Komentara: 14
Pregleda: 7222

Sutra više detalja oko zagađenja i uzroka požara u Interkordu

22.08.2012. u 17:31h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Suboticom se još uvek osete neprijatni mirisi i postoji određena uznemirenost i zabrinutost građana ali konkretne informacije o zagađujućim materijama u vazduhu znaćemo tek sutra kada stignu svi potrebni podaci sa mernih stanica.
Sutra više detalja oko zagađenja i uzroka požara u Interkordu

Subotičani i danas u vazduhu osećaju neprijatan miris, zbog čega lekari savetuju osetljive osobe da zatvore prozore i ne izlaze napolje.

Komandant vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u Subotici Siniša Kovačević izjavio je da je požar “zagašen” u krugu firme juče oko 17 časova, nakon tročasovne intervencije, a do 21 čas trajalo je gašenje okolne trske.

Na zgarištu i dalje ima dima, a za svaki slučaj, kao “vatrogasna straža”, na licu mesta je i dalje jedna cisterna.

“U požaru je goreo reciklažni materijal pripremljen za pravljenje granulata, odnosno sirovine za dalju proizvodnju plastičnih masa, zatim velika površina trave, smeća i trske koja se nalazi na području između Interkorda, subotičke Ciglane i gradske deponije”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, u gašenju požara učestvovalo je 12 vatrogasnih vozila i jedna teška građevinska mašina ULT koja je pomogla u raskrčivanju zgarišta, zatim pripadnici policije, radnici i mehanizacija JKP “Čistoća i zelenilo”, kao i sami radnici “Interkorda”, a niko od učesnika u gašenju požara nije povređen.

Kako prenosi Yu Eco televizija, iako informacije nisu zvaniče, očevici tvrde da je požar počeo na delu između reciklažnog centra, ciglane i gradske deponije gde se zapalila trska, verovatno ljudskom greškom. Potpomognuta blagim vetrom, vatra se raširila na reciklažni centar, gde je napravila veliku štetu. Iako se ne zna tačna procena štete, osim dela zgrade pored trafo stanice i velike količine reciklažnog materijala, izgorela je i nova mašina za proizvodnju folije, koja je tek trebala da otpočne sa radom.

“Ovo je jedan od najvećih požara na otvorenom prostoru u poslednje vreme, a takvih požara je bilo skoro 500 u dosadašnjem toku godine. Ukupno, od početka godine do danas, vatrogasna jedinica je imala 820 intervencija, što je rekordan broj”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, gust crni dim koji se video iznad Subotice nastao je kao posledica “produkata sagorevanja” u vatri koja je imala visoku temperaturu.

“Intervencija bila vrlo zahtevna, pošto je trebalo sniziti tu temperaturu, kako bi se požar ugasio. Uspeli smo da sprečimo njegovo širenje ka okolnim objektima, sem na jednom mestu gde je izgorela mašina za pravljenje građevinskih folija ”, rekao je Kovačević.

U samoj Subotici se povremeno oseća neprijatan miris, a u gradskom Zavodu za javno zdravlje kažu da će se posledice požara osećati u vazduhu i narednih dana, a da je blizu požara postavljena i merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha i prisustva zagađujućih materija i suspendovanih čestica.

Vlasnik reciklažnog preduzeća “Interkord” Radomir Perin potvrdio je danas novinarima da je požaru u potpunosti izgorela nova mašina za proizvodnju folije “Estruder”.

“Konačna visina štete još uvek nije poznata, mada sada nije toliko ni bitna. Najvažnije je da je požar lokalizovan i da je glavna zgrada, srce preduzeća, spašena. Zahvaljujem se radnicima koji su učestvovali u gašenju požara, rizikujući svoje živote”, istakao je Perin.

Zbog materija koje su gorele u požaru, u Zavodu ocenjuju da je “sva sreća da je požar brzo lokalizovan”.

“Konkretne informacije o zagađujućim materijama u vazduhu znaćemo tek sutra, kada stignu svi potrebni podaci sa mernih stanica. Građanima, posebno obolelima od respiratornih bolesti, u delovima grada u kojima se oseća dim savetujemo da dobro zatvore prozore, i bez preke potrebe ne izlaze van”, rekla je načelnica odeljenja za higijenu u zavodu za javno zdravlje dr Zorica Mamužić Kukić.

Na lice mesta tokom jučerašnje intervencije izašli su gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja, načelnik Policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj, kao i načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u Subotici Ilija Despotović.

Sačuvan glavni pogon Interkorda - Firma Interkord i reciklažni centar gde se juče dogodio veliki požar postoji više od dvadeset godina. Vlasnik Interkorda Radomir Perin kaže da je požar došao sa zadnje strane dvorišta kod ograde sa travom i trskom, iz za sada nepoznatih razloga. Izgorela je jedna hala, ali je sačuvan glavni pogon, pa se planira da proizvodnja već sutra bude nastavljena. Perin dodaje da u ovom trenutku nije moguće proceniti štetu. Ističe da je vatra u reciklažnom centru ugašena ali da još gore naslage trske u blizini zbog čega su vatrogasci u pripravnosti, iako je požar lokalizovan. Perin ne želi da spekuliše da li je požar podmetnut i negira informacije da su požari u reciklažnom centru česti.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7222
Povezane teme

požar

vatrogasci

vatrogasna četa

vatrogasna vozila

vatrogasna služba

intercord

interkord

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.