• Pregleda: 9899

Lokalizovan požar u reciklažnom centru "Interkord"

Lokalizovan požar u reciklažnom centru "Interkord"

Vatrogasne jedinice, uz asistenciju policije, komunalnih preduzeća, radnika i građana uspele su da lokalizuju veliki požar koji je izbio oko 13 časova u preduzeću za reciklažu "Interkord" u Subotici.

Nakon potpunog gašenja vatre biće obavljen uviđaj, nakon čega će biti poznat uzrok i materijalna šteta.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Subotici Ilije Despotovića oko 14 časova je stigla dojava da je došlo do požara u objektu gde se vrši reciklaža sekundarnih sirovina - najlona i plastike.

On je novinarima izjavio da su vatrogasci, uz podršku policije, komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo", radnika u preduzeću i građana uspeli za sat i po vremena da lokalizuju požar.

Despotović je precizirao da je u požaru na površini od 500 kvadratnih metara, pored samih sirovina, izgoreo i deo jednog objekta, ali da je sprečeno paljenje svih okolnih objekata, među kojima je bila i jedna trafo-stanica.

"U gašenju požara bili angažovani svi pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, kao i dobrovoljna vatrogasna društva iz Bajmoka, Čantavira i Stari Žednik. Što se tiče uzroka požara i visine štete to biti poznato nakon izvršenog uviđaja", rekao je Despotović.

Po pitanju odgovornosti za požar, načelnik Policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj naglasio je da će policija sprovesti sve istražne mere i radnje u saradnji sa istražnim sudijom i tužilaštvom, nakon čega će se znati kolika je šteta.

"Pokušaćemo da utvrdimo šta je uzrok požara ili paljevine, jer postoji razlika u ta dva termina. Ako je u pitanju paljevina, mi ćemo tražiti onoga ko je izvršio paljevinu, a ako je požar videće se šta je kolateralna šteta, ko je učestvovao, ko je propustio dužnu radnju", rekao je Mucalj.

On je na ovom primeru ocenio da su sve službe u Subotici spremne da reaguju na vreme prilikom vanrednih situacija.

"Pripadnici vatrogasne jedinice, policije i komunalnih preduzeća pokazali su spremnost da reaguju blagovremeno kada su u pitanju sve situacije koje ugrožavaju građane Subotice, tako da se oni mogu osećati bezbedno u bilo kojoj vanrednoj situaciji, jer postoji integrisano upravljanje", ocenio je Mucalj.

Na lice mesta izašao je i gradonačelnik Subotice Modest Dulić koji je ocenio da je najbitnije da je požar lokalizovan.

"Brzom intervencijom požar je lokalizovan i više ne preti opasnost od širenja. Ljudi koji su učestvovali u akciji su svoj posao odradili izuzetno profesionalno, moram im se zahvaliti, kao i građanima koji su sami uzeli učešće u gašenju požara", rekao je Dulić.

Po njegovim rečima, u ovom momentu se ne zna kolika je materijalna šteta, a "najbitnije je da ljudskih žrtava nije bilo".

Povezana vest
Veliki požar u okolini Pionira i na Gradskoj deponiji

Izvor: Večernje novosti

povezane teme

9
sogor Odgovori
Svaka cast VATROGASCIMA da nije bilo brze reakcije bilo bi i gore od ovoga sto se desilo! bravo
no koment Odgovori
ijaoj pa bice veeelika steta nazalost...
gardista Odgovori
Dobro su vatrogasci odradili posao, s obzirom na uslove i opremljenost...ovo danas je primer da u tu službu itekako moramo ulagati. Koliko sam upućen, Subotica nema platformu koja je neophodna kod gašenja požara na višespratnim objektima, pogotovo višim spratovima zgrada, eventualno silosa...zato bi bilo dobro, ako ona ne postoji, da se nabavi jer ipak imamo dosta starih objekata kod kojih postoji opasnost od požara usled dotrajalih instalacija i novijih zgrada koje su u nekim segmentima nedovoljo profesionalno izvedeni radovi pošto se vodilo računa uglavnom o ekonomičnosti ali ne i kvalitetu. Tu spadaju i elektroinstalacije.
veverica Odgovori
sam pozar sa deluje toliko naivno i slucajno, da ja kao obican gradjanin vidim da je podmetnut... da li zbog duvanja prem anekom ili zbog verovatno nekog drugog interesa, ali sve sem da je to slucajno planulo! i da se modles slika malo u beloj shulji u sred pozara najlona... pa smesnije nije moglo. kolko je glupa scena, delu je mi da su pripalili samo da bi malo gospodina reklairali, jer mu je Odjilas izgleda zesci uzor...e i da, gadjacemo se posle tramvajima kad nam ponestane vagona
cika crny Odgovori
Treba da se otvori jos jedno vatrogasno odeljenje i da se da ljudima posao jer biće sve više požara!!! Jer globalno zagrevanje je na pomolu! I da se modernizuju vatrogasci da dobiju beneficirani radni staž.Po celom gradu su leteli ugarci od požara valjda od kesa???
I da nam se vrati novac od ekologije 72 din.nemoj nekom da je palo na pamet da bude više na računu!!!
Cannibal Odgovori
"Treba da se otvori jos jedno vatrogasno odeljenje i da se da ljudima posao jer biće sve više požara!"

Чули сте Цика Црног - запошљавајте још људи по јавним предузећима.
ledenjak Odgovori
Svaka čast svim službama koje su ovako reagovale Medjutim , da li mi neko može odgovoriti ili uputiti na neki link da mi kažu dali su i kolika su isparenja od ove nesreće opasna Celu noć i evo danas ujutro smrdi napolje . Gušimo se , a moj ukućanin koji je asmatičar a vidim gore i komšinica isto , baš se dave Niko ništa ne kaže po tom pitanju Da li se to može nečim polit ili da se pod hitno skloni i očisti to zgarište Jer ovako može biti opasno po zdravlje , što i jeste već
Imali molim vas neko infarmaciju o tome .?
hooker Odgovori
korektna izjava gradonacelnika,i dobro je kako je moglo biti.Nagradite vatrogasce,oni su i ovaj put debelo zasluzili.I vise me uopste ne interesuje nikakva ekoloska taksa.....jos uvek smrdi sve na plastiku,cak i u sobama.....sada umesto nas,neka placaju krivci te takse,dok se ne nauce pameti!
neko Odgovori
A šta je sa dimom koji se širi po Subotici od sinoć? U centru je i jutros tako zadimljeno da se ne može disati. Da li neko zna kako to rešiti?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.