Komentara: 5
Pregleda: 4219

Poljoprivrednici nezadovoljni cenom zemljišta kod "Y kraka"

09.10.2014. u 09:46h
Izvor: Subotica.com
Oko 60 poljoprivrednika u Subotici negoduje što je Osnovni sud u Subotici ponovo pokrenuo postupak oko esproporijacije zemljišta i znatno smanjio cene oranica. Primera radi, umesto 460 dinara po kvadratnom metru, u novom postupku zemlja košta 200 dinara.
Poljoprivrednici nezadovoljni cenom zemljišta kod "Y kraka"

Vlasnici oranica na potezu „Y kraka“ Koridora 10, obilaznice od Subotice ka Kelebiji, revoltirani su zbog ponovnog pokretanja postupka izmedju njih i „Puteva Srbije“.

 - Prvobitna procena Poreske uprave je bila 67 dinara po kvadratu, zbog čega smo se žallili Osnovnom sudu u Subotici, koji je presudio u našu korist i odredio cenu od 460 dinara – priča poljoprivrednik Branko Kopilović. – Presuda je postala pravosnažna, bili smo zadovoljni, iako je to medju najnižim cenama u Srbiji. Međutim, u februaru ove godine, na zahtev „Puteva Srbije“, sudija je pokrenula ponovo taj isti postupak i prihvatila procenu veštaka da zemlja vredi 200 dinara po kvadratu. Ne razumemo zašto je to učinjeno, kada je slučaj već bio zatvoren.

Njegov slučaj nije usamljen. Nekima je zemlja najpre procenjena na 688 dinara, a onda smanjena na 109, dok su u pojedinim slučajevima njive koje su jedna do druge procenjene različito.

Pored kritika na račun sudije, najavljuju i krivične prijave protiv sudskih veštaka, koji su im snizili cenu zemlje. Kako kažu, tražili su da im sudski veštak bude Daniel Mačković, sudski veštak za poljoprivredu, ili neko drugi iskusan, ali njihov predlog sudija nije prihvatila.

- Slažem se sa prethodnim procenama zemlje čija cena prelazi cifru od 400 dinara. Sudski veštaci koji su procenjivali su očigledno mladi i neiskusni u ovom poslu, napravili su dosta propusta, jer  ne može svako zemljište da se posmatra isto. Ne može cena neke njive u ataru da bude ista kao one koja se nalazi pored uređenog građevinskog zemljišta, ima infrastrukturu, pristupne puteve – kaže Daniel Mačković.

CENE ZEMLJE OKO KORIDORA 10

Preševo 10evra
Bujanovac 8evra
Vranje 650din
Vladičin Han 550din
Leskovac 350 - 500din
Niš 800 - 1000din
Bela Palanкa, Pirot   350 - 550din
Dobanovci, Batajnica 2.000din
Subotica 70din
Novi Sad 2.000 - 3.000din   
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4219

Povezana vest

Povezane teme

Y krak

zaobilaznica oko subotice

eksproprijacija

obilaznica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.