada subotičke sinagoge je zasijala autentičnim sjajem. Za kompletnu obnovu unutrašnjosti Vlada Mađarske je obezbedila milion i 600 hiljada evra.

Glavni koordinator građevinskih radova Branislav Ćopić kaže da se radi potpuna rekonstrukacija, od podova, stolarije, vitraža i da se u potpunosti obnavlja sve što može da se očuva.

- Radiće se i u Subotici i u Mađarskoj i angažovana je velika ekipa ljudi - kaže Ćopić.

Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Od 1974. godine subotička sinagoga je spomenik kulture od izuzetnog značaja u Republici Srbiji. Završetkom radova na unutrašnjem uređenju, sinagoga će osim verske funkcije, dobiti i novu upotrebnu vrednost.

- Imaćemo izložbeni prostor koji će prikazuje istoriju Jevreja Subotice, imaće turističku funkciju zato što je jedan od ređih secesijskih objekata u ovom delu Evrope i na kraju služiće u kulturne svrhe - kaže predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.

Subotička sinagoga je druga po veličini u Evropi, posle budimpeštanske.

Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Delo je mađarskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba koji su je osmislili u stilu mađarske varijante secesije. Obnova ovog monumentalnog zdanja treba da bude završena do kraja 2017. godine, na 115. godišnjicu od izgradnje.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 11710

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

robert sabadoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.