Komentara: 23
Pregleda: 14946

Subotica pomaže ugroženima u poplavama materijalno i finansijski

17.05.2014. u 10:44h > 12:26
Izvor: Subotica.com
U cilju solidarisanja sa stanovništvom centralne, zapadne i južne Srbije iz Subotice je krenulo nekoliko autobusa koji se uputili da fizičkim radom pomognu da se spašavaju životi i utvrđuju nasipi na više lokacija. Najkritičniji je i dalje Šabac, ali pomoć je potrebna i na drugim lokacijama o kojima odlučuje Krizni štab u hodu.
Subotica pomaže ugroženima u poplavama materijalno i finansijski

Premijer Srbije i mnogi poznati i ugledni građani Srbije pozvali su sugrađane na solidarnost i sve radno sposobne muškarce, pre svega, da pomognu u spašavanju i drugim aktivnostima koje sprovodi Krizni štab.

Jutros u 5 časova iz Subotice je krenulo nekoliko autobusa koje su organizovali SNS i SVM. Milimir Vujadinović. član SNS-a i Gradskog veća zadužen sa socijalna pitanja izjavio je da će po potrebi biti organizovano još autobusa.

Grad Subotica (lokalna samouprava) zvanično ne organizuje polaske na ugrožena mesta s obzirom da nema kapaciteta za, takve aktivnsoti, a to je svakako i preporuka Štaba za vanredne situacije, izjavio je Maglai

Grad će kao prvu meru izdvojiti 3 miliona dinara koji će biti uplaćeni za pomoć opštini Ub, a tamo će biti upućena i prikupljena materijalna sredstva, kao i ostale potrepštine iz više izvora. Iz Crvenog krsta su najavili da u 11 časova kreće prva pomoć u vidu 5.000 litara pijaće vode i 8.000 komada konzervirane hrane.

U 9 časova je održana vanredna konferencija za medije koja je usledila posle zasedanja Gradskog veća. Javnosti su se obratili gradonačelnik Jene Maglai i Mihajlo Pece, u ime Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica.

Subotica pomaže ugroženima u poplavama materijalno i finansijski

Gradonačelnik Jene Maglai, izjavio je jutros da je na preporuku lokalnog Štaba za vanredne situacije, Gradsko veće usvojilo odluku po kojoj je izdvojeno 3.000.000 dinara iz stalne budžetske rezerve za nabavku pijaće vode, hrane i sredstava za ličnu higijenu, čiji je utovar u toku i koje će već u toku današnjeg dana biti otpremljene u opštinu Ub, gde će biti podeljeni ugroženom stanovništvu.

- Imali smo i veliki pritisak građana da organizujemo slanje dobrovoljaca u ugrožena područja, ali mi kao lokalna samouprava nemamo dovoljno kapaciteta da organizujemo tako nešto. Grupa Subotičana iz Sektora za vanredne situacije je već od juče u Obrenovcu, sinoć su i tri autobusa policajaca otišla u ugrožena područja, kao i autobus zaposlenih u „Železnicama Srbije“. Koliko znam i Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara su organizovali autobuse za dobrovoljce, tako da se u ovim trenucima veliki broj naših sugrađana bori sa poplavama – istakao je Maglai.

Mihalj Pece, iz subotičke organizacije Crvenog krsta, potvrdio je da se trenutno utovara 5.000 litara vode i 8.000 konzervi sa hranom, te da će to već u toku prepodneva biti poslato u pravcu Uba.

- Istovremeno, u našim prostorijama se svakodnevno vrši prijem humanitarne pomoći koju Subotičani žele da upute u ugrožena područja. Najpotrebniji su obuća, ćebad i prehrambeni artikli, s što apelujem da sugrađane da hrana bude u konzerviranom ili industrijski upakovanom stanju, a nikako u svežem. Takođe, pozvao bih i privredne subjekte da se uključe u ovu akciju i moram napomenuti da su se mnogi i odazvali, pa će u naredna 24 časa još jedan tovar sa hranom, vodom i sredstvima za ličnu higijenu biti upućen tamo gde je najpotrebniji – zaključio je Pece.

U međuvremenu pomoć je oko 11 časova otpremljena za Ub

Subotica pomaže ugroženima u poplavama materijalno i finansijski

U nastavku možete da poslušate kompletan zvučni zapis sa današnjeg obraćanja.

Poziv građanima da prilozima pomognu ugroženima

Preko 170.000 domaćinstava je bez struje, na desetine hiljada njih bez krova nad glavom i neophodna ima je hitna pomoć u svakom smislu - od garderobe, obuće, jastuka, ćebadi pa sve do konzervirane hrane za odrasle i bebe.

POZIVAJU SE GRAĐANI SUBOTICE KOJI SU U MOGUĆNOSTI DA DONIRAJU NEŠTO OD GORE NAVEDENIH POTREPŠTINA DA DOPREME ISTO SUTRA (SUBOTA) OD 12 DO 17 ČASOVA U TEHNIČKU ŠKOLU "IVAN SARIĆ".

TAKOĐE, DOBILI SMO INFORMACIJU DA SE HUMANITARNA POMOĆ PORED TEHNIČKE ŠKOLE I CRVENOG KRSTA PRIMA I U PROSTORIJAMA OKUD "MLADOST" I TO DANAS OD 17 DO 22 ČASA. U OVU USTANOVU MOŽETE DONETI KONZERVIRANU HRANU, FLAŠIRANU VODU, SREDSTVA ZA HIGIJENU, ĆEBAD, PELENE, MLEKO U PRAHU I HRANU ZA BEBE

GrO SPS sakuplja pomoć od 12 do 15 časova

Sa obzirom na situaciju na poplavljenim područjima naše zemlje GO SPS Subotice poziva svoje članove i simpatizere da se odazovu pozivu Kriznog štaba i pruže pomoć. Pomoć treba sakupljati u odeći, obući, konzerviranoj hrani, sredstvima za higijenu. Pomoć se može dostaviti u prostorije GO SPS Subotice na II Otvorenog Univerziteta u periodu od 12 - 15 časova.

MZ "Bajmok" prikuplja pomoć u Pravoslavom hramu u Bajmoku od 16 do 19 časova

Mesna zajednica „Bajmok“ u saradnji sa pravoslavnim hramom „Sveti Georgije“ iz Bajmoka, organizuje prikupljanje pomoći za ugroženo stanovništvo na poplavljenom području. Prikupljanje pomoći je organizovano u Pravoslavnom hramu u Bajmoku i to u subotu od 16h -19h kao i u nedelju u toku celog dana od 8h.. Svaka pomoć u vidu ćebadi, odeće, obuće,konzervirane hrane i vode je dobrodošla.

Jutros je put Srbije iz Budimpešte krenula nacionalna spasilačka jedinica (HUNOR). Đerđ Bakondi, generalni direktor za vanredne situacije, izjavio je da su prihvatili poziv za pomoć. HUNOR je poslao 26 spasilaca sa 6 čamaca sa jednim helikopterom i sa 7 motornih vozila. Pored ovoga Mađarska je u stanju da pošalje još jedan helikopter, ali za sada, kako kažu, Srbiji to nije potrebno. Rade Drobac,  ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, se zahvalio za pomoć i izjavio da u Srbiji još nikada nije bio ovakva velika poplava.

Izvor: Subotica.com

Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja

Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja
Pogledaj ostale fotografije

Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama

Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama Vanredna konferencija za medije povodom pomoći područjima ugroženim poplavama
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 14946

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

crveni krst

jene maglai

humanitarna pomoć

poplava

lokalna samouprava

donacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.