Komentara: 10
Pregleda: 6105

Gradilište Sinagoge godinu dana prazno

20.01.2012. u 16:13h
Izvor: RTV Yueco
Gradilište Sinagoge godinu dana prazno

Radovi na subotičkoj Sinagogi stoje više od godinu dana. Restauracija subotičke Sinagoge, jednog od vrednih kulturnih objekata u našoj zemlji koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine trajaće duže nego što su u Jevrejsko opštini očekivali, jer pored četiri kupole koje su rekonstruisane, još prošle godine je trebalo da započnu radovi na fasadi i unutrašnjosti objekta. Da bi se obavili svi neophodni radovi potrebno je još oko dva miliona evra.

Zahvaljujući donaciji Svetskog fonda za spomenike kulture u iznosu od 80.000 dolara, omogućena je kupovina dela specijalnih terakot fasadnih elemenata iz fabrike «Žolnai» u Mađarskoj, neophodnih za završetak eksterijera zgrade Sinagoge. Svetska fondacija za zaštitu spomenika je 2000. godine Sinagogu stavila na listu sto najugroženijih građevina u svetu.Elementi su stigli još prošle godine, ali novca za njihovu ugradnju nema.

Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija, ukrasi od vitraža, dok četiri manje kupole simbolišu četiri strane sveta i oslonjena je na centralnu velika kupola, koja simbolizuje univerzum. Objekat je izgrađen 1902.godine i 1974. proglašena za spomenik kulture.

Gradili su je Marcel Komor i Jakab Deže. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko pola miliona evra.Od 1996. godine uvrštena je u listu 100 najugroženijih spomenika kulture Svetskog spomeničkog fonda . U Subotici ima preko 200 Jevreja koji čekaju da se završe radovi na Sinagogi koja u budućnosti ne bi bila samo jevrejski hram, nego i koncertna dvorana na usluzi Subotičanima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 6105

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.