Komentara: 3
Pregleda: 5339

Osnovan Centar za savremenu kulturu i umetnost Subotice

30.10.2020. u 13:35h
Izvor: Subotica.com
Shvativši da se položaj nezavisnih umetnika i kulturnih radnika može poboljšati samo kroz udruženo i planirano delovanje, glumci, plesači, likovni umetnici, muzičari, kulturni i omladinski radnici iz našeg grada osnovali su Centar za savremenu kulturu i umetnost Subotice, kako bi zajedničkim snagama kreirali prostor za rad, prezentaciju, susrete i razmenu mišljenja umetnika koji danas deluju.
Osnovan Centar za savremenu kulturu i umetnost Subotice

Kako objašnjava Daniela Mamužić, operativna koordinatorka Centra, upravo takav, nezavisni kulturni prostor nedostaje Subotici, koji bi fizički i simbolički predstavljao mesto izražavanja, istraživanja, pomeranja granica, razvoja kritičke misli i aktivizma, te učenja, umrežavanja i promocije dvojezičnosti i programa koji spajaju, a ne razdvajaju različite društvene grupe.

OSNIVAČI – Centar je osnovalo 10 umetničkih udruženja iz Subotice: UG "Klara i Rosa", Pozorišno udruženje "Letnji bioskop", UG "Artrust", UG "Etnofest", "NoWave Films", UG "Junior muzički studio", UG "Authentic Vojvodina", UG "Iuventus Ventus", UG "Simposion" i UG "Szab-Way Szinházi Szervezet". Svi programi koje organizuju članovi, ujedno su i programi Centra. 

- Centar je osmišljen kao platforma za podršku mladim, ali i svim ostalim pojedincima različitih umetničkih interesovanja. Nameravamo da se bavimo edukacijom umetnika kako bi se lakše snašli i prezentovali svoju umetnost, odnosno da bi mogli da deluju kao nezavisni samostalni umetnici. Takođe, Centar je usmeren na sve sugrađane i najrazličitije društvene grupe, jer verujemo da kultura i umetnost mogu pomoći u izgradnji naše zajednice, pre svega kroz razvoj kritičkog mišljenja i aktivizam, ali i kroz uvođenje umetnosti u život što većeg broja sugrađana - kaže Mamužić.

Osnovan Centar za savremenu kulturu i umetnost SuboticeUpravo je program, koji je promovisao novoosnovano udruženje, bio je "Kvartitura 2020", kada su lokalni umetnici ponudili sugrađanima širok spektar kulturnih događaja koji su se tokom septembra odvijali po kvartovima Subotice. Ubrzo je organizovan i "Šablon matinee & pop up store", umetnički koncept koji je spojio različite muzičke žanrove sa prodajnom izložbom, a svakog prvog i trećeg petka u mesecu, Centar organizuje kulturni program u omladinskom klubu "Kerulj be" (Matije Korvina 9), prostoru u kojem trenutno održavaju sastanke i povremene programe, dok ne nađu zajednički prostor u kojem će moći kontinuirano da deluju i sprovode razne sadržaje.

- Predstavnici UG "Etnofest" su ovog meseca organizovali autentične koncerte u vozu i na neobičnim mestima u okviru svog projekta "Trubaduri 2020". "No Wave Films" nas je uveo u svet avangardnog i eksperimentalnog američkog filma, što je bio svojevrstan edukativan program za sve zainteresovane. UG "Letnji biskop" je, takođe u oktobru, organizovalo zanimljivu radionicu za studente sa novosadske Akademije na svom imanju na Kelebiji. UG "Iuventus Ventus” kontinuirano radi sa mladima u Omladinskom kulturnom centru "Kerulj be" i okuplja značajan broj volontera, a "Kvartitura" je samo potvrdila koliko malo je potrebno da se oboji svakodnevica sugrađana i ožive javni prostori, te da se grad učini gradom - objašnjava Gordana Vukov Ciganjik, izvršna koordinatorka Centra. - Kroz taj projekat smo, umesto da čekamo da nam publika dođe, mi došli u njihove komšiluke, igrališta, parkove, ulice i neočekivano ponudili dela lokalnih umetnika. I dalje nameravamo da redefinišemo javni prostor i da ga koristimo kao mesto gde se dešava umetnost, jer izuzev činjenice da sada drugi prostor nemamo, svakako smatramo da je javni prostor, prostor svih nas i da to mogu biti mesta okupljanja i razmene kroz programe koji doprinose razvoju urbanog duha.

Osnovan Centar za savremenu kulturu i umetnost SuboticeOsnovan Centar za savremenu kulturu i umetnost SuboticeIzuzev osmišljenih projekata, kojima će nastojati da se poveže sa sličnim centrima u zemlji, regionu i šire, namera Centra je da u svoje delovanje uključi javni, privatni i IT sektor, da sarađuje sa školama, nastavnicima i profesorima, kao i sa drugim različitim udruženjima. U planu je da u decembru počne s radom i onlajn radio "Plac", koji bi kao glasilo Centra doprinelo većoj vidljivosti lokalnih umetnika u digitalnom prostoru.

STRUKTURA – Radom Centra rukovode Koordinaciono telo, Skupština i Savet. Uz izvršnog i operativnog koordinatora, Koordinaciono telo čini i šest programskih koordinatora, među kojima su Jelena Grujičić (likovna umetnost), Petar Mitrić (film), Žužana Kalmar (pozorište), Henrieta Varga (ples), Jasna Jovićević (muzika) i Ilija Vuletić (književnost). Oko ideje Centra okupljeni su i mnogi pojedinci koji čine Skupštinu, dok se Savet sastoji od eminentnih umetnika iz regiona koji će pružati podršku u radu, kao što su Igor Štiks, Špela Trošt, Slađana Petrović VaragićIva Čukić, Višnja Kisić, Jasmina Prolić i Sabolč Tolnai.

- Verujemo da možemo da unapredimo sredinu u kojoj živimo ukoliko se okrenemo onome što najbolje znamo. Nema svrhe baviti se kritikom i negativnim viđenjem stvarnosti ukoliko ne nudimo neka rešenja. Evidentno je da je kultura u nezavidnom položaju, jer se sistemski radi na urušavanju svega što je smelo, drugačije i savremeno, kao i da lokalni umetnici i savremena kultura nemaju podršku niti uspevaju da se izbore za svoje mesto - ističe Mamužić. - Tačno je da su na gradskom konkursu za dodelu sredstava u kulturi sredstva najpre namenjena nacionalnim i tradicionalnim programima, kao i da na republičkom nivou novac uglavnom odlazi u Beograd, a na pokrajinskom u Novi Sad. Mi smo odlučili da pokušamo udruženo, planirano, otvoreno i afirmativno da učestvujemo u kulturnom životu grada kroz kulturne programe i akcije, verujući da ćemo sledeće godine uspeti da stvorimo uslove za ulazak u fizički prostor koji bi bio finansijski samoodrživ, te pružao različite sadržaje sugrađanima.

Osnovan Centar za savremenu kulturu i umetnost SuboticeČlan Centra se postaje po pozivu, nakon popunjavanja prijavnog formulara, a pravo da predlažu nove članove imaju postojeći. Centar uskoro pokreće i "Patreon" podršku koja će se koristiti za članarine, kao i donacije građana koji na ovaj način žele da pruže podršku u radu, a u planu je i pokretanje sajta, na kojem će biti predstavljeni svi članovi i programi, kao i pristup onlajn radiju Centra. Do tada, svi zainteresovani mogu da prate rad Centra putem Fejsbuk ili Instagram stranice.

- Jasno je da u uslovima u kojima se kao društvo i država nalazimo možda teško misliti o kulturi i obrazovanju, iako su to dva veoma bitna stuba zdravog društva. Centar ima misiju da izraste u relevantnu, jaku, samoodrživu organizaciju koja će okupljati udruženja i pojedince, koja će pružati podršku kroz prostor za rad, promociju, razmenu znanja i osnaživanje, kroz osmišljeno projektno finansiranje i umrežavanje sa akterima kako iz zemlje, tako i iz inostranstva - poručuje Vukov Ciganjik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5339

Povezane vesti

Povezane teme

kultura

gordana vukov

umetnost

centar za savremenu kulturu i umetnost subotice

daniela mamužić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.