• Pregleda: 3258

Poljoprivrednici nezadovoljni cenom zemljišta kod "Y kraka"

Oko 60 poljoprivrednika u Subotici negoduje što je Osnovni sud u Subotici ponovo pokrenuo postupak oko esproporijacije zemljišta i znatno smanjio cene oranica. Primera radi, umesto 460 dinara po kvadratnom metru, u novom postupku zemlja košta 200 dinara.
Poljoprivrednici nezadovoljni cenom zemljišta kod "Y kraka"

Vlasnici oranica na potezu „Y kraka“ Koridora 10, obilaznice od Subotice ka Kelebiji, revoltirani su zbog ponovnog pokretanja postupka izmedju njih i „Puteva Srbije“.

 - Prvobitna procena Poreske uprave je bila 67 dinara po kvadratu, zbog čega smo se žallili Osnovnom sudu u Subotici, koji je presudio u našu korist i odredio cenu od 460 dinara – priča poljoprivrednik Branko Kopilović. – Presuda je postala pravosnažna, bili smo zadovoljni, iako je to medju najnižim cenama u Srbiji. Međutim, u februaru ove godine, na zahtev „Puteva Srbije“, sudija je pokrenula ponovo taj isti postupak i prihvatila procenu veštaka da zemlja vredi 200 dinara po kvadratu. Ne razumemo zašto je to učinjeno, kada je slučaj već bio zatvoren.

Njegov slučaj nije usamljen. Nekima je zemlja najpre procenjena na 688 dinara, a onda smanjena na 109, dok su u pojedinim slučajevima njive koje su jedna do druge procenjene različito.

Pored kritika na račun sudije, najavljuju i krivične prijave protiv sudskih veštaka, koji su im snizili cenu zemlje. Kako kažu, tražili su da im sudski veštak bude Daniel Mačković, sudski veštak za poljoprivredu, ili neko drugi iskusan, ali njihov predlog sudija nije prihvatila.

- Slažem se sa prethodnim procenama zemlje čija cena prelazi cifru od 400 dinara. Sudski veštaci koji su procenjivali su očigledno mladi i neiskusni u ovom poslu, napravili su dosta propusta, jer  ne može svako zemljište da se posmatra isto. Ne može cena neke njive u ataru da bude ista kao one koja se nalazi pored uređenog građevinskog zemljišta, ima infrastrukturu, pristupne puteve – kaže Daniel Mačković.

CENE ZEMLJE OKO KORIDORA 10

Preševo 10evra
Bujanovac 8evra
Vranje 650din
Vladičin Han 550din
Leskovac 350 - 500din
Niš 800 - 1000din
Bela Palanкa, Pirot   350 - 550din
Dobanovci, Batajnica 2.000din
Subotica 70din
Novi Sad 2.000 - 3.000din   
Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
luka Odgovori
Po ovom cenovniku ispada da je hektar zemljišta u Subotici 6500 eura ili 700.000 din a u Novom Sadu 300.000 eura ili ti 30.000.000 din. Hektar 10.000 metara kvadratnih puta cena iz tabele....Pa super, nisam znao da je novosadska zemlja prekrivena suvim zlatom. U principu dovoljno je pogledati vlasničku strukturu parcela i tamo su svi odgovori. Ako Subotičke poljoprivrednike zastupaju ovi sa slike + oni iz gradske uprave onda su bunjevci dobro i dobili. Е сад да би буњевци схватили о чему се овде ради мораћемо то овако урадити " По овом ценовнику испада да је хектар земљишта у Суботици 6500 евра или 700.000 дин ау Новом Саду 300.000 евра или ти 30.000.000 дин. Хектар 10.000 метара квадратних пута цена из табеле .... Па супер, нисам знао да је новосадска земља прекривена сувим златом. У принципу довољно је погледати власничку структуру парцела и тамо су сви одговори. Ако Суботичке пољопривреднике заступају ови са слике + они из градске управе онда су буњевци добро и добили.
Prvo VAM otimaju zemlju po mizernim cenama na ime neplaćenih doprinosa za PIO i izmišljenih milionskih kamata, onda VAM otimaju zemlju po mizernim cenama U IME DRŽAVE dok drugima daju milione u evrima. Šta još treba da VAS zadesi da shvatitie da vas je..u na sve moguće načine.....TO JE VAMA VAŠA BORBA DALA, BOLJE NISTE NI ZASLUŽILI. i NE ZABORAVITE DA GLASATE ZA MIRKA BAJIĆA I GOJKA RADIĆA. Mada iskreno , ruku na srce za koga god da glasate bićete jeb...a strana do smrti. Pitajte OVE pravnike što su vam poslali gradski oci na savetovanje kako lakše da podnesete penetraciju . msm koje kreme da koristite da vam ublaži bol od ku..a. Ajd uzdravlje...............i nek vam je sa srićom.........
JANKO Odgovori
Luka svaka Ti je na mestu ALI MALO SI IM I REKO
Vesko Odgovori
Pomoce ce vama gradonacelnik i njegov zamenik, a mozda ce i ovaj sto ga je @ luka
pomenuo, bunjvacki rukovodilac, da vam povecaju poreze i doprinose, zato sto radite.
Mozda su se strucnjaci i sud rukovodili cenom poljop. zemljista po kojoj je otkupljena
1300 ha najbolje i prvoklasne oranice od AGROKOMBINATA SUBOTICA, po prosecnoj
CENI OD 3.600 eura/1ha. Na osnovu toga, vi ste jos dobro prosli, u odnosu na na nas.
Vesko Odgovori
Uskoro, kad mali akconari otpocnu protest pred sudom na rad sudija za smenu Tuzioca,
u predmetu AGROKOMBINATA SUBOTICA, pozivam da nam se pridruzite. Zajedno smo jaci.
SUBOTICANIN Odgovori
Ma za Kasu je povoljnije a za snizenje cena i posle donosenja odluke suda nista cudno
Ovde smo gori od SICILIJANSKE MAFIJE doci ce ovde na formaciju Sicilijanski mafijasi
Kataaa
Budite dobri sa GOJKOM RADICEM i on ce to direktno srediti sa svemocnom Beogradskom vladom
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.