• Pregleda: 9869

Zelena fontana - od sjaja do očaja

Da li treba žaliti za Zelenom fontanom pitanje je isto kao i da li treba žaliti za sopstvenom mladošću! U oba slučaja, kada dođe kraj, nema načina da se stvari dovedu u prvobitno stanje i mora se prihvatiti onakvo kakvo jeste. Nažalost, fontana je „ostarila“ pre vremena i jedino možemo da je zadržimo u sećanju.
Zelena fontana - od sjaja do očaja

Umesto da naredne, 2015. godine, obeležimo tri decenije od kada je Zelena fontana ukrasila Trg slobode i Suboticu, sasvim je moguće, kako najavljuju u lokalnoj samoupravi, da će nekadašnja zelenkasto-šarena lepotica biti razmontirana i uklonjena!  Ili neke od narednih godina, zavisno od toga da li će biti novca za rušenje stare i pravljenje nove.

„Presudu“ fontani dočekali su uglavnom komentari tipa „sada će da dokrajče još jedan od simbola Subotice“, „rekonstrukcija je uvek moguća“, „kako je u Segedinu i Pečuju dobra Žolnai keramika“, „odakle im pravo da nam naturaju fontanu drugačijeg dizajna“ i „postavite novu, ali neka bude u starom maniru“ i slični.

Jednostavno je objasniti zašto Subotičani žale za Zelenom fontanom – oni koji su bili deca kada je puštena u rad, sada su u zrelim godinama ili sredovečni, pa su im mnoge lepe uspomene i sećanja vezani za nju. Nije lako prihvatiti da je ono što je propalo i napuklo nemoguće obnoviti, a da je rušenje i pravljenje ponovo iste s jedne strane isuviše skupo a s druge ne garantuje da se kroz deceniju ili dve priča o propadanju Žolnai keramike neće ponoviti!

Umesto da se liju suze za fontanom koja je već treću ili četvrtu godinu „presušila“, treba se suočiti sa nekim nepobitnim činjenicama koje predstavljaju realnost i ne mogu se prevideti i previđati samo zato što se neko kao maturant kupao u njoj, slikao se dolazeći sa venčanja ili decu kao malu odvodio na fontanu.

Jedna od njih je da za ovako veliku fontanu od Žolnai keramike ne postoji odgovarajuća zimska zaštita i da slama i daske nisu način da se spreči da vlaga u keramici, makar i u mikročesticama, vremenom ne prouzrokuje pucanja i oštećenja. Ovo, inače, nisu zaključili Subotičani, nego je mišljenje stručnjaka iz fabrike „Žolnai“ u Pečuju!

I drugo, da je Zelena fontana, osim gabaritom, od početka bila promašaj jer zatvara pešački prelaz preko Trga, dok su oni koji su u vrelim letnjim danima hteli da se pored nje rashlade bili izloženi prženju na suncu, a ako su želeli da sede pored vodoskoka mogli su to da učine samo tako što će im okrenuti leđa! Zato i nije čudo što su je brzo preuzeli „roleraši“ i „skejteri“ i dali svoj doprinos oštećenjima.

Zašto je nemoguća popravka?

Na ovo pitanje odgovorio je „Prikaz stanja Zelene fontane“ koji je u oktobru 2010. godine sačinio dipl. mašinski inženjer Vojislav Bujak za potrebe Direkcije za izgradnju grada, a koji prenosimo u celosti:

„U poslednja dva meseca su se drastično povećali gubici vode kojom se natapa i ugrožava podzemlje okolnih objekata. Osmatranjem i očitavanjem potrošnje na vodomeru uočeno je sledeće: U toku 80 sati (tri dana rada i četiri noći kad fonata ne radi) izmeren je gubitak vode od 85 m kubnih.  Kad fonatana ne radi i zatvoreni su zasuni na cevovodu za pražnjenje, gubitaka vode iz donjeg bazena nema. Kad fontana ne radi i zatvoreni su zasuni na cevovodima za pražnjenje sa plitkog dela fontane površina cca 450 m kvadratnih i sa 24 odlivnih mesta odlije se sva voda (sa ovog plitkog dela cca 50 m kubnih). Kad se na plitkom delu fontane nepropusno zatvore otvori na 24 odlivna mesta (čepovima i silikonom) odliv vode je sporiji i prestaje cca 3 cm ispod nivoa preliva

ZAKLJUČAK:

Voda se odliva delom kroz cevovod za pražnjenje plitkog dela fontane (24 odlivna mesta, liveni, čelični i azbest cementni cevovodi do zasuna u šahtama), kao i delom kroz betonski obodni zid fontane kroz šupljine koje su cca 3 cm ispod nivoa preliva, s tim da voda do njih dospeva kroz degradiranu površinu kompletnog plitkog dela fontane: fuge, podna i obodna keramika, cca 500 m2

Opšte stanje:

  1. Pumpe - Za sveukupnu cirkulaciju vode (izlivi po obodu fontane ispod sedišta i mlaznice), ugrađene su u šahtu tri potopljene pumpe (VCG 2510 Elektrokovina). Pumpe su iz 1981. (u pogonu od 1985.) godine, ishabane, korodiranog siluminskog kućišta, više puta remontovane.  Zadnjih godina se obično radilo sa jednom ili dve pumpe u šahtu.
  2. Potisni cevovod fontane- Oko fontane je ispod platoa položen prsten od azbest cementne cevi fi 200 za podjednako snabdevanje vodom svih čeličnih priključaka fi 100 i 2“ sa armaturom za dovod vode do izlivnih mesta i mlaznica a koji su položeni kroz beton ispod keramike
    • Deo za dovod vode do izlivnih cevi po obodu fontane koji čine cevovodi manjeg prečnika (2“ do 5/4“), je isključen iz funkcije već dugo vremena (delom je istruo)
    • Deo cevovoda za dovod vode do mlaznica, vertikalni izvodi za mlaznice su delom istruli (njihova spojna mesta ispod keramike, odnosno unutar keramičkih kubusa). Mlaznice su korodirale, u više navrata popravljane ili menjane naknadno izrađenim.
  3. Cevovodi za recirkulaciju i odvod vode (i šahtovi) iz fontane - Čine ga livene i čelične cevi ugrađene u i ispod betonskog tela fontane a ispod platoa su ugrađene azbest cementne cevi i šahtovi sa armaturom. Prilikom pražnjenja fontane (i pranja), ranije je uočeno da je ponekad dolazilo do prodora vode u okolno tlo, verovatno iz najsevernije šahte.
  4. Električna instalacija fontane – Deo koji je služio podvodnoj rasveti fontane već godinama nije u funkciji (podvodni reflektori, razvodne kutije i krajevi kablova, sve je to korodiralo i propalo). Deo za pogon pumpi je u funkciji s tim da je komandni orman u dosta lošem stanju (star cca 30 godina)

Napomene: U ovom prikazu nije razmatrano evidentno opšte loše stanje keramike. Posebna je tema funkcionalnost trga i sudbina ove ili nekakve drugačije fontane ubuduće.

Šta posle fontane?

Još pre nekoliko godina, kada je zbog konstantnog gubitka vode Zelena fontana morala da bude isključena, projektantski biro „Support“, na inicijativu Direkcije za izgradnju grada, načinio je nekoliko varijanti, na nivou idejnih rešenja, kako da se reši pitanje fontane i Trga slobode. Jedno od njih je i da se ponovo izgradi ista ovakva fontana od Žolnai keramike, a kako se vidi iz „Prikaza stanja“, postojeću je nemoguće renovirati jer se bukvalno mora razbiti da bi se došlo do popucalih cevi koje su ugrađene u telo fontane! Dakle, čitav posao iz početka, što nije nemoguće ako se ima dovoljno novca i posao izvede kvalitetnije i uz bolja i savremenija tehnička rešenja i materijale (cevi, mlaznice, pumpe i slično) nego 1985. godine. Uz pomenuti rizik da je mraz kroz izvestan broj godina ponovo „načne“.

Druga varijanta je fontana od zelenog granita, koju gradonačelnik Jene Maglai spominje kao najverovatniju, sličnog gabarita, u idejnom projektu sa aplikacijama elemenata Žolnai keramike, i kao granit mnogo otpornija na zimske uslove i manje zahtevna za održavanje.

Treća je kružna, parterna fontana, ona koja bi otvorila prolaznost Trga, omogućila ozelenjavanje i stvaranje hlada u kojem bi se moglo sedeti, isključivala bi se po potrebi i za to vreme mesto služilo za razne manifestacije ili predstave, a zimi ne bi zahtevala nikakve troškove održavanja!

Zeleni granit - „U rešenju da se zadrži postojeći oblik i veličina fontane, postoje dve varijante: da se u potpunosti vrati ovakva fontana sa Žolnai keramikom kao oblogom, pri čemu građani praktično ne bi videli nikakvu razliku, ili da se umesto Žolnai keramike uradi obloga od zelenog granita. U svakom slučaju, došlo bi do modernizacije opreme, jer je ona sasvim drugačija nego pre 30 godina, tako da bi problemi koji su se javljali zbog tvrde vode i kamenca bili prevaziđeni. Ne bi bilo potrebe za tako intenzivnim čišćenjem, koje je inače i oštetilo fontanu“, kaže Branislav Ćopić, direktor „Support“-a.

Ima i mišljenja da nam dve velike fontane na razdaljini od nekoliko koraka nisu potrebne, i da bi umesto Zelene fontane na trgu najbolje bilo urediti park (što ne bi isključilo manje vodene površine, česme sa kojih bi žuborila voda i slično), a ovaj prostor nekada je, sve do posle Drugog svetskog rata, zapravo i bio park, dok nije bio pretvoren u – parking!

Tvrdnja da je Zelena fontana „deo tradicije Subotice“, predstavlja mit i preterivanje, jer Subotica je prvu fontanu (mnogo manju) dobila ‘60-ih godina prošlog veka kod Bioskopa „Jadran“, ali ni sa njom nije imala sreće pošto je radila vrlo kratko vreme, brzo propala i onda tiho uklonjena. „Treća sreća“, koja se naziva Plavom fontanom, takođe od Žolnai keramike, već iziskuje izvesne popravke ove godine, ali o tome nekom drugom prilikom.

Bilo i groblje! - Mnogi Subotičani danas ni ne pretpostavljaju šta se jedno vreme nalazilo na mestu Zelene fontane u prošlosti, i to istorijski ne tako davnoj! Kada je Subotica oslobođena 10. oktobra 1944. godine, na Trgu slobode (koji je za vreme rata nosio naziv Trg Adolfa Hitlera), u parku iz kojeg su Hortijevi okupatori 1941. godine uklonili spomenik Jovanu Nenadu Crnom, sahranjeni su poginuli Crvenoarmejci, a sahranjen je i legendarni Jovan Mikić Spartak, koji je izgubio život na Železničkoj stanici. Groblje je u kasnijim godinama ipak izmešteno iz centra grada.

Ako se ove godine sa Zelenom fontanom neće ništa raditi, to nije razlog da se ne organizuju javne tribine i rasprave o njenoj sudbini, prikupe mišljenja građana i stručnjaka, pa onda sve to artikuliše u rešenje koje će biti najbolje za grad.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Miodrag Radojčin

povezane teme

22
mhs Odgovori
Nisam procitala ceo text ali sam procitala dovoljno!
Unistili su pozoriste,sad ce zelenu fontanu,sta je sledece?Mislim da nemamo dovoljno rugla u centru grada pa pravimo od grada vecito gradiliste!!!Blago je reci da sam razocarana...
fsb Odgovori
subotica. grad bez budućnosti...
Always Ultra Odgovori
Ovaj text kao da je narucen iz Gradske kuce kao poziv na rusenje !
Gomila neverovatnih gluposti tipa "zatvara trg" (sto ne bismo onda rusili i Gradsku kucu jer zatvara prilaz trgu iz Stossmayerove) i "ostarila pa nema zala za mladost ".
Halo !! Da li je londonski Big Ben ostario pa ga treba rusiti ??
Mislim - kakvi to ljudi ovde sede na vlasti ? Ima li kraja njihovoj krvozednosti za potpunom destrukcijom svega sto se moze dotaci ??
Kristina Odgovori
gospodin Peter Blau je licno stajao pred fontane kada su radnici prali fontanu-zolnai keramiku sonom kiselinom,kada smo ih upitali sto to rade?odgovorili su nam da im je tako receno!
odgovor gospodine Peter?
sojic Odgovori
Sledece im je gradska kuca!
Idefix Odgovori
@mhs:
Pročitati ceo tekst, a tek onda komentarisati. Tužno je da danas ljude mrzi pročitati par stranica teksta, zar biste sve da vam se servira u vidu kratkih Youtube klipova? Da možda neko čita umesto vas? Manje-više svako ima Internet, a niko ne ume da ga koristi, ogromna riznica informacija, ali ljudi su lenji. Svi bi sve da bude instant, da se servira kao za debile, u što manjim porcijama i da iziskuje što manji trud.
Zbog toga nam je i ovako kako je, ne zaslužujemo bolji život jer smo lenji, stagnacija nam odgovara pa i na taj način samo nazadujemo.
Moćnici se smeškaju jer su od ljudi napravili pokorne idiote. Svako ko se ponaša poput mhs je deo problema!
habiba Odgovori
Spominjete groblje, pa i sada je groblje narocito uzi centar gada. Pogledajte samo te porusene objekte u centru nas lep grad Subotica je postala avetinjski grad.
Vesko Odgovori
ja bih da se prvo vrati oteto i opljacakano od radnika, kao i poslovni lokali u centru gradu koji su
budzasto prodati, da ne kazem poklonjeni, a posle da ozivimo fontanu. mozda ce malo sponzori-
sati okolne banke. Mozda bi mogao pomoci i Privredni sud, jer preko tog suda se dosta novca
obrnilo, pa mogu da izdvoje jedan deo za fontanu i na ovaj nacin pokaze da vole svoj grad, a ne
samo novac koji je otet od radnika.
vecker Odgovori
Da su RIMLJANI ovako gradili gradjevine sad ne bismo ni znali za njihovo postojanje !!!
mhs Odgovori
@Idefix:smesni ste sa ovim komentarom!bas zato sto nemam toliko vremena a i shvatila sam sustinu citajuci pola texta.prepisujete lenjost osobi koju ne poznajete pa umesto texta (koji ste detaljno procitali)komentarisete mene i ostale ljude.za buduce,ako nemate sta pametno da kazete ili napisete,bolje bi bilo da cutite!
Mercedes Odgovori
Procitala sam,ama,bas ceo tekst. Svaka nova vlast koja dodje,zeli da ostavi nesto za SEBE i za SOBOM kao ,,u moje vreme napravljeno je to i to,, Ne gleda se ni koliko to kosta ni dokle ce da traje. E,sad,druga vlast gradi drugo ,a ne vodi racuna o prethodnom...I komentar novinara, da placemo za fontanom, jer smo se tamo slikali. to je glupost! Ziveli smo mi i slikali se i pre fontane, ali smo imali uredan trg, celo pozoriste, a sad gledamo ruglo od fontane i rusevine od pozorista, vec godinama!!!
Ili smo ljudi ili misevi Odgovori
Ako uzmemo samo kao razmatranje eventualnu mogucnost za izgradnju nove fontane, koja bi ovoga puta mozda trebalo da bude pogodnija,prakticnija i pristupacnija za korisnike svakako bi trebalo kao nezaobilazni ulazni parametar prilikom izrade njenog dizajna slediti putanju madjarske secesije kao i tradicionalne kulturno istorijske aspekte nase gradske sredine.

Dakle mi ovde danas postojimo kao razvijena gradska sredina, koja je svoju urbanisticku ekspanziju i svoj intenzivni razvojni procvat dozivela nakon zvanicnog proglasenja Subotice slobodnim kraljevskim gradom a zahvaljujuci prethodno uspesno zavrsenim ozbiljnim pregovorima koji su tom prilikom vodjeni sa Becom a za koje su najzasluzniji bili kao glavni pregovaraci u ime grada Subotice, Lukac i Jakab Vojnic de Bajsa. To je nasa istorija na koju danas svi mi mozemo da budemo samo ponosni jer je ona deo svih nas i treba da je kao takvu dostojanstveno i istaknemo.
Moguci novi arhitektonski izraz gradske fontane bi mogao da bude idealna prilika za to, kada bi se recimo u njega inkorporirale na primer u vidu vodoskoka realisticne figure ovih licnosti prikazanih kao jahaca na konjima u punoj velicini,izradjenih od trajnog materijala kao sto je bronza.
Njima je tamo mesto u najmanju ruku isto toliko,koliko je i konjaniku knezu Mihajlu u Beogradu na trgu ispred narodnog pozorista i muzeja.
hahaha Odgovori
Pa ovaj Jene Maglai je gori od Jozefa Kase i Vucinica.
Cuj groblje.A ja imam podatak da su tamo sletali leteci tanjiri.A mozda i lonci.
PERA Odgovori
ovim tekstom sve je reseno spremaju nas na rusenje fontane koje ce kostati 160000008765 dinara i napravice 27projekata{tu ce uzeti jos 4576882dinara}na osnovu tog projekta pocece gradnja fontane koja se okrece u krug i leti poznata firma ce krenuti u kopanje i betoniranje koje ce da nas kosta 54276549dinara 62 delegacije bacice lopatu betona i zavrsice temelje onda ce nestati para i mi cemo 15 godina imati ruglo ali neka bar ce se uklapati u ambijent subotice sve je isto samo njega nema
Pametnjaković Odgovori
Velika je šteta što pre 20 godina nismo imali komunalne policajce jer oni ne bi dozvolili skejterima i rolerašima da oštećuju zelenu fontanu.
dot Odgovori
Svi gradonacelnici da dobiju po krivicnu prijavu i direktori javnog preduzeca koji su je odrzavali proteklih 30 godina, neka se jednom utvrdi ko je zatajio a uzimao novce za odrzavanje !!!!!Sramota da u Evropi i ostali gradovi ovako rade, nijedan grad ne bi imao nista sacuvano da pokaze buducim generacijama!!! Mi ko da smo najbogatiji grad na svetu ili Las Vegas pa menjamo fontane u centru grada svakih 30 godina.
Varoščanin Odgovori
Ha ha ha, komunalni policajci, jedino bi se slikali pored zelene fontane.
Idefix Odgovori
@mhs:
Drago mi je da pecka. :)
Pera Odgovori
Ceo grad nam je u fazonu zelene fontane!
lakumity103 Odgovori
Kao i obično gomila baljezgarija. Svi smo dali pare za nju i napravili je, i svi smo bili ponosni na nju. Sada ispada ( kao i uvek kada su u pitanju ljudi iz vlasti ) da niko nije kriv za loše održavanje i propadanje, pa opet treba drugom zavlačiti ruku u džep.
Naučite se jednom u svom životu ODGOVORNOSTI, gospodo na vlasti. Zadužite nekog da vodi računa o datom objektu i rešili ste problem. Barem ćete znati ko odgovaran za to.
nale Odgovori
ne razumem autora teksta: "Žal za mladost" i žaliti za zelenom fontanom nikako ne može biti isto iz prostog razloga, što je starost prirodan proces koji sledi mladost, a propast zelene fontane nije bila neminovna!!!!!
Miodrag Radojcin Odgovori
Nisi pročitala ceo tekst, ali imaš mišljenje! Sjajno. Uništili su Pozorište, a sada će i Zelenu fontanu. Prvo je tačno, uništili su Pozorište, i to je neviđeno zlodelo. Mada smo i sami krivi, jer je (svega) 5000 Subotičana potpisalo peticiju da se Pozorište ne ruši, a da je 10 odsto, dakle samo 500 od potpisnika, izašlo i stalo pred bagere i ekipe kada je počelo rušenje, možda bi ga i sačuvali. Nešto bi se desilo. Što se tiče Zelene fontane, nisi u pravu, jer ona je već uništena, i da si pročitala tekst shvatila bi da joj nema spasa. Sada je samo pitanje, koje je naznačeno i u tekstu, ŠTA POSLE FONTANE!? Možete se ljutiti koliko hoćete, koliko i na majstora kada vam kaže da kupite novu veš mašinu jer se ova ne može popraviti, a vi bi uporno da je popravi. Najtačnije je napisao gospodin koji je rekao da su stari Rimljani ovako gradili, danas ne bi znali za njih! Hospodinu Ha-ha-ha koji mudruje: "Čuj, groblje!", mogu da kažem da mi je žao što "Subotičke novine" nisu objavile fotografiju sa sahrane Jovana Mikića Spartaka upravo na mestu fontane, verovatno se ne bi smejao. A uvaženoj Mercedes odgovaram da je Trg bio uređen, ali pre Drugog svetskog rata. Bio je park (vidi stare razglednice) Ja ga pamtim kada je bio parking i autobuska stanica za međumesni saobraćaj. Užas! Nale, žal za mladosti i žal za fontanom jednaki su po tome jer su i jedno i drugo prošli, nema ih, pa prema tome upoređenje je na mestu. Jedino se slažem da fontana nije prirodno ostarila, ali to ne menja na stvari - da je PROPALA, i tačka! Autor teksta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.