Komentara: 0
Pregleda: 2009

Radovi na subotičkoj Sinagogi

16.01.2009. u 17:55h
Radovi na subotičkoj Sinagogi

U toku su radovi na unutrašnjem delu krovne konstrukcije subotičke Sinagoge. Radnici premazuju krov zaštitnim materijalima od korozije, kažu u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika. Ugovorena vrednost radova koji treba da se završe do proleća iznosi 12 miliona dinara.U toku je narudžba terakota elemenata za fasadu Sinagoge od fabrike "žolnai" iz Mađarske.Arhitekta Gabor Demeter kaže da se čeka samo da gradonačelnik odobri da se počne sa radovima.

Za izradu terakota potrebno je izdvojiti 170.000 evra, a izrada elemenata traje oko godinu dana. 1989.godine naručeni su elementi za bočni deo fasade, a sada treba da se naruče za prednji i zadnji deo objekta. Bez ovih elemenata ne može da se počne sa restauracijom fasade, kaže Demeter.Rekonstrukcija i restauracija subotičke Sinogoge traje oko tri decenije. Proglašena je za spomenik kulture pod zaštitom države, a sagrađena je 1902.godine u stilu mađarske secesije. Od 1996.godine Sinagoga se nalazi na listi 100 najugroženijih spomenika kulture Svetskog spomeničkog fonda.

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2009

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.