Komentara: 9
Pregleda: 12422

Uskoro šesta faza izgradnje Narodnog pozorišta

19.07.2016. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Izgradnja i adaptacija zgrade Narodnog pozorišta ide po planu i pri kraju je peta faza radova, u okviru koje će se novi deo staviti pod krov, kompletno zastakliti, a biće urađena fasada ka Korzou i Zelenoj fontani. U toku je finalizacija tenderske dokumentacije za šestu fazu radova, koja bi trebala da bude završena do kraja godine i podrazumevala bi uređenje fasade prema ulici Branislava Nušića i postavljanje metalnih vrata. Do sada je u izgradnju subotičkog teatra uloženo 830 miliona dinara, a da bi se kompletno završio treba još 1.3 milijarde dinara.
Uskoro šesta faza izgradnje Narodnog pozorišta

Podsetimo, zgrada Narodnog pozorišta, zdanje iz 1854. godine, srušeno je, uprkos velikom protivljenju javnosti, još 2007. godine. Prema ugovoru koju je tada potpisan između Republike Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i Grada Subotice, ove tri instance su u obavezi da izgradnju objekta finansiraju u odnosu 45-45-10 odsto. Već tada se govorilo da projekat, koji je trebalo da košta više od 20 miliona evra, megalomanski i da neće moći da se realizuje do kraja. Vreme je to i pokazalo.

Od juna 2007. do sredine 2011. godine urađene su prve tri faze izgradnje, podignuta je betonska konstrukcija, a onda su radovi stali. Novac za početak radova, koje je počeo „Panongrad“ (prvu i početak druge faze), najpre je obezbedila republika putem Nacionalnog investicionog plana, a onda je finansiranje preuzela Pokrajina. Kako se izvođačima radova, konzorcijumu oko preduzeća „Jumol“, mesecima dugovalo više od sto miliona dinara, radovi su obustavljeni.

Gotovo dve godine, Subotičani su prolazili pored betonskog skeleta na kome se ništa nije dešavalo, sem što je postao stecište za narkomane i beskućnike.

Uskoro šesta faza izgradnje Narodnog pozorišta

Konačno, aprila 2013. godine radovi se ponovo nastavljaju i to zahvaljujući angažovanju pokrajinske vlasti. Pre toga zgrada je preprojektovana, svedena na razumnije okvire, te je površina sa prvobitno planiranih 16 hiljada smanjena na oko deset hiljada kvadrata.

Od tada je rekonstruisan i kompletno završen stari deo, sa prepoznatljivim stubovima, simbolima Subotice. Urađen je deo električne i mašinske instalacije, zgrada je pod krovom, a kao što smo rekli, do kraja pete faze, otpilike do septembra, biće postavljeni svi prozori i svetlarnici, i biće sređene fasade ka Korzou i Zelenoj fontani. Izvođač radova je konzorcijum okupljen oko „SMB gradnje“.

Po rečima Blau Petera, direktora Direkcije za izgradnju grada, zaključno sa petom fazom radova, do sada je u izgradnju zgrade subotičkog teatra uloženo oko 830 miliona dinara.

- Svako ko gradi kuću zna da je, kad se završi izgradnja spolja, stavi pod krov, uradi fasada, postave vrata i prozori, to tek oko 40 odsto posla – objašnjava Blau Peter. - Unutrašnji radovi su mnogo skuplji i zahtevniji. Po nekim procenama za kompletan završetak zgrade trebaće još otprilike 1.3 milijarde dinara. Naravno, varijacije su moguće, naročito što scenska tehnika pojeftinjuje pa je moguće da ta suma bude malo manja. Do sada je 32% sredstava obezbedila Republika, putem NIP-a i Ministarstva kulture, 62% Pokrajina, putem Fonda za kapitalan ulaganja, a 7% Grad Subotica.

Uskoro šesta faza izgradnje Narodnog pozorišta

Kada će Subotičani pogledati prvu predstavu u novoj zgradi, niko ne može sa sigurnošću da kaže, niti se usuđuje da daje neke procene.

- Sve zavisi od dinamike obezbeđivanja finasijskih sredstava, kako bude bilo novca, tako će se i raditi. Važno je napomenuti da unutrašnje uređenje 2.470 kvadrata komercijalnog prostora neće biti iz budžetskih sredstava i ostaje da se vidi kako se to rešiti – dodaje Blau.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 12422

Povezane vesti

Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Narodno pozorište

izgradnja narodnog pozorišta

peter blau

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.