Komentara: 3
Pregleda: 10644

Nastavljaju se akcije prikupljanja pomoći sugrađanima sa poplavljenih područja

18.05.2014. u 09:34h > 13:27
Izvor: Subotica.com
Subotičani su još jednom pokazali veliko srce, saosećanje i razumevanje potreba unesrećenog naroda centralne, južne i zapadne Srbije koji je pogodila nezapamćena nepogoda, koja je verovatno zauvek uništila, ili u najmanju ruku promenila živote mnogih. Međutim iako stiže pomoć sa svih strana trenutne potrebe su takve da moramo još da se solidarišemo i u tom cilju ostaju otvoreni računi za pomoć, kao i sms servis, ali i mesta gde se prima materijalna pomoć. Ta mesta u Subotici možete da pogledate u nastavku
Nastavljaju se akcije prikupljanja pomoći sugrađanima sa poplavljenih područja

Na više lokacija u gradu sakupljale su se donacije u raznim potrepštinama, od hrane, vode, preko odeće, obuće,  pa sve do sredstava za ličnu higijenu. Odaziv je po prvim informacijama bio izuzetno velik i značajan. Pomogla je i lokana samouprava odvojivši 3.000.000 dinara prve pomoći, a prvi kamion iz Crvenog krsta je upućen još juče prepodne (5.000 litara pijaće vode i 8.000 komada konzervirane hrane).

S obzirom da smo imali dosta pitanja gde se još može donirati i šta je najviše potrebno, odlučili smo da na ovoj vesti objedinimo sve ljude dobre volje koji su nastavili organizovanje prikupljanja, pomoći, kao i kada i šta treba donositi. Pozivamo sve organizatore (iz Subotice i neposredne okoline) da nam se jave i objavićemo njihovu lokaciju.

Gde se danas može donirati pomoć?

Crveni krst Subotica (Trg žrtava fašizma 3, kod bioskopa "Lifka") - već dva dana radi punom parom i sakupili su veliku količinu robe, jedna deo je već isporučen, ali akcija se nastavlja danas. Njihova vrata su već uveliko otvorena i biće sigurno tako do 20 časova. trenutno im je najpotrebija flaširana voda, konzervirana hrana, brašno, šećer, odeća i obuća za bebe, decu i odrasle, kao i higijenski pribor. Za više informacija broj telefona je (024) 621-101.

OKUD "Mladost" (Harambašićeva 4) - prikupljanje pomoći nastavlja danas (nedelja) od 10 do 19 časova. S obzirom da su u ovom udruženju juče prikupili dosta garderobe, apeluje se da građani koji su u mogućnosti dostavljaju mleko u prahu, konzerviranu hranu, pelene, vlažne maramice, ženske uloške, vodu, kao i sredstva za higijenu.

Škola "Trokadero" u MZ "Aleksandrovo" (Aksentija Marodića bb) danas od 9 do 18 časova prikupljaće pomoć, ali napominju da odeća i obuća nisu potrebni, ali zato voda, hrana za bebe, sredstva za higijenu, konzervirana hrana, ćebad su vrlo poželjni.

Parohijski dom Hrama Svetog Ilije na Paliću (Splitska 1) će takođe tokom čitavog dana primati pomoć u pre svega konzervirana hrana, hrana za bebe i druga nekvarljiva hrana. Za više informacija pozovite 024/754-139.

Kancelarija inicijative mladih za ljudska prava (Rudić ulica 2) pomoć za ugroženo stanvništvo prima do 20 časova.

Pravoslavni hram u Bajmoku od 8 do 19 časova - Mesna zajednica „Bajmok“ u saradnji sa pravoslavnim hramom „Sveti Georgije“ iz Bajmoka, organizuje prikupljanje pomoći za ugroženo stanovništvo na poplavljenom području. Svaka pomoć u vidu ćebadi, odeće, obuće, konzervirane hrane i vode je dobrodošla.

MZ "Prozivka" (Nade Dinić 34) - Akcija počinje sutra (ponedeljak) i trajaće do petka u periodu od 8 do 18 časova prikuplja se humanitarna pomoć za poplavom ugroženo stanovništvo. Prioritet su voda, hrana za bebe, sredstva za higijenu, konzervirana hrana.

Nastavljaju se akcije prikupljanja pomoći sugrađanima sa poplavljenih područja

Apel građanima da se ne samorganizuju za odlazak na ugrožena područja - Krizni štabovi apeluju na građane da izbegavaju samoorganizovanje i samoinicijativni dolazak u ugrožena područja jer se situacija menja iz časa u čas. Veliki je broj profesionalnih spasilaca iz Srbije i drugih država koji učestvuju u akciji sa svom tehnikom i organizovanim lancem komandovanja. Svaki dolazak lica koja nisu obučena ili poduzimaju samoinicijativne korake može da dovede do otežavanja rada ovih službi i jedinica.

Tekući računi za donacije u dinarima i iz inostranstva

Izvršni odbor Javnog preduzeća „Pošta Srbije” doneo je odluku o oslobađanju plaćanja provizije za uplate humanitarne pomoći u korist računa otvorenih u cilju prikupljanja sredstava za rešavanje problema nastalih elementarnom nepogodom koja je pogodila celu Srbiju.

Pošte će primati bez naplate provizije uplate na sledeće račune:

  • 840-744141843-14  (poziv na broj 39-501-04, model 97) – uplate za Grad Beograd
  • 840-3546721-89 (poziv na broj nije obavezan) – Republika Srbija
  • devizni račun (uplate iz inostranstva): 01-504619-100193230-000000-0000

Pomoć SMS porukama na broj 1003

Pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima možete poslati putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora (Telenor, Telekom i VIP). Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći.

Brojevi za firme i građane koji žele da pomognu

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je kol centar za kompanije koje žele da pomognu ugroženom stanovništvu. Kol centar je 24 časa otvoren za koordinaciju sa drugim državnim organima. Telefoni su: 011/3120-741, 011/3120-739, 011/3129-939, 011/3120-742, 011/3120-646.


 * * * * * * * * *     * * * * * * * * *     * * * * * * * * *

Vreme je za pomoć, doći će vreme za analizu

Na našem sajtu kroz komentare iznešeno je dosta negativnih kritika na organizaciju pomoći od strane lokalne samouprave, a sigurno su i sami građani međusobno stekli određeni utisak, ali morate da imate na umu da je ovo krizno vreme i krizna situacija, da poplave ili druge elementarne nepogode nisu nešto na šta smo navikli, šta je uvežbavano, zato ni ne čudi ako u svom ovom haosu dođe do dezorganizacije.

Takođe, pokušajte da zadržite negativne emocije jer sada je vreme da se trezveno i racionalno razmišlja. Sigurno je bilo mnogo propusta kako na nivou države, tako i lokalno, ali sada je vreme kada treba pomagati, a doćiće vreme kada će se morati vratiti nekoliko dana i nedelja unazad i analizirati neke loše segmente u celoj ovoj priči, kako na nivou države, tako i u lokalu.

Ne gledajte kome dajete, gledajte da što više dajete

Iako se u komentarima posetilaca i u komunikaciji u spoljnom svetu često može čuti da neka humanitarna akcija ide kroz kampanju političke stranke, u trenucima kad je fokus da se što više građana odazove i pomogne unesrećenima, smatramo da je vrlo važno da se u vrlo teškim momentima za našu državu (p)ostanemo jedinstveni, da se ne delimo na ove i one jer svi koji pomognu to su dobri ljudi, ljudi dobre volje.

Činjenica je da su neke političke partije pokušale da istaknu svoje učešće i da je to mnogima zasmetalo, ali ako žele da se promovišu ovim putem - to neka njima služi na čast. Ipak bez obzira na to u ovakvoj situaciji svaka pomoć je dobrodošla pa treba ceniti i takve gestove.

Izvor: Subotica.com
Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja Sakupljanje pomoći u robi za ugrožene građane iz poplavljenih područja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 10644

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

crveni krst

humanitarna pomoć

poplava

donacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.