• Pregleda: 5175

Potvrđena zagađenost tla kod Interkorda

Potvrđena zagađenost tla kod Interkorda

Prema rezultatima merenja zagađenosti tla u lagunama iza "Interkorda", koja su rađena na osnovu uzoraka i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda, na ovom lokalitetu postoje dve vrste zagađenja.

Koncentracije hroma i bakra, koje su iznad graničnih vrednosti, posledica su štavljenja kože u bivšoj kožari "Panonija", a što se tiče organskih polutanata, ne može se tačno odrediti da li je zagađenje novijeg ili starijeg datuma.

Stručnjaci smatraju da bi nakon ove analize trebalo putem piezometara dva puta godišnje pratiti koncentraciju ovih zagađujućih materija u uzorcima podzemne vode prve izdani i najmanje jednom godišnje raditi analize tla.

Kako saznajemo, predstavnici lokalne samouprave zaduženi za pitanja zaštite životne sredine naredne nedelje obaviće konsultacije sa stručnjacima Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i utvrditi načine sanacije terena iza "Interkorda".

Izvor: Radio Subotica

povezane teme

12
Ciga Odgovori
sad kad braca *** cenzurisano *** cuju da ima bakra u zemlji, ima celu da je prekopaju i proseju:-)))
bukin Odgovori
Smeniti rukovodioca za zastitu zivotne sredine u Subotici. Ovo je jako neozbiljno drustvo. Nemaju pojma sta treba da rade a znaju da primaju platu. Sad su se setili Beograda. Pa uradite nesto sami.
hooker Odgovori
Analize,elaborati,misljenja,.....pocnite sanaciju odmah,mi se ovde gusimo!I posle analizirajte do mile volje.Ponavljam...ODMAH!
marijana Odgovori
.... i to će sve sada da plati vlasnik Interkorda .... ? ili će se on praviti mutav ko da ne zna o čemu se priča u gradu a iz džepova građana će se uzimati pare za raznorazne analize, studije, projekte itd. itd. itd. *** cenzurisano ***
jasso Odgovori
i sad su ti strucnjaci otkrili toplu vodu,pa zna se da je tamo vise od 50 godina bila kozara koja je svoje otpadne vode posle stavljenja koze izlivala u te lagune,a u toj vodi je bilo svega,ja ne tvrdim da vlasnik interkorda nije kriv za pozar u svom dvoristu,verovatno je protiv pozarna zastita bila na niskom nivou,ali ne vidim razlog da on placa stetu za zagadjenje tih laguna,jer kako je bilo obavestena javnost da je pozar i nastao zbog tih laguna jer je neko tamo to zapalio,pa se prosirilo na materijal u dvoristu,slazem se i sa tim da grad mora naci najbolji nacin da se to resi...
Mira Odgovori
Ovo je veoma neozbiljno. Truju nas od gore, dole, sa sviju strana. Ko zna šta će još isplivati za koju godinu, a zaduženi se oglušuju. Zamislite ustanovili su da je gradsko zemljište, pa sad puj pike ne važi. Ko zna šta će se desiti sa bombama u jezeru, a ušli smo uveliko u drugu deceniju od bombardovanja. Izgovor je da je jako skupo tražiti i vaditi bombe. Ovde samo ljudski život NEMA cenu, odnosno besplatan je.
MISS Odgovori
Vliki broj gradjana se javio u zadnje dve nedelje zdravstvenim ustanovama sa nepoznatom alergijom tj osipom na kozi uzrokovanom delovanjima hemijskim sredstvima ,postoji li povezanost sa sagorevanjem opasnih hemijskih materija iz zemljista oko "Interkorda"?Pitanje za novinare zdravstvene radike a i same gradjane.Koliko jos opasnih bazena i odlagalista opanih materija ima u Subotic?Pozabavite se sa tim problemima ...
hooker Odgovori
ma sramota,opet pocinje odugovlacenje,konsultacije...pa,jos jedan vikend.....i tako unedogled.Pa,nije ta laguna toliko velika.Ali stete koje moze da napravi da.g.Gradonacelnice,menjajte ovaj tim,nisu nizasta.
neVerica Odgovori
Zalosno je sto su i dosad govorili da je sve u redu,i da misle da ovakve price mogu prodat narodu! I kada je bio onaj gusti dim govorili su da to nista nije opasno ni otrovno...samo da kazem,da ja cak ni u Dedamraza neverujem a kamoli u ovakve njihove izjave! A verujem da ovakvih ima jos u ovom gradu.
Eko-Logičar Odgovori
Ljudi, ne palite se, i ne pišite zlonamerne komentare. Zagađeno je ZEMLJIŠTE, a ne vazduh. Jedina opasnost koja vam preti je ako odete tamo i krenete da jedete tu zemlju.
kojot Odgovori
jasso,ja sam potpalio kotao kod svoje kuce da bih isprobao grejanje pred sezonu pa sam nepaznjom prosirio vatru i na interkod.
ma da Odgovori
Jasso

stvarno sada lupetas. Pa zašto do sada nikada nije bilo ovog problema? Kako to da je baš posle požara u Interkordu nastao ovaj problem? I nemoj da pišeš takve gluposti da je neko zapalio lagunu pa se požar proširio u dvorište Interkorda. A kako je ta vatra dospela u dvorište koje je ogradjeno sa sve četiri strane zgradama? Šta se nalazi u tim lagunama, potencijalna erupcija vulkana? Kao što smo svi mogli da vidimo, to je bio kontrolisani požar u dvorištu firme, a šta je spaljeno pa posle bačeno u lagune mislim da nikada nećemo saznati s obzirom da sada sledi sklanjanje dokaza.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.