• Pregleda: 5394

Obezbeđen novac za nastavak radova na Sinagogi

Novac za nastavak radova na subotičkoj Sinagogi je obezbeđen. Iz gradskoj budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara, preko IPA fonda sa Mađarskom 100.000 evra. Novac koji je obezbeđen je dovoljan za rekonstrukciju fasade.
Obezbeđen novac za nastavak radova na Sinagogi

Restauracija subotičke Sinagoge, jednog od vrednih kulturnih objekata u našoj zemlji koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine traje duže nego što su u Jevrejsko opštini očekivali, jer pored četiri kupole koje su rekonstruisane, radovi na fasadi i unutrašnosati objekta su kasnili.

Ukoliko sve bude teklo po planu na proleće biti nastavljeni radovi na rekonstrukciji Sinagoge. Objekat od izuzetne kulturne, ali i građevinske vrednosti propada usled nedostatka novca za sanaciju. Samo prošle godine 8000 sugrađana i turista posetilo je i obišlo objekta, ili prisustvovalo kulturnim manifestacijama koje se tamo odvijaju. Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija, ukrasi od vitraža, dok četiri manje kupole simbolišu četiri strane sveta i oslonjena je na centralnu velika kupola, koja simbolizuje univerzum.

Nakon pauze više od godinu dana, prošle godine u maju nastavljeni su radovi na Sinagogi. Predsednik Fondacije SOS Sinagoge objašnjava da je ideja da se objedini novac iz prošle i ove godine i završe svi neophodni radovi na fasadi.

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Sinagoge traju oko 30 godina. Objekat je izgrađen 1902.godine i 1974. proglašena za spomenik kulture.Gradili su je Marcel Komor i Jakab Deže. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko pola miliona evra, a objekat se nalazi pod video nadzorom zbog čestih krađa.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

12
pajo Odgovori
rada ili glume!
hej Sloveni jos smo zivi Odgovori
Zasto jevrejska zajednica nije nista ulozila novca,pa to je njihovo!
robin Odgovori
samo postavite i čuvare na gradilište da ne bi opet ukrali materijal koliko ja ynam jevreji su več dali para ya reštauraciju ali u SRBIJI NIKAD DOSTA PARA
kojot Odgovori
I treba i to je neciji verski objekat isto kao sto su nama crkve.Samo treba da se malo vise kontrolise ko i kako trosi taj novac.A to sto su izdvojili pare za tu namenu je za svaku pohvalu.
Mickiewicz Odgovori
U ovoj glupavoj Subotici sve što je od istorijske vrednosti - propada.
znatiželjan Odgovori
hej sloveni još smo žvi, Vi ste oöigledno jedna jako dobro informisana osoba! Sve znate, jedino ne znam da li znate kad ćete prestati živeti, da ne kažem umreti! Većina naroda čiji ste pseudonim izabrali verovatno Vas se stidi. Nadam se ovo nije suviše suptilno i da me ipak razumete!
pp Odgovori
Nadam se da ce vec napokon sinagoga zasjajiti u punom sjaju!?Mada nisam jevrej,ali ta zvezda po mom nekom misljenju ce onda stvarno zasijati,kada ce sinnagoga ispuniti svoj stvarni znacaj:mesto gde sluze i hvale Boga.Jevrejska misa(mozda se ne zove bas tako) je predivna!
hej Sloveni jos smo zivi Odgovori
@Znatizeljan@ne razumem vasu negativnu reakciju na pozitivnu vest da i jevrejska zajednica treba dati novac za sinagogu koju mi suboticani volimo! A sto se tice Slovenskih naroda,ne dirajte ih,uvek su bili najjaci,i da vam napomenem tu jacinu-Rusi,Ukrajinci,Srbi,Hrvati,Slovaci,Cesi,Poljaci,Slovenci,Deo Bugara i Rumuna ,CG,...bolje da stvorimo uniju Slovenskih naroda! I verujte,necemo tako lako umreti,zivecemo vekovima! Sloveni su najjaci narod u svetu!!1.
hej Sloveni jos smo zivi Odgovori
@znatizeljan@jedan,reko si da umremo mi Sloveni? Pa nas ima vise nego Germana! Zivela Slavija,nova drzava ! Od karpata pa do triglava,he,hehe
hej Sloveni jos smo zivi Odgovori
@znatizeljan,sad kad citam sta ste rekli.ima tu materijala za javnu uvredu jednog naroda? Vi spominjete prestanak zivota i nedaj boze smrt!?? he,he Pitajte dalje sta vas zanima,i prevedite mi rec suptilno?
Mamužić Odgovori
Nije tačno da Jevrejska zakednica nije uložila para za rekonstrukciju Sinagoge. Skele za kompletni enterijer postoje, u prilogu šaljem fotku. Iste skele se sada nalaze na zgradi Narodnog pozorišta, pokrivene su sa reklamom. Odgovorno tvrdim, da uz kupovinu ili najam iste količine skelnog sistema , zgrada može da bude "obložena" skelama potrebne količine. Svaka čast ljudima koji su smeli da pokrenu ovu priču, tu mislim prvenstveno na gosp.Ivaniševića i na gosp. Vaš. Uz ovu informaciju, pare iz IPA fonda kao i iz Opštinskih rezervi nisu ni tako beznačajne.
snekica Odgovori
Ovo nam je zaista najurgentnije.Sve ostalo ide kao po loju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.