• Pregleda: 3280

Rekonstrukcija Sinagoge i puta Bačalmaš - Bajmok

U okviru međunarodne saradnje Mađarska-Srbija, Gradu Subotica su odobrena dva prekogranična IPA projekta, koja će prema rečima Marte Dobo, članice Gradskog veća za međunarodnu i regionalnu saradnju proširiti partnerstvo Subotice sa susednom Mađarskom.
Rekonstrukcija Sinagoge i puta Bačalmaš - Bajmok

- Subotica je grad partner u oba projekta. Prvim projektom planirana je izgradnja puta ka graničnom prelazu Bajmok - Bačalmaš, a plan drugog projekta je rekonstrukcija fasade Sinagoge. Ukupna vrednost prvog projekata uznosi 1.421.909 evra, a od tog iznosa predviđeno je da Subotica dobije 738.271 evra, a da iz sopstvenog budžeta Grad izdvoji 130.000 evra. U okviru projekta "Rehabilitacija prekograničnog putnog pravca Bačalmaš-Bajmok" predviđeno je asfaltiranje puta u dužini od šest kilometara. Projekat počinje da se realizuje od prvog februara 2013. godine, trajaće 18 meseci, a završetak je najavljen do 31. jula 2014. godine, kaže Marta Dobo.

U okviru prekograničnog projekta "Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" predviđena je rekonstrukcija severoistočne fasade Sinagoge. Vodeći partner je grad Segedin, a ukupna vrednost projekta je prema rečima Dobo, 293.068 evra, od kojih Grad dobija 146.466 evra, a Grad učestvuje sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od više od 25.843 evra.

Projekat rekonstrukcije fasade Sinagoge počinje prvog januara naredne godine, a završetak je predviđen do 30.aprila 2014.godine. Predviđeno je i izdavanje monografije i organizovanje izložbe i radionice.Pošto je reč o prekograničnim IPA projektima, prema rečima Melinde Nađ Kišeroš, menadžera, raspisivanje tendera je u skladu sa zakonima EU i ne podležu našim propisima.

- Međuopštinski Zavod za zaštitu spomenika kulture je uradio građevinski projekat za rekonstrukciju i restauraciju Sinagoge.Projekat je urađen za sve četiri fasade, sa predračunima, ali s obzirom da je ograničen projekat koji se može izvesti ovim projektom, predviđeno je da se 50 posto izdvojenog novca utroši samo na građevinske radove na severoistočnoj fasadi Sinagoge, objasnila je Nađ Kišeroš.

Izvor: SuMedija

povezane teme

10
Always Ultra Odgovori
Sinagoge ?? Koja po redu ?? A ni prva nije zavrsena !!!
jerzsa Odgovori
Za rekonstukciju puta u dužini od 6 km potrebno je 18 meseci? Dobro sam ja to razumela? Pa od čega prave taj put? Ovo je van svake pameti!!!!
tea Odgovori
Always U,
lafe neznog herca,opet apstinencija od komentara!?zbog neotesanih i grubih reci nekog ...no da!
Vise je nas koji volimo Vase komentare,od onih ...drugih.
Tri reci o sinagogi,Svilaru...ocekujemo mnogo vise!
kojot Odgovori
Always Ultra@ koliko je meni poznato Subotica ima samo jednu Sinagogu.tako da nijemi jasno kad kazete ni prva nije zavrsena,gde se nalaze te druge na koje mislite...
kojot Odgovori
jerzsa@ pa to je "optimalni" rok za rekonstrukciju tog puta.za 18 meseci mogli bi do meseca da izgrade put a ne da vec postojeci put rekonstruisu...
lajpcig Odgovori
korisnik Always Ultra je mislio da ni prva rekonstrukcija ni resena kako treba ni zavrsena, meni samo ne idu u glavu ove cifre koje se pominju, kad se sabere i oduzme nista se ne poklapa ... Tako da pitanje je kad ce se to uopste realizovati do kraja... Kao da faliiii novacaaa :) "Rehabilitacija prekograničnog putnog pravca Bačalmaš-Bajmok"??? cemu ??ako granica i dalje nece biti otvorena za celokupan saobracaj...
Always Ultra Odgovori
tea

Hvala na simpatičnoj metafori :)Zvuči cool bit lavić-slavić...
Znam za velika očekivanja ali ponekad je dosta napisati 2-3 prave reči nego stotine manje prikladnih :))
Pratite moje komentare i pamtite ih vidim... to mi je milo-drago ! Bice ih jos, ne brinite :))

kojot

U pravu ste, recenica je takva da ste Vi licno to mogli pogresno razumeti. Samo vama za ljubav - mislio sam na prvu rekonstrukciju Sinagoge..ni ta nije zavrsena !! Sada je jasno nadam se ??!!
Nikaragua Odgovori
Treba radit nesto, ajmo ljudi.
Pravite izbore svake godine, joj kako bi masina svuda bilo.... A ne ovako . Kad ce kruzni tok kod majsanskog mosta? Otkupili ste sve placeve i sad tamo ljudi smece ostavljaju.
pajo Odgovori
Dajte Sinagogu jevrejskoj opstini i sinagoga ce do narednog leta biti u sjaju i bice odrzavana zauvek!!Cak ce pomoci i turizmu!!!
tea Odgovori
kojot
*?/#*#@!!?..............BI -BIP!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.