Komentara: 63
Pregleda: 21468
Foto

Otkrivena fasada Narodnog pozorišta

10.07.2015. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Pred brojnim građanima i funkcionerima lokalne vlasti danas je skinuta zaštitna cerada sa starog dela Narodnog pozorišta, čija rekonstrukcija traje od 2007. godine.
Otkrivena fasada Narodnog pozorišta

Od rušenja stare zgrade iz 1842. godine i potpisivanja protokola o rekonstrukciji i izgradnji novog objekta između republičkih, pokrajinskih i gradskih organa vlasti, do danas završeno je četiri faze gradnje i obnovljen stari deo Talijinog hrama. „Zavesa“ koja je danas podignuta otkrila je simbole teatra, šest korinskih stubova.

- Sada se vide prvi obrisi karakteristični za ovaj objekat. Posle toliko godina i niza kritika nazire se prvi konkretan znak da ćemo zajedno - republika, pokrajina i lokalna samouprava, imati snage i finansijske moći da do kraja realizujemo ovaj veoma zahtevan projekat. Ako nastavimo ovim tempom ispoštovaćemo rokove. Očekujemo i dalju podršku i već ove godine nastavljamo gradnju novog dela objekta, a 2016. godine ćemo početi izgradnju unutrašnjeg dela – rekao je gradonačelnik Jene Maglai.

Otkrivena fasada Narodnog pozorišta

Dosadašnje radove u najvećoj meri finansirala je Pokrajinska Vlada, koja je do sada izdvojila 334 miliona dinara.

- Za narednu petu fazu opredelili smo 145 miliona dinara. Apelujem na republičku administraciju i grad Suboticu da sa značajnijim sredstvima učestvuju, jer mi sami ne možemo da završimo pozorište do kraja. Uspeli smo da zaštitimo staro zdanje, da bude kao sa razglednice, ali da bi objekat doživeo punu funkcionalnost, moramo zajedno da delujemo, te da i  republika i grad prate naše korake i izdvoje sredstva. Ovo je divna svečanost, ali mi ne stajemo, već se priprema dokumentacija za petu fazu, pokreće se postupak javne nabavke, da bi radovi što pre bili nastavljeni - rekao je Nebojša Malenković, direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Otkrivena fasada Narodnog pozorišta

Za nastavak gradnje teatra obezbeđeno je ukupno 225 miliona dinara, a pored pokrajine, sredstva od 55 miliona obezbedila je republika, dok će iz gradske kase stići 25 miliona dinara.

- Potrošili smo skoro devet godina i svo ovo vreme nisu jenjavala sporenja da li je trebalo rušiti ili ne, kako je trebalo da bude projektovano, da li je objekat prevelik ili ne. Mislim da će te dileme ostati i nadalje, ali nezavisno od toga, započeti posao moramo završiti – kategoričan je Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Skupštine. - U sledećih pola godine trebalo bi spolja završiti ceo objekat i posle toga krenuti u izgradnju unutrašnjeg dela. U dosadašnjoj izgradnji najveću finansijsku podršku pružala je  Pokrajinska Vlada i Fond za kapitalna ulaganja, ali ovaj objekat se ne može završiti bez značajne podrške republike. Postoji načelan dogovor o značajnijem učešću budžeta republike. U međuvremnu pozorište mora imati normalne uslove za rad i kupovina Doma vojske je zato jako značajna.

Gradska uprava iznenadila je Subotičane postavljanjem ugostiteljskog objekta u kome su mogli da sedni i popiju kafu, kao što su to nekada rado činili u poznatom kafeu „Yu fest".

Izvor: Subotica.com

Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta

Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta Završni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta
Pogledaj ostale fotografije

Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica

Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica Otkrivanje rekonstruisane i obnovljene fasade starog dela Narodnog pozorišta Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 63
Pregleda: 21468

Povezane vesti

Povezane teme

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

ištvan pastor

jene maglai

izgradnja narodnog pozorišta

korzo

nebojša malenković

yu fest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.