Komentara: 10
Pregleda: 4126

Rekonstrukcija Sinagoge i puta Bačalmaš - Bajmok

17.11.2012. u 10:29h
Izvor: SuMedija
U okviru međunarodne saradnje Mađarska-Srbija, Gradu Subotica su odobrena dva prekogranična IPA projekta, koja će prema rečima Marte Dobo, članice Gradskog veća za međunarodnu i regionalnu saradnju proširiti partnerstvo Subotice sa susednom Mađarskom.
Rekonstrukcija Sinagoge i puta Bačalmaš - Bajmok

- Subotica je grad partner u oba projekta. Prvim projektom planirana je izgradnja puta ka graničnom prelazu Bajmok - Bačalmaš, a plan drugog projekta je rekonstrukcija fasade Sinagoge. Ukupna vrednost prvog projekata uznosi 1.421.909 evra, a od tog iznosa predviđeno je da Subotica dobije 738.271 evra, a da iz sopstvenog budžeta Grad izdvoji 130.000 evra. U okviru projekta "Rehabilitacija prekograničnog putnog pravca Bačalmaš-Bajmok" predviđeno je asfaltiranje puta u dužini od šest kilometara. Projekat počinje da se realizuje od prvog februara 2013. godine, trajaće 18 meseci, a završetak je najavljen do 31. jula 2014. godine, kaže Marta Dobo.

U okviru prekograničnog projekta "Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" predviđena je rekonstrukcija severoistočne fasade Sinagoge. Vodeći partner je grad Segedin, a ukupna vrednost projekta je prema rečima Dobo, 293.068 evra, od kojih Grad dobija 146.466 evra, a Grad učestvuje sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od više od 25.843 evra.

Projekat rekonstrukcije fasade Sinagoge počinje prvog januara naredne godine, a završetak je predviđen do 30.aprila 2014.godine. Predviđeno je i izdavanje monografije i organizovanje izložbe i radionice.Pošto je reč o prekograničnim IPA projektima, prema rečima Melinde Nađ Kišeroš, menadžera, raspisivanje tendera je u skladu sa zakonima EU i ne podležu našim propisima.

- Međuopštinski Zavod za zaštitu spomenika kulture je uradio građevinski projekat za rekonstrukciju i restauraciju Sinagoge.Projekat je urađen za sve četiri fasade, sa predračunima, ali s obzirom da je ograničen projekat koji se može izvesti ovim projektom, predviđeno je da se 50 posto izdvojenog novca utroši samo na građevinske radove na severoistočnoj fasadi Sinagoge, objasnila je Nađ Kišeroš.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4126

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

marta dobo

subotička sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.