• Pregleda: 4831

Dve nedelje od požara u Interkordu

Dve nedelje od požara u Interkordu

Prošle su dve nedelje od velikog požara koji se desio u prostoru reciklažnog centra firme "Interkord" u blizini Pionira i Gradske deponije.

Subotica je bila izložena poprilično gustom dimu koji je bio produkt zapaljivanja materijala u reciklažnom centru "Interkord" i ekološkoj ugroženosti u najavi. Nakon skoro 48 časova izuzetno skromnog i nekonkretnog obaveštavanja javnosti dobili smo uverevanja Zavoda za javno zdravlje da životna sredina nije ugrožena i da " zagađeni vazduh koji udišemo nije štetan".

Da li su se građani već navikli ili tog neprijatnog mirisa i "noćnog" dima više nema u toj količini ne možemo da kažemo, tek s vremena na vreme dobijemo neki mejl, neku pištaljku i kroz komentare možemo da zaključimo da neki još uvek osete posledice ovog požara, a današnjom posetom "zgarištu" mogli smo da se uverimo da dim još uvek postoji, doduše u znatno manjim količinama, ali gde ima dima..

Kako prenosi yueco televizija, dim i neprijatni mirisi se šire sa susedne parcele, a ne sa zgarišta u “Interkordovom” dvorištu. Povremeno se i javlja dim, jer vatra tinja. Problem je što na tom prostoru na su otvoreni kanali i nakupilo se mnogo žara, koji vatrogasci nisu uspeli da ugase. Tako noću dolazi do zagrevanja zemlje i gori korov i trska. Dim je iritantan i ne bi smeo da se udiše.

Prema monitoringu kvalitet vazduha je zadovoljavajući. Par dana su izmerene veće količine koncentraci čađi i azotnih oksida, ali u dozvoljenim granicama.

U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da traže trajno rešenje za sanaciju terena gde prolazi otvoreni kanal. Grad će u narednom periodu da reši ovaj problem.

Dok čekamo novi presek i analizu vazduha iz Zavoda za javno zdravlje, u nastavku možete da pogledate trenutno stanje kroz fotografije sa današnjim datumom.

povezane teme

9
Dim Odgovori
Ovaj požar je bio slika neodgovornosti i nesposobnosti subotičke vlasti. A vi dragi sugrađani sledeći put glasajte misleći da će bilo koji od ponuđenih biti oni pravi koji će voditi Suboticu kako treba, a ne samo brinuti o svom džepu.
tetka Odgovori
Baš lepo. Ubediše nas da je dim koji je grad udisao maltene koristan za naše zdravlje, da komadi čađe koji su padali po celom gradu i nisu padali. Sa prikazanih slika se vidi da su neka gospoda i gospođe prošetala tuda u lepim odelima i štiklama - znači nije ni prljavo! A RAZLOG ? Da li neko već sa sigurnošću zna reći od čega je požar izbio, o tome se nešto ćuti.
fuj Odgovori
Sram vas bilo novinari! Kad vec pravite famozni presek sto jednom ne objavite istinu??? Da dim koji se oseti danima posle pozara u interkordu, potice iskljucivo sa javne deponije i ciglane i da je u interkordu to sve sanirano dva dana posle pozara? Najlakse je sladiti se tudjom nesrecom!
clouseau Odgovori
Mani se toga, glasaj za ovoga ili onoga, bice bolje. Nema tu za koga da se glasa.
Jedino sto je sada vazno je da odgovorni snose posledice. Ako ih vec ne zatvore, neka plate neku procenu stete pa da Grad to ulozi u nesto konstruktivno. Utopisticki, ha? ;)
hooker Odgovori
Ovo su slike,koje gledamo,maltene iz nasih dvorista!A smrad je vec konstantna,stalno se oseca,zavisno od doba dana,Nocu jace,uz malo dima,i konstantna isparivanja.Vise nema markacione linije,redosled je Prozivka,Bajnat,i odmah deponija!Informacije nema,niko se ne oglasava,i sve je po starom.Sacekacemo mozda koju epidemiju,ili masovno trovanje,pa da se nesto desi?Niko ne vodi racuna o nama,nismo interesantni,i prisiljeni smo da zivimo u smradu deponije.Ali,da li je neko razmisljao o tome,sta bi se desilo da se depo zapali?Uz jak vetar,kada se ne moze gasiti?Zatvoriti deponiju,odmah,i novu otvoriti daleko od grada!A ovo leglo kolere odmah prekriti,zemljom,peskom.Bio sam tamo,i stanje depoa je neopisivo.Od crkotina,do trulezi svega ima.Jedino preostalo pitanje je ima li volje,da se pokrene ovo pitanje,u pravcu resenja.Zasad izgleda da ne.
city woman Odgovori
Pozdravljam trajno rešenje lokalne samouprave uz napomenu da se stavi na 1. mesto prioriteta,
pre svih najavljenih rekonstukcija i novih projekata, jer je čist vazduh od životne važnosti. Hvala.
Ристо Odgovori
Питања:
1.Ко је вршио процену од пожарног ризика и ко је дозволио да се та врста посла обавља у насељеном месту?
2.Да ли је то прво добро осигурано па се после десио пожар?
3.Има ли то какве везе са носиоцем програма ''Очистимо Србију''?
4.Да ли су тамо биле примењене законом прописане мере за заштиту од пожара?
5.Да ли је проширење пожара на депонију ''олакшавајућа'' радња за њено преселење?
6.Зашто се грађани нису обавештавали о степену и штетности загађења?
7.Ако иструмент за процену степена загађености није био функционалан, ко је одговоран?
Poseidỗn Odgovori
@Dim..izvini da li je bilo glasanje za gradonacelnika Subotice? Nijeeee..kakve veze imaju gradjani sa neodgovornoscu gradonacelnika..? Gradonacelik se bira u strogoj tajnosti..i odabiru ga stranacki drugari..koji ce naravno imati koristi ako on dodje na vlast..narod ovde nema veze..a i da se moze birati..kako znati ko je korumpiran ko nije? Milosevicevi nisu valjali korumpirani su..okee..DS ne valja korumpiran je..okee..SNS sta oni rade? Stavljaju pare u svoj dzep..tako da nema ko nije korumpiran u danasnjoj Srpskoj politici..mozda neki mali politicari..ali kad bi oni dosli na vlast..i oni bi od toliko para postali kao i ovi danas..tako da..Pomozi boze sta ce biti sa nama.
cican Odgovori
Stanari zgrade u Bajnatskoj ulici i šire se već mesecima guše od kamiona koji se parkiraju preko puta njih.Parkiralište je niklo preko noći ,parkiraju se teški kamioni koji non-stop zagađuju okolinu i prave buku.Dobro se zna da u blizini naseljenih mesta ovakva parkirališta nisu dozvoljena,ali neko to naplaćuje.Stanari su se žalili na mnoge adrese ali odgovora nema.Po planu to mesto inače nije predviđeno za ovu namenu,ali neko dnevno naplaćuje dobru cenu za parkiranje kamiona,postoji čak i cenovnik.Stanari su bar gledali u zelenu površinu,a sad gledaju grdosije koje prave nesnosnu buku i vrše takvo zagađenje da neki spavaju sa povezom da se ne uguše.Ali ko još haje za "sitne" muke stanara Prozivke,pa imaju valjda bazen,park...pa neka šetaju ,udišu "čist "vazduh ,koji se ovih dana dodatno još više zagadio.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.