• Pregleda: 27032

Оbezbeđen novac za Narodno pozorište i „Ipsilon“ krak

Skupština Srbije usvojila je minulog vikenda budžet za 2017. godinu, u okviru koga je predviđeno 300 miliona dinara za nastavak radova na “Ipsilon” kraku Koridora 10 i 111 miliona dinara za nastavak radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta.
Оbezbeđen novac za Narodno pozorište i „Ipsilon“ krak

Ove vesti su itekako obradovale Subotičane, naročito jer sve do ove godine država nije puno marila za ove velike projekte u našem gradu.

Naime, zgrada Narodnog pozorišta srušena je 2007. godine, a prema ugovoru koju je tada potpisan između Republike Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i Grada Subotice, ove tri instance su u obavezi da izgradnju objekta finansiraju u odnosu 45-45-10 odsto. Međutim, novac za početak radova, prvu i početak druge faze,  obezbedila je Republika Srbija, putem Nacionalnog investicionog plana, a onda je finansiranje preuzela Pokrajina, čijim sredstvima se, uz velike muke, stiglo do pete faze. Novca iz republičke kase posle druge faze a sve do ove godine, gotovo da nije ni bilo. O tome svedoči podatak da je od ukupnih 830 miliona dinara (zaključno sa petom fazom), koliko je do sada uloženo u obnovu „Talijinog hrama“, 32% sredstava obezbedila Republika, putem NIP-a i Ministarstva kulture, 62% Pokrajina, putem Fonda za kapitalna ulaganja, a 7% Grad Subotica.

Posle dužeg vremena, iz ovogodišnjeg republičkog budžeta  obezbeđeno 35 miliona dinara, a u godinu koja dolazi, Narodno pozorište može ući sa puno optimizma, jer će nastavak radova biti obezbeđeno 111 miliona dinara. Kako se peta faza bliži kraju, na red dolazi šesta, koja podrazumeva uređenje fasade prema ulici Branislava Nušića i postavljanje metalnih vrata.

U istoj situaciji je i „Ipsilon“ krak Koridora 10, obilaznice oko Subotice, koja se gradi više od četvrt veka. Od ukupno 22.6 kilometara saobraćajnice koja vodi od Bikovačke petlje, preko Čantavirskog puta i pruge Beograd-Subotica, do graničnog prelaza Kelebija, za svo ovo vreme urađeno je manje od polovine posla. Nedavno su mašine ponovo zabrujale na „Ipsilon“ kraku, a Vlada Srbije je ove godine u nastavak radova uložila 123.5 miliona dinara. U narednoj godini biće obezbeđeno 300 miliona dinara, namenjenih za izgradnju deonice od Kelebije do petlje Jug.

- Ponosan sam što je Vlada Srbije prepoznala značaj ovih kapitalnih projekata u našem gradu. Obezbeđeno je mnogo više novca nego ranijih godina i zahvaljujući tome, ove investicije sigurnim koracima idu ka svojoj realizaciji - kaže za naš sajt gradonačelnik Bogdan Laban. - Ima još dosta posla, ali, isto tako, postoje želja i volja svih nivoa vlasti da se zajedničkim snagama ovi projekti završe.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

20
Tamo daleko Odgovori
Znaci milion evra u prevodu za pozoriste i milion ipo evra za Vojput koji je nedavno prodat nekim "somborcima". Cetvrt zgradurine zavrsimo i par kilometara puta. U prevodu sve zavrseno 2030 godine ovim tempom...
DM Odgovori
Bravo,gradonačelnik je i obećao da ce sve uraditi i on radi na tome da se završi y krak!!! Svaka cast labane
SuperHik
Da, tako je, svaka čast Labane, ALI, tek onda kada bude Y-krak završen.
Realno, od silnih obećanja se ne živi, i za silna obećanja nema "svaka čast".
ffilozoff Odgovori
PITANJE-Da li je to samo mazanje ociju,a da se ne zavrsi do kraja??? Jer Y krak je npr. krenuo Milosevic,pa Marjanoviceva vlada sa Vucicem i Seseljem,pa Tadic(sa nesposobnim Cvetkovicem),neobavestenog ne treba pominjati....Kad konacno nesto zavrsite,do kraja,javite,otvorite-i dobicete tihi aplauz,jer ulazete i gradite svoju drzave(sto bi bilo sasvim normalno)!!!
miklos Odgovori
da vam nije Gojka Radica nebi dobili ni dinara,zasto to niko ne kaze
x Odgovori
Molim Vas ukucajte u pretragu na Subotica.com izgradnja narodnog pozorista. Dobicete pretragu koliko puta je ovo bio vest u Subotici. Obecanje mali milion a jos uvek je SVM na vlasti, DS i SNS samo su se menjali, a ne i nacin politike...
c Odgovori
A Masterplast je dobio 2 miliona...
sloba958 Odgovori
Koji put.....
Oko sokolovo Odgovori
Borba protiv pilećeg pamćenja:

- Nesuđeni bioskop kraj Otvorenog univerziteta gradio se pet decenija. Nikada nije završen. Ni neće, jer je srušen i rasprodat kao betonsko gvožđe i drobljeni beton.
- Kompleks bazena u Dudovoj šumi gradi se 21 godinu (od 1995.). Nije završen. Ni to neće, jer se odustalo od projekta.
- Ipsilon krak gradi se 26 godina (od 1990.). Nije završen.
- Narodno pozorište gradi se devet godina (od 2007.). Nije završeno.

Još jedno podsećanje:

- Brazilija, prestonica Brazila, izgrađena je usred pustare za samo 3,5 godine. Ima 2,5 miliona stanovnika.
forest gamp Odgovori
Hehehe ..Da se sav novac slije u Suboticku kasu od naplacenih saobracajnih mandatnih kazni , Grad bi mogao godisnje da izgradi po jedno Pozoriste . Ovako svake vladajuce
stranke za vreme svog mandata " pojedu" po jedno pozoriste.
Angela Odgovori
Seca se neko one skalamerije izgradjene od par gradjevinskih cevi, neka voda sto curi i kocke koje nisu u funkciji a rebale su biti okidac za pustanje oderedjene muzike, nazvali su to "Djindjicev plato" a platili su "navodno" 485000 evra? Postoji i snimak kada izjavu daje Kovac Striko a sve ds face su bile na otvaranju!!!!!
Safet Odgovori
Da nam ni je gojka plivali bi mi subotikani jos u rusevinama koji su nam svm i ds lopovi ostavili...
Ali G Odgovori
Gradonacelnik nek da momentalni otkaz ako ne pocnu radovi do kraja godine. Dosta smo ih slusali vreme je da i urade nesto. Ako ne onda ce ici protesti i demonstracije dok kompletna garnitura u gr. kuci ne da ostavku
dule
Koji radovi? Radovi traju već mesecima unazad. Da li si ti prošetao skoro gradom. Predlažem ti da siđeš sa kompjutera, izađeš u grad i povedeš nas u te demonstracije i proteste. Lako je pozivate sedeći za tastaturom. Kreni ulicama i povedi nas kada već imaš m..a da nas pozivaš iz udobne fotelje i tople sobe. Ovaj narod je jednom prevaren (5.oktobra) nema šanse da još jednom nasedne za račun političkih oligarha i njihovih naručilaca.
miki Odgovori
nista ne verujem ,dok ne bude skroz gotovo. Tada cu poverovati u ovo sto je napisano
miki Odgovori
i jos nesto. Sta nam vredi spoljni izgled Narodnog pozorista, ako nije uradjen i unutrasnji deo. Kada se prva predstava odigra u novom Narodnom pozoristu, tada mozemo biti zadovoljni.
mareee
Ti bi sad da se za hmm samo 25 miliona uradi i unutrasnji deo. Samo spoljna fasada za te pare, treba jos toliko da se unutra osposobi heheeee. Ne bi me cudilo, koliko rodje i partije grizu.
Kao sto neko rece, ko ce da odgovara za sramotu od djindjicevog platoa, a takvih primera ima dosta.
Oko sokolovo
@MAREEE. Ministra finansija Dinkić je alavim partijašima pre rušenja pozorišta rekao da ne da novac, jer po projektu traže nerealno mnogo, čak 120 miliona evra. Štedljivi Jevrej Valter hotel "Galerija" izgradio je za oko šest puta manje novca - cca 20 miliona. Kad političari grade, to je kao gradnja Skadra na Bojani, nikad kraja.
stormwatch Odgovori
U prevodu - Demagogija je obezbedjena, radovi na kojima ce izvestavati 300 botova i senwichara mogu zapoceti svakog momenta.
uvek u pravu Odgovori
Završetak y kraka će biti istorijski momenat o kom će pisati udžbenici. Zamislite tu opštenarodnu radost kad na otvaranje dođe 15 bivših predsednika i premijera da preseku vrpcu i donesu 15 makaza. Svako za svoju etapu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.