Komentara: 12
Pregleda: 6341

Obezbeđen novac za nastavak radova na Sinagogi

15.02.2013. u 15:03h
Izvor: RTV Yueco
Novac za nastavak radova na subotičkoj Sinagogi je obezbeđen. Iz gradskoj budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara, preko IPA fonda sa Mađarskom 100.000 evra. Novac koji je obezbeđen je dovoljan za rekonstrukciju fasade.
Obezbeđen novac za nastavak radova na Sinagogi

Restauracija subotičke Sinagoge, jednog od vrednih kulturnih objekata u našoj zemlji koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine traje duže nego što su u Jevrejsko opštini očekivali, jer pored četiri kupole koje su rekonstruisane, radovi na fasadi i unutrašnosati objekta su kasnili.

Ukoliko sve bude teklo po planu na proleće biti nastavljeni radovi na rekonstrukciji Sinagoge. Objekat od izuzetne kulturne, ali i građevinske vrednosti propada usled nedostatka novca za sanaciju. Samo prošle godine 8000 sugrađana i turista posetilo je i obišlo objekta, ili prisustvovalo kulturnim manifestacijama koje se tamo odvijaju. Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija, ukrasi od vitraža, dok četiri manje kupole simbolišu četiri strane sveta i oslonjena je na centralnu velika kupola, koja simbolizuje univerzum.

Nakon pauze više od godinu dana, prošle godine u maju nastavljeni su radovi na Sinagogi. Predsednik Fondacije SOS Sinagoge objašnjava da je ideja da se objedini novac iz prošle i ove godine i završe svi neophodni radovi na fasadi.

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Sinagoge traju oko 30 godina. Objekat je izgrađen 1902.godine i 1974. proglašena za spomenik kulture.Gradili su je Marcel Komor i Jakab Deže. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko pola miliona evra, a objekat se nalazi pod video nadzorom zbog čestih krađa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 6341

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.