Komentara: 40
Pregleda: 11465

Nastavak gradnje Ipsilon kraka u aprilu

16.01.2016. u 11:45h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Gradnja Ipsilon kraka Koridora 10 od Subotice do graničnog prelaza Kelebija trebalo bi, posle tri godine, da bude nastavljena u aprilu, najavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Nastavak gradnje Ipsilon kraka u aprilu

Predviđeno je da se iz budžeta izdvoji 197 miliona dinara za nedostajuće idejne projekte i početak radova, rekao je Tanjugu  državni sekretar u tom resoru Imre Kern i izrazio očekivanje da će gradnja celog Ipsilon krak u dužini od 28 km biti završena tokom 2018.

Kern je podsetio da je izvođač radova, koji je izabran 2009. godine, napustio gradilište i da je već tri godine zapuštena ta deonica Koridora 10.

Takozvani Ipsilon krak je zapravo obilaznica oko Subotice, koja će biti izgrađena kao autoput sa ukupno šest saobraćajnih traka.

"To je jedan jako stari projekat, prva deonica je građena još sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Posle toga su često započinjani radovi, na primer 2001. i poslednji put 2009. godine, ali nikad nisu završeni", kazao je Kern.

Nastavak gradnje Ipsilon kraka u aprilu

Državni sekretar je, takođe, podsetio da je ranije izgrađen deo severnog kraka Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša, i istakao da uprkos tome "san Subotičana još nije ostvaren".

"Vođa domaćeg konzorcijuma nakon preuzimanja posla (od propale Nibens grupe) bila je firma Putevi Užice. Oni nisu mogli pod tim finansijskim uslovima da završi posao pa su napustili gradilište", naveo je Kern.

Kako je rekao, prvi put posle tri godine u budžetu Srbije je obezbeđen manji iznos od 197 miliona dinara i vladi će biti predloženo da za nedostajuće idejne projekata bude opredeljeno oko 30 miliona dinara, a preostalih 167 miliona za završetak jedne deonice od postojećeg autoputa do raskrsnice sa Bikovačkim putem.

"Tako bi mogli da ostvarimo još jedan priključak Subotice na autoput, a značajno je što se u južnom delu grada nalazi više industrijskih objekata i teretni saobaćaj mogao bi da se prebaci na Ipsilon krak", istakao je Kern.

Prema njegovim rečima, vlada bi uskoro trebalo da donese zaključak o raspodeli tih 197 miliona dinara, nakon čega bi se u februaru napravila tenderska dokumentacija, kako bi već u aprilu mogli da počnu radovi.

Trasa Ipsilon kraka će ići od autoputa na tzv. Bikovačkoj petlji južno od Subotice, zatim preko Čantavirskog puta i pruge Beograd - Subotica do Kelebije.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 40
Pregleda: 11465

Povezane vesti

Povezane teme

Y krak

izgradnja obilaznice oko Subotice

ipsilon krak

koridor 10

izmeštanje teretnog saobraćaja

imre kern

obilaznica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.