• Pregleda: 12565

Ujedinjena Subotica i Srbija pomažu i dalje...

Počevši od subote krenuo je niz organizovanih humanitarnih akcija u kojima se prikupljaju novac i materijalna sredstva za sugrađane pogođene poplavama. Ceo region je ujedinjeniji više nego ikada, a i Subotica je među njima pokazala veliko srce i već sada uputila značajnu materijalnu ali i finansijsku podršku. Subotičani su još jednom pokazali veliko srce, saosećanje i razumevanje potreba unesrećenog naroda. Pomoć stiže sa svih strana trenutne potrebe su takve da moramo još da se solidarišemo i u tom cilju ostaju otvoreni računi za pomoć, kao i sms servis, ali i mesta gde se prima materijalna pomoć. Ta mesta u Subotici i neposrednoj okolini možete da pogledate u nastavku.
Ujedinjena Subotica i Srbija pomažu i dalje...

Na ovome ne sme stati! Probudila se pomalo zaboravljena ljudskost u svima nama i potreba da pomognemo svom tom unerećenom narodu, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koji se takođe bore sa žestokim prirodnim katastrofama i trebaju našu pomoć.

Subotica je već pomogla na razne načine, mobilisana je čitava Srbija, dijaspora, region, Evropa, a pomoć stiže i iz čitavog sveta. Veliki broj građana koji se još uvek spašava i oni koji su već na suvom očekuju našu pomoć i trebamo je dati, koliko ko može i u čemu god može.

NAŠE MALO NEKIMA ZNAČI MNOGO

Posle dva dana u kojima su se Subotičani odazvali u velikom broju doniravši mnogo materijalnih potrepština, akcija se nastavlja i od danas, a ponovo ćemo vam objediniti lokacije gde možete doneti ono što je potrebno, a ukoliko niste u mogućnosti doneti javite se na mejl ili telefon 063/500-722 i mi ćemo organizovati prevoz za vas.

S obzirom da smo imali dosta pitanja gde se još može donirati i šta je najviše potrebno, odlučili smo da na ovoj vesti objedinimo sve ljude dobre volje koji su nastavili organizovanje prikupljanja, pomoći, kao i kada i šta treba donositi. Pozivamo sve organizatore (iz Subotice i neposredne okoline) da nam se jave i objavićemo njihovu lokaciju. Obratite pažnju šta konkretni sabirni centar prikuplja pošto nemaju svi kapacitete za veliku količinu kabaste robe.

Gde se (od) danas može donirati pomoć?

Crveni krst Subotica (Trg žrtava fašizma 3, kod bioskopa "Lifka") nekoliko dana radi punom parom i sakupili su veliku količinu robe, jedna deo je već isporučen, ali akcija se nastavlja. Njihova vrata su već uveliko otvorena i biće sigurno tako do 20 časova. Trenutno im je najpotrebija flaširana voda, konzervirana hrana, brašno, šećer, odeća i obuća za bebe, decu i odrasle, kao i higijenski pribor. Za više informacija broj telefona je (024) 621-101.

MZ "Prozivka" (Nade Dimić 34) - akcija u ovoj MZ počinje danas (ponedeljak) i trajaće do petka u periodu od 8 do 18 časova. Prioritet su voda, hrana za bebe, sredstva za higijenu, konzervirana hrana. MZ "Prozivka" takođe apeluje da se jave (024/524-807) svi zainteresovani koji mogu da pomažu u primanju i organizaciji pristigle pomoći.

OŠ "Miroslav Antić" Palić (Trogirska 20) od danas (ponedeljak) do srede ova škola će organizovano prikupljati pomoć za ugrožene u poplavama, u vidu sredstava za ličnu higijenu, hrane za bebe, pelena za decu i odrasle, lekova, vode, dečije i konzervirane hrane. Za sve informacije se obratite Sekretarijatu škole ili učiteljici Olgi Tešić na telefone 024/753-028 ili 024/754-099.

OŠ "Jovan Mikić" (Save Kovačevića 16) - od 8 do 17 časova od danas do petka. U prostorijama ove ustanove možete doneti konzerviranu hranu, sredstva za higijenu i pelene za bebe.

Turistička organizacija grada Subotice će u narednim danima biti jedan od punktova u Subotici na kojima ćete moći od danas do petka od 8 do 18 časova da dostavite humanitarnu pomoć za najugroženije stanovnike naše zemlje. Sedište TOS-a se nalazi na adresi Trg slobode 1 (Gradska kuća, preko puta Muzičke škole). Stanovništvu u najugroženijim područjima Srbije neophodni su: flaširana voda, konzervirana hrana, sredstva za higijenu, sapuni, šamponi, toalet papir, sredstva za dezinfekciju, vlažne maramice, ćebad, jastuci, posteljina, pelene i za odrasle i za bebe (deficitarne su pelene za najmanje bebe – veličine 1 i 2), kao i sve druge potrepštine za malu decu i bebe (odeća, obuća, adaptirana mleka, flašice, cucle…) i pribor za jelo (plastični ili kartonski tanjiri i plastične viljuške, kašike, noževi i čaše). Iz TOS-a napominju da građani ne donose lekove jer se oni doniraju iskllučivo preko Ministarstva zdravlja.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini od danas započinje akciju "Pomoć poljoprivrednika - poljoprivredniku". Ova stranka poziva poljoprivredne proizvođače koji žele pomoći poljoprivrednim domaćinstvima u poplavljenim područjima sa svojim proizvodima: pšenica, kukuruz, lucerkino seno i druga stočna hrana da prijave proizvode za pomoć aktivistima DSHV-a u mestu stanovanja ili na dežurni telefon 024/551-348 svaki dan od 9 do 20 časova sati.

OŠ "Majšanski put" (Majšanski put BB) - pod sloganom „Srce veće od poplava“ Đački parlament, Savet roditelja i kolektiv OŠ „Majšanski put“ pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja trajnih namirnica i sredstava za higijeniju za stradale u poplavama. Donacije se mogu dostaviti u školu od danas do petka od 7,30 do 18,30 časova.

MZ "Peščara" (Šabačka 7a) - rukovodstvo Mesne zajednice Peščara poziva građane koji su u mogućnosti da doniraju garderobu, obuću, jastuke, flaširanu vodu, sredstva za higijenu, ćebad, konzerviranu hranu i hranu za bebe, da donesu u prostorije ove MZ. Ova akcija se sprovodi danas od od 8 do 19 časova. Za više informacija pozovite 024/516-124.

MZ "Čantavir" (Maršala Tita 38) - od ponedeljka do petaka od 9 do 18 časova. Za više informacija pozovite 024/782-294.

MZ "Dudova Šuma" (Arsenija Čarnojevića 22) - organizuje prikupljanje pomoći ugroženim područjima od poplave u vidu flaširane vode, konzervirane hrane, sredstava za higijenu, ćebadi i garderobe. Pomoć se može dostaviti do petka od  8 do 13 časova.

MZ "Bajnat" (Braće Radić 83) -  od danas do petaka od 8 do 13 časova. Više informacija na 024/524-775.

OŠ "Sveti Sava" (Aksentija Marodića bb) u Aleksandrovu  -  prikuplja humanitarnu pomoć u periodu od utorka do četvrtka od 7,30 do 18 časova.  Najneophodniji artikli su: sredstva za ličnu higijenu, konzervirana hrana, oprema za bebe (pelene i hrana za bebe), flaširana voda za piće, odeća za decu, ali i dečiji pribor (sveske, olovke, blokove, bojice i slično), kako bi naši  pomogli đacima u poplavljenim područjima.

Škola "Trokadero" u MZ "Aleksandrovo" (Aksentija Marodića bb) - od danas do petka od 12 do 18 časova prikupljaće pomoć, ali napominju da odeća i obuća nisu potrebni, zato su voda, hrana za bebe, sredstva za higijenu, konzervirana hrana i ćebad vrlo poželjni.

Kolo srpskih sestara (Đure Đakovića 23) - od utorka do petka od 16 do 19 časova, a u subotu od 10 do 13 časova, Sakuplja se konzervirana hrana , sve za ličnu higijenu (proizvodi za ličnu higijenu, peškiri, ulošci, pelene za odrasle…) i sve za bebe (pelene I svi proizvodi za bebe, hrana…)

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku (Štrosmajerova 11) - zaposleni i Studentski parlament Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici Univerziteta u Novom Sadu organizuju sakupljanje pomoći u korist oštećenih u poplavi. Donacije možete dostaviti od ponedeljka do srede od 7 do 19 časova. Ovde se prikuplja isključivo konzervirana hrana, flaširana voda, dečije pelene za jednokratno korišćenje i sredstva za ličnu higijenu.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, Osnovna organizacija Dom zdravlja Subotica, obaveštava svoje članove i druge ljude dobre volje spremne da pomognu da će se novčana i druga pomoć u vidu odeće, ćebadi, dečije hrane, sanitarija, pelena, konzervi i drugo prikupljati u upravi Doma zdravlja u Subotici u ulici Šandora Petefija 7 (u kabinetu za prvu pomoć na prvom spratu) do petka 23. maja, od 9 do 16 časova.

Gradski odbor Srpske radikalne stranke (Trg Lazara Nešića 1, 7. sprat) - od utorka do nedelje od 13 do 18 časova, SRS poziva sve ljude dobre volje, sugrađane, članove i simpatizere da se uključe u ovu humanu misiju i pomognu unesrećenoj Srbiji koliko im mogućnosti dozvoljavaju. Neophodno je prikupiti vodu, konzerviranu hranu, pelene, hranu za bebe, sredstva za higijenu, toplu odeću i obuću, ćebad...

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" (Trg Jakaba i Komora 22) prikuplja pomoć u utorak (od 10 do 16 časova) i u sredu (od 10 do 14 časova). Pomoć za ugroženo stanovništvo možete doneti u školskoj biblioteci, a iz ove ustanove apeluju da se donosi garderoba, hrana i higijenski pribor za bebe, hrana za odrasle (konzervirano, u tetrapaku, flaširano), vlažne maramice, gel za suvo pranje ruku, paste za zube, sapuni, ulošci, sredsta za dezinfekciju i slično.

Fondacija „Makedonsko sunce“ (Prešernova 101) prikuplja humanitarnu pomoć u sredu od 9 do 17 časova i time se pridružuje pozivu da svako od nas pomogne koliko je u mogućnosti, te poziva sve članove i simpatizere da prikupe zajedno još više hrane, odeće, sanitetskog materijala, koliko god možemo - nekome će puno značiti! Pokažimo još jednom da zajedno možemo činiti velika dela - pokažimo solidarnost. Za više informacija pozovite 069/22-33-213.

OŠ "Sonja Marinković" (Jo Lajoša 78) - Đački parlament, uprava i zaposleni Osnovne škole  „Sonja Marinković“, uključili su se u akciju pomoći ugroženima stradalih od poplava. Akcija je počela je počela u ponedeljak i  trajaće do daljnjeg. Takođe, umesto proslave Dana škole, zaposleni su odlučili da novčana sredstva ulože u kupovinu hrane, vode, higijenskih sredstava...

Razvojno savetovalište Doma zdravlja (Đure Đakovića 14, prvi sprat) pokrenulo je akciju prikupljanja igračaka za decu iz poplavljenih područja. Korišćene igračke, isključivo drvene, plastične i gumene, didaktički i edukativni materijal, slikovnice, bojanke, društvene igre, bojice, flomastere i slično, one koje deca izaberu zajedno sa svojim roditeljima, mogu se doneti u prostorije savetovališta, radnim danima od 8 do 18 časova a subotom od 8 do 12.

Apel građanima da se ne samorganizuju za odlazak na ugrožena područja - Krizni štabovi apeluju na građane da izbegavaju samoorganizovanje i samoinicijativni dolazak u ugrožena područja jer se situacija menja iz časa u čas. Veliki je broj profesionalnih spasilaca iz Srbije i drugih država koji učestvuju u akciji sa svom tehnikom i organizovanim lancem komandovanja. Svaki dolazak lica koja nisu obučena ili poduzimaju samoinicijativne korake može da dovede do otežavanja rada ovih službi i jedinica.

Tekući računi za donacije u dinarima i iz inostranstva

Izvršni odbor Javnog preduzeća „Pošta Srbije” doneo je odluku o oslobađanju plaćanja provizije za uplate humanitarne pomoći u korist računa otvorenih u cilju prikupljanja sredstava za rešavanje problema nastalih elementarnom nepogodom koja je pogodila celu Srbiju.

Pošte će primati bez naplate provizije uplate na sledeće račune:

  • 840-744141843-14  (poziv na broj 39-501-04, model 97) – uplate za Grad Beograd
  • 840-3546721-89 (poziv na broj nije obavezan) – Republika Srbija
  • devizni račun (uplate iz inostranstva): 01-504619-100193230-000000-0000

Novac iz inostranstva (iz 193 zemlje regiona i sveta) se može takođe uplatiti preko servisa PayPal, saopštilo je večeras Ministarstvo finansija.. Više info na www,floodrelief.gov.rs.

Pomoć SMS porukama na broj 1003

Pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima možete poslati putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora (Telenor, Telekom i VIP). Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći.

Brojevi za firme i građane koji žele da pomognu

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je kol centar za kompanije koje žele da pomognu ugroženom stanovništvu. Kol centar je 24 časa otvoren za koordinaciju sa drugim državnim organima. Telefoni su: 011/3120-741, 011/3120-739, 011/3129-939, 011/3120-742, 011/3120-646.

CRVENI KRST BAČKA TOPOLA
Ulica Petefi Brigade 7, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381 (0) 24 715 594, +381 (0) 24 715 856 Faks: +381 (0) 24 715 621
e-mail:

CRVENI KRST KANJIŽA
Ulica Damjanićeva br. 4, 24420 Kanjiža
Tel/faks: +381 (0)24 873 644
e-mail:

CRVENI KRST SENTA
Glavni trg 3, 24400
Tel/faks: +381 (0) 24 811 475
e-mail:

CRVENI KRST ADA
Lenjinova 46, 24430 Ada
Tel/faks: +381 (0) 24 852 350
e-mail:

CRVENI KRST MALI IĐOŠ
Maršala Tita 32, 24321
Telefon: +381 (0) 24 730 010; 735 738 Faks: +381 (0) 24 730 003
e-mail:

Izvor: Subotica.com

povezane teme

26
mima Odgovori
Juče I SPC u Subotici je apelovala na građane da donacije se mogu nositi I u prostorije crkve u Aleksandrovu ili u crkvu u centru grada.
vip Odgovori
Zaista treba pomoci svima. Posaljite barem 1 poruku tj SMS na 1003 kako bi doprineli koliko toliko u realizaciji i sanaciji svih poplava i poplavljenih gradova. Nije bitno da li je to samo Srbija, vec to treba ciniti za sve ljude koji su ugrozeni i koji nemaju gde! Zamislite sebe u toj situaciji i trebalo bi da vam bude dovoljno jasna slika kako je to biti bez icega! Danas cu gledati da spakujem nesto sto bi moglo pomoci oko higjene i ostalih stvari. Nije bitna kolicina, bitno je da se i to nesto donira, drugima ce biti od velike koristi u ovakvim uslovima! Takodje ne mogu da verujem koji mozak i dalje postoji da ovo dislajkuje i nema ni malo srca! TO NIJE COVEK! Ajmo svi da pomognemo da se sto pre ovo resi, posle cemo svi lakse da disemo i zivimo!
vip Odgovori
Da li na ove brojeve: 011/3120-741, 011/3120-739, 011/3129-939, 011/3120-742, 011/3120-646. mogu kontaktirati i ponuditi moju pomoc u smislu ako treba doci pomoci licno? Zelim da pribavim ekipu drugare da odemo pomoci, pokusao sam pozvati jedan od tih borjeva ali je prezauzeto. Isto tako da pitam da li ce biti prevoza nekog za dobrovoljce koji zele pomoci iz Subotice? Radim danas do 15h i vadim godisnji 4 dana plus subota i nedelje, pa bih zeleo da pomognem ako je potrebno...
:) Odgovori
U skolama je krenula akcija prikupljanja novcane pomoci od strane zaposlenih.
Deki Odgovori
Da mi je samo znati ko su ovi sto daju minuse,odnosno prst na dole na ovakve vesti i komentare...kakvi su to uopste ljudi?
borat Odgovori
Mogao bi vodovod u ovoj situaciji da da svoje benzinske pumpe vanredno je stanje !Oni ga sigurno imaju !!!Kao i svoje reflektore bilo bi humano od njih!Ovde u Subotici ce se veoma brzo naci novi ali njima je sad neophodno!To se moze i mora se!
Lola Odgovori
Kažu da neki taksisiti prevoze besplatno humanitarnu pomoć? znate li koji?
Silvi Odgovori
ne bih da gresim dusu, nisam u skorije vreme bila u centru grada ali imam osecaj da je gradska kuca osvetljena i da su ukrasna svetla sva ukljucena, pa bih ovom prilikom (ako to vec nije uradjeno) volela da gradska uprava donese odluku da se sva ukrasna svetla ugase (u narednih nekoliko dana) radi sto manje potrosenje elektricne energije u ovim teskim trenutcima i da i tako pokazemo solidarnost prema onima kojima je svaka pomoc potrebna, hvala
ffilozoff Odgovori
@silvi,sta ste hteli reci sa Vasim komentarom??? Dajte konkretne ARGUMENTOVANE komentare i ne lupetajte!!! OVDE je tema POMOC ugrozenima,koju dajemo!!! Nije tema SAMOUNISTENJE nas samih,pa da SVI poiskljucujemo struju,vodu,zatvorimo obdanista, skole,markete,.... STA SAD OPET TREBA STEDETI po vama????
mima Odgovori
@vip imaš informacije za volontere na sajtu http://www.sofa.rs ! Traže I raznose volontere za Krupanj. Ili na Twitteru zaprati @volonterisrbije !Srećno!
mhs Odgovori
Sad sam secvec iznervirala.moja drugarica je bila na sajmu (hala 11 u bg) da da garderobicu za malisane,cistu i opeglanu.oni su to bacili na prljav pod.i rekli su da je potrebno da se kupi balzam za kosu,igracke,slatkisi za decu...mislim stvarno kao da su u hotelu all inclusive.pa da li su to neophodne stvari?svako ko ima dete zna da se deca najvise igraju sa necim sto nisu igracke,razumem da su rekli voce.ovo prevazilazi sve mere.onda citsm kako su bolnici u sremskoj mitrovici hitno potrebna sredstva za dezinfekciju,dal je moguce da bolnica toga nema,a i da nema zar ne bi trebalo drzava to da kupuje?nevzelim ni da znam ko ce se obogatiti od para koje doniraju dportisti i strani drzavljani.
p.s.ipak sam slala poruke na 1003
mhs Odgovori
@silvi
zivim na nbg i verujte mi ovde je sve osvetljeno kao da se nista ne desava.pogledajte kamere u bg sve ce vam biti jasno.
pajo Odgovori
bravo
gsghmk Odgovori
bravo, bravo bravo svaka vam cast ljudi, bog nek vas sve cuva !!!!!!!!!!!!!
plavuša Odgovori
ffilozoff i stormwatch-retko se slažem sa vama,ali zadnjih dana ste potpuno u pravu! bravo!
stormwatch Odgovori
poslednja vest ovde na SVIM medijima je da dolazi NOVI talas poplava! Ja se iskreno nadam da ti vasi tamo u vlasti barem gledaju strane vesti kada se iz domacih ne mogu informisati kako treba.
CIRINELA Odgovori
@Deki
"Kakvi su to uopšte ljudi".
Odgovor: Nisu to ljudi moj Deki. Prst na dole daju PAPKARI ili ti .......
CIRINELA Odgovori
@stormwatch
Zamisli OVDE na nekom PINKU , RTS, Heppy , Prva , B92 čitav dan najavlju ono što ti ONDE čuješ i misliš da mi OVDE ne znamo.
pomoc Odgovori
ako neko ide u veliki rodic, auto-prevoznik Benis Aleksandar stoji na parkingu sa velikim sleperom, pa ako idete u kupovinu kupite nesto i za pomoc, on ce tamo da prenoci pa kad mu se napuni sleper ide da vozi tamo gde je potrebno, do sad je odziv jako mali pa ako ste u prilici pomozite
stormwatch Odgovori
@cirinela

Koliko vas je placeno da delite minuse po forumima? 500, 1000, 1500?
ffilozoff Odgovori
#ne volem plavuse,samo crnke....
CIRINELA Odgovori
@stormwatch
Tvoji komentari su posebno učinkoviti i blagotvorni za ovaj sajt pogotovo u finansijskom smislu. Samo bolestan čovek može da uvrti u svoju glavu da neko želi prirodnu katastrofu sakrije od javnosti. Idi čoveče leči se od komunističke boleština i teorija zavere.
Sabolč Odgovori
@ pomoc
A zašto bi neko ostavljao po sumnjivim šleperima na putu kada postoji Crveni krst i gore navedene lokacije gde se pomoć može ostaviti...
stormwatch Odgovori
@cirinela

Treba sajt da uvede pitanje za antibotove i eto resenja da se vise ne pojavljujes.

SAMO BOLESTAN covek moze onako sizofreno da se ponasa za vreme najbitnije konferencije za stampu, ono je bilo strasno! No ti si davno kupljen. :-)
stormwatch Odgovori
@CIRINELA

Evo malo da vidis sta su ti ovi tvoji naradili....ne odricu se oni tako tudjih para koje uzgred nisu zaradili

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/467145/Poslanici-nisu-hteli-da-se-odreknu-pausala-za-pomoc-ugrozenima-od-poplava
snekica Odgovori
Velika nesrece zadesila je neduzne ljude.Velika srca im sada pomazu. Koliko ko moze.Oni koji imaju neke zamerke neka samo zazmure i zamisle sebe i svoju decu u tim velikim halama.Bez kuce, bez mogucnosti povratka a poneki i bez clanova svoje porodice. Zbog svih njih suzdrzite se ovog puta. I to je pomoc.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.