Komentara: 26
Pregleda: 13753

Ujedinjena Subotica i Srbija pomažu i dalje...

19.05.2014. u 09:46h > 21.05.2014. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Počevši od subote krenuo je niz organizovanih humanitarnih akcija u kojima se prikupljaju novac i materijalna sredstva za sugrađane pogođene poplavama. Ceo region je ujedinjeniji više nego ikada, a i Subotica je među njima pokazala veliko srce i već sada uputila značajnu materijalnu ali i finansijsku podršku. Subotičani su još jednom pokazali veliko srce, saosećanje i razumevanje potreba unesrećenog naroda. Pomoć stiže sa svih strana trenutne potrebe su takve da moramo još da se solidarišemo i u tom cilju ostaju otvoreni računi za pomoć, kao i sms servis, ali i mesta gde se prima materijalna pomoć. Ta mesta u Subotici i neposrednoj okolini možete da pogledate u nastavku.
Ujedinjena Subotica i Srbija pomažu i dalje...

Na ovome ne sme stati! Probudila se pomalo zaboravljena ljudskost u svima nama i potreba da pomognemo svom tom unerećenom narodu, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koji se takođe bore sa žestokim prirodnim katastrofama i trebaju našu pomoć.

Subotica je već pomogla na razne načine, mobilisana je čitava Srbija, dijaspora, region, Evropa, a pomoć stiže i iz čitavog sveta. Veliki broj građana koji se još uvek spašava i oni koji su već na suvom očekuju našu pomoć i trebamo je dati, koliko ko može i u čemu god može.

NAŠE MALO NEKIMA ZNAČI MNOGO

Posle dva dana u kojima su se Subotičani odazvali u velikom broju doniravši mnogo materijalnih potrepština, akcija se nastavlja i od danas, a ponovo ćemo vam objediniti lokacije gde možete doneti ono što je potrebno, a ukoliko niste u mogućnosti doneti javite se na mejl redakcija@subotica.com ili telefon 063/500-722 i mi ćemo organizovati prevoz za vas.

S obzirom da smo imali dosta pitanja gde se još može donirati i šta je najviše potrebno, odlučili smo da na ovoj vesti objedinimo sve ljude dobre volje koji su nastavili organizovanje prikupljanja, pomoći, kao i kada i šta treba donositi. Pozivamo sve organizatore (iz Subotice i neposredne okoline) da nam se jave i objavićemo njihovu lokaciju. Obratite pažnju šta konkretni sabirni centar prikuplja pošto nemaju svi kapacitete za veliku količinu kabaste robe.

Gde se (od) danas može donirati pomoć?

Crveni krst Subotica (Trg žrtava fašizma 3, kod bioskopa "Lifka") nekoliko dana radi punom parom i sakupili su veliku količinu robe, jedna deo je već isporučen, ali akcija se nastavlja. Njihova vrata su već uveliko otvorena i biće sigurno tako do 20 časova. Trenutno im je najpotrebija flaširana voda, konzervirana hrana, brašno, šećer, odeća i obuća za bebe, decu i odrasle, kao i higijenski pribor. Za više informacija broj telefona je (024) 621-101.

MZ "Prozivka" (Nade Dimić 34) - akcija u ovoj MZ počinje danas (ponedeljak) i trajaće do petka u periodu od 8 do 18 časova. Prioritet su voda, hrana za bebe, sredstva za higijenu, konzervirana hrana. MZ "Prozivka" takođe apeluje da se jave (024/524-807) svi zainteresovani koji mogu da pomažu u primanju i organizaciji pristigle pomoći.

OŠ "Miroslav Antić" Palić (Trogirska 20) od danas (ponedeljak) do srede ova škola će organizovano prikupljati pomoć za ugrožene u poplavama, u vidu sredstava za ličnu higijenu, hrane za bebe, pelena za decu i odrasle, lekova, vode, dečije i konzervirane hrane. Za sve informacije se obratite Sekretarijatu škole ili učiteljici Olgi Tešić na telefone 024/753-028 ili 024/754-099.

OŠ "Jovan Mikić" (Save Kovačevića 16) - od 8 do 17 časova od danas do petka. U prostorijama ove ustanove možete doneti konzerviranu hranu, sredstva za higijenu i pelene za bebe.

Turistička organizacija grada Subotice će u narednim danima biti jedan od punktova u Subotici na kojima ćete moći od danas do petka od 8 do 18 časova da dostavite humanitarnu pomoć za najugroženije stanovnike naše zemlje. Sedište TOS-a se nalazi na adresi Trg slobode 1 (Gradska kuća, preko puta Muzičke škole). Stanovništvu u najugroženijim područjima Srbije neophodni su: flaširana voda, konzervirana hrana, sredstva za higijenu, sapuni, šamponi, toalet papir, sredstva za dezinfekciju, vlažne maramice, ćebad, jastuci, posteljina, pelene i za odrasle i za bebe (deficitarne su pelene za najmanje bebe – veličine 1 i 2), kao i sve druge potrepštine za malu decu i bebe (odeća, obuća, adaptirana mleka, flašice, cucle…) i pribor za jelo (plastični ili kartonski tanjiri i plastične viljuške, kašike, noževi i čaše). Iz TOS-a napominju da građani ne donose lekove jer se oni doniraju iskllučivo preko Ministarstva zdravlja.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini od danas započinje akciju "Pomoć poljoprivrednika - poljoprivredniku". Ova stranka poziva poljoprivredne proizvođače koji žele pomoći poljoprivrednim domaćinstvima u poplavljenim područjima sa svojim proizvodima: pšenica, kukuruz, lucerkino seno i druga stočna hrana da prijave proizvode za pomoć aktivistima DSHV-a u mestu stanovanja ili na dežurni telefon 024/551-348 svaki dan od 9 do 20 časova sati.

OŠ "Majšanski put" (Majšanski put BB) - pod sloganom „Srce veće od poplava“ Đački parlament, Savet roditelja i kolektiv OŠ „Majšanski put“ pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja trajnih namirnica i sredstava za higijeniju za stradale u poplavama. Donacije se mogu dostaviti u školu od danas do petka od 7,30 do 18,30 časova.

MZ "Peščara" (Šabačka 7a) - rukovodstvo Mesne zajednice Peščara poziva građane koji su u mogućnosti da doniraju garderobu, obuću, jastuke, flaširanu vodu, sredstva za higijenu, ćebad, konzerviranu hranu i hranu za bebe, da donesu u prostorije ove MZ. Ova akcija se sprovodi danas od od 8 do 19 časova. Za više informacija pozovite 024/516-124.

MZ "Čantavir" (Maršala Tita 38) - od ponedeljka do petaka od 9 do 18 časova. Za više informacija pozovite 024/782-294.

MZ "Dudova Šuma" (Arsenija Čarnojevića 22) - organizuje prikupljanje pomoći ugroženim područjima od poplave u vidu flaširane vode, konzervirane hrane, sredstava za higijenu, ćebadi i garderobe. Pomoć se može dostaviti do petka od  8 do 13 časova.

MZ "Bajnat" (Braće Radić 83) -  od danas do petaka od 8 do 13 časova. Više informacija na 024/524-775.

OŠ "Sveti Sava" (Aksentija Marodića bb) u Aleksandrovu  -  prikuplja humanitarnu pomoć u periodu od utorka do četvrtka od 7,30 do 18 časova.  Najneophodniji artikli su: sredstva za ličnu higijenu, konzervirana hrana, oprema za bebe (pelene i hrana za bebe), flaširana voda za piće, odeća za decu, ali i dečiji pribor (sveske, olovke, blokove, bojice i slično), kako bi naši  pomogli đacima u poplavljenim područjima.

Škola "Trokadero" u MZ "Aleksandrovo" (Aksentija Marodića bb) - od danas do petka od 12 do 18 časova prikupljaće pomoć, ali napominju da odeća i obuća nisu potrebni, zato su voda, hrana za bebe, sredstva za higijenu, konzervirana hrana i ćebad vrlo poželjni.

Kolo srpskih sestara (Đure Đakovića 23) - od utorka do petka od 16 do 19 časova, a u subotu od 10 do 13 časova, Sakuplja se konzervirana hrana , sve za ličnu higijenu (proizvodi za ličnu higijenu, peškiri, ulošci, pelene za odrasle…) i sve za bebe (pelene I svi proizvodi za bebe, hrana…)

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku (Štrosmajerova 11) - zaposleni i Studentski parlament Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici Univerziteta u Novom Sadu organizuju sakupljanje pomoći u korist oštećenih u poplavi. Donacije možete dostaviti od ponedeljka do srede od 7 do 19 časova. Ovde se prikuplja isključivo konzervirana hrana, flaširana voda, dečije pelene za jednokratno korišćenje i sredstva za ličnu higijenu.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, Osnovna organizacija Dom zdravlja Subotica, obaveštava svoje članove i druge ljude dobre volje spremne da pomognu da će se novčana i druga pomoć u vidu odeće, ćebadi, dečije hrane, sanitarija, pelena, konzervi i drugo prikupljati u upravi Doma zdravlja u Subotici u ulici Šandora Petefija 7 (u kabinetu za prvu pomoć na prvom spratu) do petka 23. maja, od 9 do 16 časova.

Gradski odbor Srpske radikalne stranke (Trg Lazara Nešića 1, 7. sprat) - od utorka do nedelje od 13 do 18 časova, SRS poziva sve ljude dobre volje, sugrađane, članove i simpatizere da se uključe u ovu humanu misiju i pomognu unesrećenoj Srbiji koliko im mogućnosti dozvoljavaju. Neophodno je prikupiti vodu, konzerviranu hranu, pelene, hranu za bebe, sredstva za higijenu, toplu odeću i obuću, ćebad...

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" (Trg Jakaba i Komora 22) prikuplja pomoć u utorak (od 10 do 16 časova) i u sredu (od 10 do 14 časova). Pomoć za ugroženo stanovništvo možete doneti u školskoj biblioteci, a iz ove ustanove apeluju da se donosi garderoba, hrana i higijenski pribor za bebe, hrana za odrasle (konzervirano, u tetrapaku, flaširano), vlažne maramice, gel za suvo pranje ruku, paste za zube, sapuni, ulošci, sredsta za dezinfekciju i slično.

Fondacija „Makedonsko sunce“ (Prešernova 101) prikuplja humanitarnu pomoć u sredu od 9 do 17 časova i time se pridružuje pozivu da svako od nas pomogne koliko je u mogućnosti, te poziva sve članove i simpatizere da prikupe zajedno još više hrane, odeće, sanitetskog materijala, koliko god možemo - nekome će puno značiti! Pokažimo još jednom da zajedno možemo činiti velika dela - pokažimo solidarnost. Za više informacija pozovite 069/22-33-213.

OŠ "Sonja Marinković" (Jo Lajoša 78) - Đački parlament, uprava i zaposleni Osnovne škole  „Sonja Marinković“, uključili su se u akciju pomoći ugroženima stradalih od poplava. Akcija je počela je počela u ponedeljak i  trajaće do daljnjeg. Takođe, umesto proslave Dana škole, zaposleni su odlučili da novčana sredstva ulože u kupovinu hrane, vode, higijenskih sredstava...

Razvojno savetovalište Doma zdravlja (Đure Đakovića 14, prvi sprat) pokrenulo je akciju prikupljanja igračaka za decu iz poplavljenih područja. Korišćene igračke, isključivo drvene, plastične i gumene, didaktički i edukativni materijal, slikovnice, bojanke, društvene igre, bojice, flomastere i slično, one koje deca izaberu zajedno sa svojim roditeljima, mogu se doneti u prostorije savetovališta, radnim danima od 8 do 18 časova a subotom od 8 do 12.

Ujedinjena Subotica i Srbija pomažu i dalje...

Apel građanima da se ne samorganizuju za odlazak na ugrožena područja - Krizni štabovi apeluju na građane da izbegavaju samoorganizovanje i samoinicijativni dolazak u ugrožena područja jer se situacija menja iz časa u čas. Veliki je broj profesionalnih spasilaca iz Srbije i drugih država koji učestvuju u akciji sa svom tehnikom i organizovanim lancem komandovanja. Svaki dolazak lica koja nisu obučena ili poduzimaju samoinicijativne korake može da dovede do otežavanja rada ovih službi i jedinica.

Tekući računi za donacije u dinarima i iz inostranstva

Izvršni odbor Javnog preduzeća „Pošta Srbije” doneo je odluku o oslobađanju plaćanja provizije za uplate humanitarne pomoći u korist računa otvorenih u cilju prikupljanja sredstava za rešavanje problema nastalih elementarnom nepogodom koja je pogodila celu Srbiju.

Pošte će primati bez naplate provizije uplate na sledeće račune:

  • 840-744141843-14  (poziv na broj 39-501-04, model 97) – uplate za Grad Beograd
  • 840-3546721-89 (poziv na broj nije obavezan) – Republika Srbija
  • devizni račun (uplate iz inostranstva): 01-504619-100193230-000000-0000

Novac iz inostranstva (iz 193 zemlje regiona i sveta) se može takođe uplatiti preko servisa PayPal, saopštilo je večeras Ministarstvo finansija.. Više info na www,floodrelief.gov.rs.

Pomoć SMS porukama na broj 1003

Pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima možete poslati putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora (Telenor, Telekom i VIP). Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći.

Brojevi za firme i građane koji žele da pomognu

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je kol centar za kompanije koje žele da pomognu ugroženom stanovništvu. Kol centar je 24 časa otvoren za koordinaciju sa drugim državnim organima. Telefoni su: 011/3120-741, 011/3120-739, 011/3129-939, 011/3120-742, 011/3120-646.

CRVENI KRST BAČKA TOPOLA
Ulica Petefi Brigade 7, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381 (0) 24 715 594, +381 (0) 24 715 856 Faks: +381 (0) 24 715 621
e-mail: office@ckbt.org.rs

CRVENI KRST KANJIŽA
Ulica Damjanićeva br. 4, 24420 Kanjiža
Tel/faks: +381 (0)24 873 644
e-mail: kanjiza@redcross.rs

CRVENI KRST SENTA
Glavni trg 3, 24400
Tel/faks: +381 (0) 24 811 475
e-mail: senta@redcross.org.rs

CRVENI KRST ADA
Lenjinova 46, 24430 Ada
Tel/faks: +381 (0) 24 852 350
e-mail: ada@redcross.org.rs

CRVENI KRST MALI IĐOŠ
Maršala Tita 32, 24321
Telefon: +381 (0) 24 730 010; 735 738 Faks: +381 (0) 24 730 003
e-mail: maliidjos@redcrosss.org.rs

Izvor: Subotica.com
Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice Prikupljanju pomoći u Crvenom krstu uz veliki odziv građana Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 13753

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

humanitarna pomoć

poplava

donacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.